To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Mechanika - Zmiana biegów Orlando

Janusz Łapiński - 2013-02-12, 22:42
Temat postu: Zmiana biegów Orlando
Nie wiem czy podobny problem był już poruszany ponieważ jestem nowy na tym forum.Od niespełna miesiąca użytkuję Orlando MY 2012(diesel,163 km,skrzynia 6biegów).samochód nabyłem przy przebiegu 11000 km,przyjechałem około 1000 km więc nie wiem ja się zachowywał gdy był nowy.Odczuwam dyskretne haczenie przy zmianie biegów zwłaszcza przy załączaniu 3.Trzeba się bardzo starać żeby wrzucić trójkę bez lekkiego haczenia.Czy ktoś z Was obserwował w Orlando lub Cruzie podobny problem?Czy powinienem zgłosić reklamację przy przeglądzie gwarancyjnym?Pozdrawiam!
C77 - 2013-02-12, 23:40

Oczywiście, musisz to zgłosić nawet prędzej niż przy przeglądzie.
W Cruze zdarzały się już mniejsze i większe awarie skrzyni biegów.
Najlepiej zacząć od sprawdzenia czy skrzynia została w ogóle zalana odpowiednim olejem, w odpowiedniej ilości.
Jeśli tak to w następnej kolejności mogą się kłaniać synchronizatory.
Poniżej dołączam odnośnik do problemów ze skrzyniami w Cruze:
:arrow: http://fanklub.chevrolet....545fc9a70ae9644

mario - 2015-05-23, 21:12

Od jakiegoś czasu, ale dość sporadycznie, podczas zmiany biegów (skrzynia manualna 5 biegowa) odczuwalny jest wyraźny opór. Biegi wchodzą, ale trzeba przyłożyć dużo większą siłę (tak jakby lewarek został czymś ściśnięty). Po szybkiej zmianie 2 razy te objawy mijają. Czy ktoś się z tym spotkał w swoim Orlando i próbował dociec, czym to może być spowodowane?
Pozdrawiam

hamburger13 - 2015-05-28, 03:13

Witam ! U mnie podobnie jak u mario skrzynia 5-biegowa manualna, czasem lewarek chodzi jakby był zatopiony w gumie. Ale nie dzieje się tak zawsze. Co dziwne najczęściej gdy jest cieplo. Może wystarczy cały układ przesmarować ?
mario - 2015-05-28, 19:24

hamburger13 napisał/a:
czasem lewarek chodzi jakby był zatopiony w gumie. .... Co dziwne najczęściej gdy jest cieplo.

No właśnie, nie wiedziałem jak to opisać, ale faktycznie, tak jakby lewarek był zatopiony w gumie. Co ciekawe, ja te objawy łączę raczej z dniami, kiedy jest duża wilgotność i niekoniecznie ciepło.

wszim - 2015-05-28, 22:20

A nie poskrzypuje wam do tego? Trzeba poprawić smarowanie elementów pod mieszkiem. Ja już 2 razy to robiłem.
Głównie tutaj na tym suwaku

oraz po lewej stronie na osi lewarka szybko wypycha smar i robi się sucho

mario - 2015-05-29, 15:03

wszim napisał/a:
A nie poskrzypuje wam do tego?

Nie skrzypi. Biegi tylko ciężko wchodzą. wszim, dzięki za radę. Przy okazji: żeby się tam dostać trzeba zdjąć mieszek - czy on wyskakuje z jakiś zaczepów po pociągnięciu za tą srebrną ramkę do góry, czy też jest jakiś inny patent? Pytam, bo niechciałbym go połamać. I czym to smarowałeś? Silikon wystarczy?

wszim - 2015-05-29, 21:18

Tak tą srebrną ramkę podważasz od dołu, schodzi gładko, nie bój się nic nie uszkodzisz. Smarowałem smarem silikonowym.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group