To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Mechanika - Podgrzewany filtr paliwa w Cruze diesel?

mario78 - 2012-12-14, 06:33
Temat postu: Podgrzewany filtr paliwa w Cruze diesel?
Panowie , wie ktoś może czy cruze diesel ma podgrzewany filtr paliwa, bo w niektórych autach innych marek jest? Czy miał ktoś kiedykolwiek problem z zamarzniętym filtrem w Cruze?
endriu333 - 2012-12-14, 11:38

a paliwo dobrej jakości lałeś? cruze jest budżetowym autem i wątpię aby miał podgrzewany filtr....raczej masz problem :)
mario78 - 2012-12-14, 15:17

Na szczęście nie mam problemu :-) . W cruze'ie mi paliwo nie zamarzło, ale w innym aucie kiedyś miałem taką sytuację, a o podgrzewanie filtra pytam z ciekawości. To jak, wie ktoś czy ma podgrzewany czy nie?
krucyfiks - 2012-12-14, 16:41

Filtr paliwa w dieslu cruze'ie jest pod samochodem na zewnątrz obok zbiornika paliwa niestety nie jest podgrzewany.Dokładniej to odkręca się pokrywę ,wyjmuje i wymienia się sam wkład. Ja co drugą wymianę oleju wymieniam filtr paliwa w każdym dieslu i nigdy jeszcze nie miałem problemów nawet przy większych mrozach z odpaleniem auta.Jeśli będziesz tego przestrzegał nigdy nie będziesz miał problemów z zamarzającym rzekomo filtrem.Głównym powodem jest z reguły zapomniany i mocno zanieczyszczony filtr paliwa i nieco gęstsza zimą ropa z której wytrąca się parafina i wtedy ewentualnie dochodzi do braku przepustowości.Przy wymienianym okresowo filtrze i zimowym paliwie nie ma mowy o problemach.
mario78 - 2012-12-14, 17:06

Dzięki. Filtr niedawno wymieniany na drugim przeglądzie więc problemów być nie powinno :-D .
PS. Czy używacie jakichś dodatków do paliwa na zimę?

KAI - 2012-12-14, 18:44

mario78 napisał/a:
Dzięki. Filtr niedawno wymieniany na drugim przeglądzie więc problemów być nie powinno :-D .
PS. Czy używacie jakichś dodatków do paliwa na zimę?

Ja tankuję Vervę na Orlen. We wcześniejszym aucie z silnikiem Diesla robiłem to samo.
Więcej płacę, jadę więcej km - cenowo wychodzi na to samo, ale jakość paliwa jest lepsza.

krucyfiks - 2012-12-14, 20:01

Ja osobiście tankuję na sprawdzonych stacjach właśnie to paliwo wzbogacone. Jest różnica co prawda w cenie ale da się odczuć plusy .Spalanie mniejsze i osiogi lepsze.Zimowe natomiast to STATOIL ......DieselGold.....Arcktic gwarancja do -32* naprawdę wysoka jakość i żadnych problemów z mrozem.
etac - 2012-12-14, 20:30

krucyfiks napisał/a:
Ja osobiście tankuję na sprawdzonych stacjach właśnie to paliwo wzbogacone. Jest różnica co prawda w cenie ale da się odczuć plusy .Spalanie mniejsze i osiogi lepsze.Zimowe natomiast to STATOIL ......DieselGold.....Arcktic gwarancja do -32* naprawdę wysoka jakość i żadnych problemów z mrozem.

Zgodnie z schematem i ukladem kabli w dieslu jest podgrzewanie paliwa w filtrze.

krucyfiks - 2012-12-16, 20:58

Hmm w takim razie ja musiałem przeoczyć coś przy wymianie wkładu.Następnym razem przyjrzę się dokładniej.A może ktoś z was ma dowód na podgrzewany filtr w cruzie dieslu.Schemat może dotyczyć bogatszej wersji.Ale może faktycznie etac_owiec ma rację.
adaśko - 2014-10-07, 15:03

też wymieniając filtr paliwa zauważyłem że idzie do niego kostka ale czy to jest podgrzewanie to ciężko powiedzieć bo podobną rzecz miałem w filtrze paliwa w carismie.
Kain_1 - 2014-10-07, 23:32

Z tym "lepszym" paliwem Typu BP ultimate, verwa itp to różnie bywa. Paliwo jest droższe i też nie schodzi tak szybko, kiedy przychodzi zima a letnie paliwo jeszcze zalega w zbiornikach na stacji, to nikt nie wypompowuje starego paliwa, tylko dolewają do tego co jest zimowe i tak sie miesza ni to letnie ni to zimowe. Efekt w moim przypadku to uziemiona octavia TDI na tydzień, aż przyszło ocieplenie. W następnych latach już tankowałem zwykłe paliwo na stacji gdzie był duży obrót i nigdy problemu nie miałem. Mimo że mrozy były może i wieksze a filtra chyba nie zmieniałem.
adaśko - 2014-10-10, 10:12

też kiedyś tylko pierwszą zimę tankowałem lepsze paliwo a teraz przed każdą zima wymieniam filtr paliwa i tankuję normalny olej napędowy na lotosie lub bliskiej i już 4 zimy bez problemów tak jeżdżę a w tym roku zobaczę jak cruze będzie się zimą sprawował i czy nie będzie problemów z rozruchem auta.
Jaculek1302 - 2015-01-04, 21:32

Witam. Mam takie pytanie na co zwrócic uwagę przy wymianie filtra.Chodzi mi o to czy się coś odpowietrza? :-(
adaśko - 2015-01-05, 20:43

ja jak wymieniałem to nic nie odpowietrzałem tylko wywaliłem wkład i wylałem ropę z obudowy a następnie założyłem nowy wkład i skręciłem całość i przekręciłem kluczykiem i po kilku sekundach autko normalnie odpaliło tylko do odkręcenia obudowy potrzeba dużego rozmiaru klucza :-/
Mitko - 2015-04-21, 08:31
Temat postu: filtr paliwa Cruze diesel
A jakiego producenta filtr paliwa założyłeś ? Na Allegro spotkałem się z filtrami paliwa, które różnią się o parę milimetrów wysokością. Czy to może mieć znaczenie, że nie dokręci się obudowa? Może ktoś ma wszystkie wymiary oryginalnego filtra paliwa GM do 2,0 VCDI 163 KM?