To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Elektronika i Elektryka - Akumulator w Cruze i Orlando

etac - 2012-12-01, 18:14
Temat postu: Akumulator w Cruze i Orlando
Padł mi akumulator po postoju 6 dniowym

Ostatnio wiele rzeczy podłączałem, wiec nie byłem zdziwiony ze go rozładowałem. Ale aku był naładowany w 100% i teraz ZONK po 6 dniach postoju na parkingu.

Moje pytanie jaki jest akceptowalny pobór prądu w stanie spoczynku? U mnie pokazuje cos tak jakby 0,03A. Nigdy nie pamiętałem tej warosci jaka jest w samochodzie.

ryjek - 2012-12-01, 20:01

a masz alarm?,radio z tego co wiem to ci się wyłącza całkiem tak(jedne są w stanie czuwania i czerpią prąd)
nieaktualne - 2012-12-01, 20:09

user_01 napisał/a:
U mnie pokazuje cos tak jakby 0,03A


30mA (wartość prawidłowa) upływności nie jest w stanie rozładować w pełni sprawny i naładowany akumulator nawet w miesiąc tak więc zalecam przeprowadzenie testu akumulatora. Podjedź do kogoś kto ma tester i będziesz od razu wiedział.

Jakie jest napięcie w stanie spoczynku?

etac - 2012-12-01, 20:16

Marco napisał/a:
user_01 napisał/a:
U mnie pokazuje cos tak jakby 0,03A


30mA (wartość prawidłowa) upływności nie jest w stanie rozładować w pełni sprawny i naładowany akumulator nawet w miesiąc tak więc zalecam przeprowadzenie testu akumulatora. Podjedź do kogoś kto ma tester i będziesz od razu wiedział.

Jakie jest napięcie w stanie spoczynku?


Zobacze juro, jak sie bedzie zachowywac. Jak nie to serwis.

AdamT - 2012-12-01, 22:17

Pobór wygląda na prawidłowy. Raczej będzie to problem z samym akumulatorem.
etac - 2012-12-02, 16:36

AdamT napisał/a:
Pobór wygląda na prawidłowy. Raczej będzie to problem z samym akumulatorem.


Napiecie po naladowaniu to 13,21V a po 4 godzinach to juz 12,7V

nieaktualne - 2012-12-02, 18:18

Napięcie 12,7V w stanie spoczynku jest jak najbardziej prawidłowe. Teraz jest tylko pytanie czy ten akumulator trzyma pojemność i jak on się zachowuje pod obciążeniem.

Podjedź gdzieś kto ma tester i niech przeprowadzi badanie stopnia naładowania i zdolności rozruchowej bo inaczej tego nie sprawdzisz.

etac - 2012-12-03, 20:33

Marco napisał/a:
Napięcie 12,7V w stanie spoczynku jest jak najbardziej prawidłowe. Teraz jest tylko pytanie czy ten akumulator trzyma pojemność i jak on się zachowuje pod obciążeniem.

Podjedź gdzieś kto ma tester i niech przeprowadzi badanie stopnia naładowania i zdolności rozruchowej bo inaczej tego nie sprawdzisz.



Wizyta w serwisie i akumulator do wymiany. Niestety trzeba czekać bo chyba nawet na magazynie nie ma.

sekator - 2012-12-05, 00:35

user_01 napisał/a:
AdamT napisał/a:
Pobór wygląda na prawidłowy. Raczej będzie to problem z samym akumulatorem.


Napiecie po naladowaniu to 13,21V a po 4 godzinach to juz 12,7V


Jak po 4h ma 12,7 to znaczy, że albo coś pobiera prąd albo padł, prawidłowo powinno być w okolicy 13V a 12,7 to chyba w mrozy albo po kilku miesiącach składowania :-|

nieaktualne - 2012-12-05, 08:00

sekator, koledze oberwała się cela a w tym przypadku dyskusja o 300mV różnicy nie ma już sensu. Proszę też brać pod uwagę tolerancję błędu pomiaru ±2%.

Ogółem przyjmuje się że napięcie w stanie spoczynku powyżej 12,5V jest napięciem prawidłowym.

etac - 2012-12-14, 20:15

Marco napisał/a:
sekator, koledze oberwała się cela a w tym przypadku dyskusja o 300mV różnicy nie ma już sensu. Proszę też brać pod uwagę tolerancję błędu pomiaru ±2%.

Ogółem przyjmuje się że napięcie w stanie spoczynku powyżej 12,5V jest napięciem prawidłowym.


No i kicha. Akumulator ściągnęli, ale dzisiaj zauważyli ze pobór prądu jest 0,44A, a tester w dniu dzisiejszym pokazał "akumulator dobry". Najdziwniejsze ze pobór sie zmienia, raz jest 0,03A, a przy kolejnym pomiarze znowu 0,44A.

Oczywiście starzy koledzy nie potraktowali mnie jak kolegę tylko jak klienta i powiedzieli ze w związku z tym ze radio inne, ze LEDy zainstalowane szukanie przyczyn będzie płatne.

Kurna tylko dlaczego tego nie powiedzieli tydzień temu.

C77 - 2012-12-21, 00:09

Masakra jakaś, u mnie po miesiącu nieodpalania auta przez Listopad/Grudzień, odpalił "na dotyk" 8-)
user_02 - 2012-12-25, 13:22

C77 napisał/a:
Masakra jakaś, u mnie po miesiącu nieodpalania auta przez Listopad/Grudzień, odpalił "na dotyk" 8-)

Benzyna :mrgreen: Autor tematu ma diesla

C77 - 2012-12-29, 16:34

A no fakt, to niech się cieszy, że nie ma też systemu START/STOP :mrgreen:
etac - 2012-12-29, 20:07

C77 napisał/a:
A no fakt, to niech się cieszy, że nie ma też systemu START/STOP :mrgreen:


System chyba ma blokadę jak napiecie na akumulatorze jest zbyt niskie i nie pozwala na wyłączenie silnika



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group