Elektronika i Elektryka - Schematy Elektryczne do Cruze
etac - 2012-12-23, 18:37
C77 napisał/a: | Dziwne to co piszesz, bo ja nie zaobserwowałem aż 50% przyciemnienia świateł DRL w stosunku do świateł mijania
10, góra 20% to ewentualnie tak, ale nie aż 50%.
Poza tym jeśli byłoby tak jak mówisz to gdyby dać 100% przyciemnienia świateł mijania w trybie DRL to nie świeciłyby one w ogóle,
natomiast dodatkowe ledowe drl miałyby swoje źródło zasilania z własnego obwodu,
Poza tym lepiej mieć możliwość włączania jednego i drugiego przyciskiem wedle uznania,
chociaż jak ktoś nie ma sprawdzonej SKP to mogliby się przyczepić.
pstopin, znalazłem jeszcze jeden wariant schematu elektrycznego świateł zewnętrznych w Cruze.
Wrzucam bo może Tobie albo komuś innemu się on przyda.
Obrazek |
Tak czy inaczej czy to bedzie 10,20 czy 50% bez ingerencji w BCM nikt nie jest w stanie wyłaczyć swiateł działajacych po uruchomieniu silnika. Chevrolet sie wypina i zgodnie z instrukcja ta funkcja jest uruchomiona w Kanadzie i chyba na połnocy Europy. U nas tylko odciecie mechaniczne (przciecie kabli) i zastosowanie oddzielnego modułu sterowanego przez czujnik swiatła. Wezme sie za to na wiosne, bo nie mam garazu wiec przy -10stC troche ciezko cos zrobic. Cena takiego zestawu (5przekaznikow NO/NC i jeden sterowany napieciem) to jakies 100-150 zł ( w zaleznosci od tego co wybierzemy) Temat opisany w innym poscie. Na razie zaden inny sposób nie opisano nigdzie indziej, a zarejestrowany jestem na kilku forach nawet rosyjskim ktory ma najwiecej pomysłow na modyfikacje i naprawy.
C77 - 2012-12-23, 19:12
Ale czego konkretnie potrzebujesz dla programowania BCM bez opcji włączania świateł dziennych po uruchomieniu silnika?
Zmiany VCI kodu czy czego?
etac - 2012-12-23, 19:34
C77 napisał/a: | Ale czego konkretnie potrzebujesz dla programowania BCM bez opcji włączania świateł dziennych po uruchomieniu silnika?
Zmiany VCI kodu czy czego? |
Wlasnie nie wiem. Kiedys to była zmiana Index. Poprosze w piatek aby mi pokazali co i jak dziala w tym nowym SCAN100 na lapku czy jak tam mu jest.
Bo skoro mozna zaprogramowac tempomat w samochodzie z dolozonym elementem to pewnie tez mozna cos tam zmienic. Moze jak OpCom wchodzi w menu Astra J to bedzie mogl wejsc do Cruze'a
C77 - 2012-12-23, 21:19
Tak czy siak nic konkretnego nie zrobisz bez VCI kodu dla programowania BCM z określoną funkcją,
a jego legalnie może nadać tylko centrala GM w Niemczech
więc można sobie darować wszelkie próby jedynie z zaznaczaniem wszelkich opcji.
etac - 2012-12-23, 21:28
C77 napisał/a: | Tak czy siak nic konkretnego nie zrobisz bez VCI kodu dla programowania BCM z określoną funkcją,
a jego legalnie może nadać tylko centrala GM w Niemczech
więc można sobie darować wszelkie próby jedynie z zaznaczaniem wszelkich opcji. |
Mówisz? Ciekaw jestem czy staremu koledze je podadza.
C77 - 2012-12-23, 21:48
Myślę, że tak właśnie powinno być też w kwestii tych DRL,
jeśli to załatwiane za pośrednictwem ASO, czyli z ASO idzie do nich mail to prędzej czy później powinni odpowiedzieć,
bo tylko oni mogą legalnie ten kod pozyskać z twojego VCAP.
etac - 2012-12-23, 22:00
C77 napisał/a: | Myślę, że tak właśnie powinno być też w kwestii tych DRL,
jeśli to załatwiane za pośrednictwem ASO, czyli z ASO idzie do nich mail to prędzej czy później powinni odpowiedzieć,
bo tylko oni mogą legalnie ten kod pozyskać z twojego VCAP. |
Dokladnie przeciez musza znac kody jak beda wymieniac BCM po uszkodzeniu.
paszczakus - 2013-03-12, 15:35
panowie chevrolet ma coś działać w kierunku tych automatycznych swiateł, problem wystepuje oczywiscie tylko w Polsce i mozliwe ze niedlugo pokaza sie jakies aktualizacje rozwiazujace ten problem, tyle dowiedzialem sie od znajomego z aso. trzeba czekac
etac - 2013-03-12, 16:52
paszczakus napisał/a: | panowie chevrolet ma coś działać w kierunku tych automatycznych swiateł, problem wystepuje oczywiscie tylko w Polsce i mozliwe ze niedlugo pokaza sie jakies aktualizacje rozwiazujace ten problem, tyle dowiedzialem sie od znajomego z aso. trzeba czekac |
Nie tylko w Polsce, bo wszystkie nowe w Europie maja to juz od nowosci. Patrz forum Niemcy, Rosja, Ukraina. Te znam.
Karlos - 2013-10-04, 13:56
Czy w dalszym ciągu w kwestii automatycznego włączania świateł nic się nie zmieniło?
Jest możliwość wyłączenia tego jakimś kodem?
Z chęcią, zamiast "choinki", z automatu wolałbym włączanie tylko świateł przeciwmgielnych (uznając je za światła do jazdy dziennej). Czy jest taka możliwość?
Jeżeli wymaga to zabawy elektryka, to podrzućcie proszę jakiś schemat.
etac - 2013-10-05, 08:54
Karlos napisał/a: | Czy w dalszym ciągu w kwestii automatycznego włączania świateł nic się nie zmieniło?
Jest możliwość wyłączenia tego jakimś kodem?
Z chęcią, zamiast "choinki", z automatu wolałbym włączanie tylko świateł przeciwmgielnych (uznając je za światła do jazdy dziennej). Czy jest taka możliwość?
Jeżeli wymaga to zabawy elektryka, to podrzućcie proszę jakiś schemat. |
Pisz do CAC, moze ich iloscia zagnebimy.
sebek30091986 - 2013-10-05, 09:39
Światła przeciwmgielne to przeciwmgielne a do jazdy dziennej to do dziennej niestety określa to ściśle homologacja i dyrektywa unijna a za zastąpienie mgielnych dziennymi jest to zabronione ale chevrolet żeby nie montować dodatkowych lamp lub ledów w reflektorach wykorzystał tom luke w prawie i tak musi być
Karlos - 2013-10-05, 19:16
sebek30091986 napisał/a: | Światła przeciwmgielne to przeciwmgielne a do jazdy dziennej to do dziennej niestety określa to ściśle homologacja i dyrektywa unijna a za zastąpienie mgielnych dziennymi jest to zabronione ale chevrolet żeby nie montować dodatkowych lamp lub ledów w reflektorach wykorzystał tom luke w prawie i tak musi być |
Jaką lukę w prawie wykorzystał?
Karlos - 2013-10-30, 07:01
C77 - nie mogę odnaleźć Twoich linków do manuala do Cruza (2 pliki spakowane). Proszę o wskazanie kierunku
C77 - 2013-11-02, 22:13
Karlos, myślę że już wszystko jasne
|
|
|