Elektronika i Elektryka - Pod??czenie Aveo do komputera i wgrywanie "patcherów&qu
chevy_power - 2011-07-27, 00:06 Temat postu: Podłączenie Aveo do komputera i wgrywanie "patcherów&qu tak się zastanawiam, ponieważ serwisy ASO głównie do lokalizowania usterek stosują komputery z oprogramowaniem do chevroleta. i tu się pojawia moje pytanie, ponieważ nigdy mnie nie wpuścili na serwis jak był na gwarancji; jakiego komputera używają i gdzie można kupić tudzież uzyskać oprogramowanie?:>
pozdrawiam,
Chevy_power
nieaktualne - 2011-07-27, 05:01
chevy_power napisał/a: | ASO głównie do lokalizowania usterek stosują komputery z oprogramowaniem do chevroleta. |
Tak i jest to GDS - Global Diagnostic System.
chevy_power napisał/a: | jakiego komputera używają i gdzie można kupić tudzież uzyskać oprogramowanie? |
Z tego to zauważyłem to skanery mają różne ale przeważnie do podstawowej diagnostyki jest to TECH-2 >KLIK< a do rozszerzonej używa się komputera PC połączonego z bazą GDS. Oprogramowanie jest bardzo drogie i nie dostępne.
chevy_power - 2011-07-27, 17:37
Marco dzięki za informację. A tak z ciekawości spytam, czy GDS jest programem ogólnym stosowanym w większości lub wszystkich autach, czy jest to program dedykowany do danej marki?
Marco napisał/a: | do rozszerzonej używa się komputera PC połączonego z bazą GDS. |
czy podłączenie PC jest na zasadzie portu USB, czy trzeba mieć przełącznik jakiś?
Tak pytam z ciekawości bo w kwestii wyższej elektroniki zawsze byłem zielony
nieaktualne - 2011-07-27, 18:08
chevy_power napisał/a: | A tak z ciekawości spytam, czy GDS jest programem ogólnym stosowanym w większości lub wszystkich autach, czy jest to program dedykowany do danej marki? |
Każda marka ma swoją bazę danych.
chevy_power napisał/a: | czy podłączenie PC jest na zasadzie portu USB, czy trzeba mieć przełącznik jakiś? |
Podłącza się to po przez interfejs >KLIK<
chevy_power - 2011-07-27, 18:18
Marco mam jeszcze ostatnie pytanie. nie orientujesz się może czy oprogramowanie do Opla jest kompatybilne z naszymi autami? no bo w końcu wszystkie ASO są i opla i chevroleta...
nieaktualne - 2011-07-27, 18:24
chevy_power napisał/a: | nie orientujesz się może czy oprogramowanie do Opla jest kompatybilne z naszymi autami? |
Jeśli chodzi o podstawową diagnostykę to tak zaś jeśli chodzi o rozszerzoną to już nie bo wtedy wchodzą w grę jakieś tam procedury oraz inne protokoły. Sprzęt może być ten sam ale oprogramowania się różnią.
Do podstawowej diagnostyki Swojego auta możesz się zaopatrzyć za kilkadziesiąt złotych np na allegro w uniwersalny scaner ELM237 >KLIK<
Marcin - 2011-08-31, 07:50
a powiedźcie skąd wiadomo ze do danego modelu wyszly jakies uaktualnienia softu, bo mysle ze napewno cos producent zmienia w oprogramowaniu z biegiem czasu np Aveo z 2009r może mieć troche inny soft niz te z 2010 czy 2011 (tzn poprawione zmienione)
nieaktualne - 2011-08-31, 13:38
Marcin napisał/a: | a powiedźcie skąd wiadomo ze do danego modelu wyszly jakies uaktualnienia softu |
Znalazłem przez przypadek coś takiego >KLIK< ale nie za bardzo wiem o co tu chodzi
ASO twierdzi że aby sprawdzić dane oprogramowanie do danego auta trzeba się u nich podłączyć autem do bazy GDS (Global Diagnostic System) i wtedy wiadomo.
Jest jedno ale koszt samego podłączenia (diagnostyki) u nich to po nad 200pln więc jak dziękuję za taką przyjemność
ryjek - 2011-08-31, 17:44
jak masz auto na gwarancji to nic nie płacisz,przynajmniej tak było
nieaktualne - 2011-08-31, 18:05
ryjek napisał/a: | jak masz auto na gwarancji to nic nie płacisz |
Przy gwarancji nic nie płacisz ale od razu jesteś skazany na nie powodzenie bo im się takie zabiegi raz nie opłacają a dwa to to że im się nie chce poza tym nigdzie nie jest w warunkach gwarancji napisane że ASO ma na bieżąco aktualizować soft do ECU. Jak by tak było to by każdy co kawałek do nich jeździł
Moja rada jest taka że jak jest wszystko w porządku z samochodem to nic nie kombinować.
Marcin - 2011-08-31, 18:14
Marco napisał/a: |
Znalazłem przez przypadek coś takiego >KLIK< ale nie za bardzo wiem o co tu chodzi
|
wyskoczylo mi takie cos :
Torque reduction for manual transmission performance
etylinek - 2011-08-31, 20:51
U mnie możliwość zaprogramowania:
Sterownik: TCM Transmission Control Module
Sterownik: ECM Engine Control Module
chevy_power - 2011-08-31, 21:48
ja wypełniłem formularze i zatrzymuję się na "Country of Registration" - nie ma wogóle krajów europejskich - same jakieś bahama, syria itp. ale podziękowania dla Marco za znaleziecie stronki. za niedługo zapewne rozkminimy o co kaman;-)
Marcin - 2011-09-01, 06:41
no wlasnie moze ktos powie gdzie sie odczytuje co mozna zaprogramwoac ? na ostatniej zakladce , w jakim miejscu ? (najlepiej jakiegos printscreena)
MEMO1402 - 2013-11-13, 18:01
Witam wszystkich na forum. To jest mój pierwszy wpis. Mam pytanie: w którym miejscu w aveo jest gniazdo aby podłączyć auto z komputerem?
|
|
|