Koła i Felgi - Opony zimowe
Anonymous - 2013-09-06, 09:10
rk_1980 napisał/a: | Continental ContiWinterContact TS830 P | w testach bardzo dobre
rk_1980 napisał/a: | Goodyear UltraGrip | w testach i z własnego doświadczenia bardzo dobre rk_1980 napisał/a: |
Dunlop WinterSport | mam (3D a tearaz są 4D) i są super
Koła najprawdopodobniej masz 16x6,5 więc opony 205/60 wejdą bez problemu (wręcz idealnie), ale nawet jakbyś miał koła 16x7 to też opona 205 będzie dobrym rozmiarem
Masz stalówki czy alumy?
piciks - 2013-09-06, 09:13
rk_1980 napisał/a: | (na stalowej oryginalnej R16) - i takie też mam letnie opony |
już napisał
a 205/65 mają mniejszą różnicę w obwodzie niż 205/60
Anonymous - 2013-09-06, 09:18
piciks napisał/a: | już napisał |
mój błąd
piciks napisał/a: | a 205/65 mają mniejszą różnicę w obwodzie niż 205/60 |
Tak masz rację co do obwodu, ale ja skupiłem się teraz na dopasowaniu szerokości felgi i opony
piciks - 2013-09-06, 09:23
tak tak zresztą to nieważne. chyba obydwie opony pasują dobrze. Kwestia doboru, ceny, czy czegokolwiek już są indywidualną sprawą kupca ja więcej w tym temacie już nie wiem, więc życzę powodzenia i udanego zakupu oponek!
pzdr!
Anonymous - 2013-09-06, 09:26
piciks napisał/a: | tak tak zresztą to nieważne. chyba obydwie opony pasują dobrze. Kwestia doboru, ceny, czy czegokolwiek już są indywidualną sprawą kupca ja więcej w tym temacie już nie wiem, więc życzę powodzenia i udanego zakupu oponek! |
Dokładnie, teraz to pozostaje wybór opon w zależności od chęci do wydawania pieniedzy
rk_1980 - 2013-09-13, 16:25
Witam!
Nadal nie potrafię się zdecydować, czy kupić do Orlando opony 215/60 R16 (wg. producenta), czy wziąć 205/60 R16 (wg. zasady o jeden numer mniej na zimówkach).
Na różnych forach są różne opinie - jedni piszą, że homologacja auta to rzecz święta (czyli 215/60) drudzy zalecają węższą powierzchnię (tj. 205).
Ja myślę, że jeżeli powierzchnia ma znaczenie (a zapewne ma, a raczej chodzi o docisk bloku do podłoża), to może raczej lepiej dopasować coś do warunków jazdy - tj. jeżeli np. TS830 w ww. rozmiarze ma indeksy H99 (czyli około 775 kg na oponę), wychodzi na to, że maksymalne obciążenie na 4 kołach to 3100 kg. Orlando ma około 1600 kg + paliwo i kierowca to średnio kolejne 150 kg. Razem około 1750 kg (na 1 oponę przypada 437 kg). Może więc dlatego taka opona jest gorsza na śniegu/błocie/wodzie od tej: TS830 205/60 R16 (indeks 96 - 710kg lub 92 - 630kg). Zwykle jeżdżę sam - więc auto jest niedociążone. Pytanie co w sytuacji, kiedy załaduję rodzinę + bagaż + pełny bak i trafię na ekstremalne warunki? Czy zatem lepiej założyć węższe opony i czasem zbliżyć się do maksymalnej nośności? Czy kupić homologowane i mieć zapas ładowności może kosztem utraty przyczepności przy niedociążeniu? Wrzućcie jeszcze jakieś przemyślenia, bo wprawdzie obiecałem sobie po złych doświadczeniach z tanimi Fuldami, że nie będę już oszczędzał na oponach zimowych kosztem strachu na drodze, ale czytając różne opinie, zaczynam się zastanawiać czy odczucia nie są jednak bardziej zależne od pojazdu a mniej od konkretnej opony? Miałem kiedyś okazję jeździć w zimie Corsą B na nie wiadomo czym (podobno były to zimówki) - tyle, że autko szło po śniegu/lodzie/błocie jak po asfalcie i to nie ściema tylko realne moje, własne odczucie!!! Tak więc może jednak kwestia samochodu?
opoka - 2013-09-13, 21:36
Kolega popełnił chyba błąd
Zamiennik dla 215/60/16'' to jest 205/65/16'' różnica w wysokości jest ok.8mm jest to dopuszczalne przez producentów.
Polecam przelicznik http://www.opony.com.pl/n...opon/215/60r16/
Na zimówki lepsze trochę węższe
piciks - 2013-09-14, 22:16
jeżeli oczekujesz, że podejmiemy decyzję za Ciebie, to dla mnie byłaby ona taka:
sprawdzam:
http://www.oponeo.pl/arty...owych-2012-2013
wybieram jedne z tych pięciu wyróżnionych w tym teście (które będą na stanie) i kupuję najtańszy z tych trzech rozmiarów, które Ci podaliśmy. na każdym będziesz jeździć i wyrobisz sobie własną opinię, komplet informacji, czym się różnią od siebie już znasz
Twoje obliczenia co do masy? nuuuda i chyba mało na rzeczy
po prostu kup i podziel się z nami wrażeniami, daj pomógł, albo o....ol nas za to, że słabo doradziliśmy i już
rk_1980 - 2013-09-16, 07:51
Witam!
Dzięki za wszelaką pomoc. Zerknąłem na oponeo pod wskazany ranking opon i znów mam mały problem
Otóż, nadal najbardziej interesuje mnie opona Continentala. W rankingu wspomina się o następny TS830 - tj. TS850. Nie ma niestety w tym modelu odpowiednika mojej rozmiarówki - czyli albo 205/60 R16 czy 205/65 R16 lub 215/60 R16. Trochę zgłupiałem z tymi rozmiarami. Poczytałem więcej o tych testach i głównie testowano te opony na samochodach typu kompakt lub średnia limuzyna (np 215/55 R16). Zastanawiam się teraz, czy Orlando (coś w stylu minivan) może być zaliczane (pod względem fizyki - tj. masa, opory itp) bardziej do aut typu suv (bez 4x4)? Czy jednak klasyfikować je do aut osobowych? Przepraszam, że tak męczę tymi oponami, ale w obecnym Mondeo tak bardzo naciąłem się na zimówkach, że jak widzę to moje nowe cacko (Orlando) i przypomnę sobie o "tańcu na lodzie" w fordzie, to aż mnie gęsia skóra przechodzi (już widzę siebie w rowie, przy tym gabarycie)! Wrzućcie jeszcze jakieś spostrzeżenia co do bryły/masy/fizyki tego auta - na pewno mają one wpływ na zachowanie się opon w zimie!
Anonymous - 2013-09-16, 08:11
rk_1980 napisał/a: | może być zaliczane (pod względem fizyki - tj. masa, opory itp) bardziej do aut typu suv (bez 4x4) |
Nie, bo tam zdażają się do testów opony w wersjach pod Suvy.
rk_1980 napisał/a: | Czy jednak klasyfikować je do aut osobowych |
Ja bym tą opcję wybrał
Natomiast wszystkie testy są tylko porównawcze, bo możesz mieć inny rozmiar, masę, aerodynamikę ustawienia ABS itp. Po prostu trzeba porównać opony według jednego testu z gazety czy netu.
Jagna - 2013-12-20, 19:18
Witam dostałem taka ofertę od dilera na opony zimowe z wymiana
Nokian WR D3
Oczywiście do Orlando za 450 sztuka brać
mario78 - 2013-12-20, 19:45
Na oponeo są one po 429zł klik ale jeszcze dochodzi montaż ok 80zł więc na jedno wychodzi, jeśli chcesz nokiany to chyba dość atrakcyjna oferta.
Jagna - 2013-12-21, 08:06
Tez mi sie tak wydaje w warsztacie na mieście te same opony z wymiana gościu wycenił za 430 zł za sztukę tak wiec jak na ASO to niewiele ze mnie zdarli choć jak rozmawiałem pierwszy raz z innym gościem z ASO to cenę podał mi 460 + 70 wymiana (Szkoda tylko ze za każdym razem trzeba stoczyć boje zebu urwac choć pare PLN bo z tego wynika co konsultant to inna cena ale pewnie tak już musi byc)
mario78 - 2013-12-21, 08:51
Chociaż teraz znalazłem że w niektórych sklepach są dostępne od ok 400zł klik , także nawet jak doliczysz montaż to zawsze ponad stówka zostaje w kieszeni .
Jagna - 2013-12-21, 11:08
Zgadzam sie tez widziałem takie oferty tylko diabeł tkwi w szczegółach jak oferta była atrakcyjna to psuły ja koszty wysyłki przynajmniej w tych ofertach które ja przeglądałem trudno poczuje sie jak prawdziwy europejczyk i wymienię koła w ASO nara.
|
|
|