Mechanika - [T300] PIERWSZY PRZEGL?D AVEO
mariusz_and - 2014-01-28, 08:59
Skadi napisał/a: | Cześć wszystkim!
Jestem dumną posiadaczką Chevroleta Aveo T300 w wersji Hatchback.
Mój rekin wypłynął na nasze polskie drogi w listopadzie zeszłego roku.
Przy odbiorze sprzedawca wspomniał o wymianie oleju po przejechaniu 5 tys km.
Tak niby zaleca GM. Czy ktoś z Was skusił się na taką wymianę oleju przed pierwszym
przeglądem w ASO, który i tak ma się odbyć po przejechaniu 15 tys km?
Ma to takie szczególne znaczenie?
Pozdrawiam! |
Witam, ja uważam to za przesadyzm i to że "niby" GM zaleca - raczej nie sądzę, bo pytałem o to w ASO, kolejny mit legenda. W Toyocie też nie wymieniałem, dopiero na pierwszym przeglądzie, silnik jeździł na syntetyku bez ubytku do momentu sprzedaży i miał 112 tyś. km, więc nie sądzę żeby miało coś się dziać nie dobrego. Pozdrawiam
Skadi - 2014-02-02, 14:58
I co tu zrobić.... heh. Na razie na liczniku jest około 3,5 tys.
Zobaczymy jak będzie z funduszami. Wyczytałam, że przyjemność
wymiany oleju to koszt 200zł.
Mam jeszcze takie pytanko. Słyszę czasem takie stukanie pod maską samochodu (po jakimś czasie ustaje), po zgaszeniu silnika. Czy to normalny objaw?
Wyczytałam w necie, że może się tak dziać przy wysokiej różnicy temperatury. Prawda to? Nie chciałbym bez potrzeby jechać do ASO.
Anonymous - 2014-02-02, 15:54
Jeżeli jest to stukanie takie jak czasem można usłyszeć w kaloryferze, czy w piekarniku to zapewne wszystko jest ok. to stygną jakieś blachy, osłony nad układem wydechowym
cannibal2000 - 2014-03-06, 20:22 Temat postu: Pierwszy przegląd serwisowy Byłem dzisiaj na 1 przeglądzie /rok czasu, najeździłem 12000km/ w TOP Auto Krupniki k. Białegostoku. Zawiozłem własny olej Motul xclean c3 5W/40 -140 zł. Za przegląd zaplaciłem niecałe 250 zł /na fakturze: usługa serwisowa, filtr oleju i oring/.
kicor - 2014-03-06, 20:40
to fajna cena, serwisanci nie namawiali na wymianę filtra kabinoweg?
cannibal2000 - 2014-03-07, 11:08
Cytat: | to fajna cena, serwisanci nie namawiali na wymianę filtra kabinoweg? |
Nie, normalnie się zdziwiłem - pełna kultura. Żartowali tylko z końcówki wydechu bo założyłem Ulter podwójną
sajmony - 2014-03-07, 21:02
Przegląd tydzień temu w Chevrolet Szpot po roku, przebieg 6000, cena 485 zł, bez wymiany filtra kabinowego.
asamer - 2014-04-30, 22:06
Dzisiaj pierwszy przegląd, kanclerz Ruda Śląska. Cena 603zł razem z filtrem kabinowym, mimo, iż prosiłem żeby klimy nie ruszać. Oczywiście zgłoszone stuki nie zostały potwierdzone, generalnie pełna olewka klienta, a liczyłem, że skoro u nich kupiłem, to będzie lepiej. Za rok pojadę chyba do Katowic.
P.S. Czy macie jakiś wpis/pieczątkę na stronie "Coroczny przegląd nadwozia"? Ja tam nie mam nic, a chyba coś być powinno.
kicor - 2014-04-30, 23:56
ja chyba po każdym przeglądzie mam wbitą pieczątkę przy przeglądzie nadwozia, sprawdzę to jeszcze.
asamer - 2014-05-08, 19:08
Zadzwoniłem tam sobie i okazało się, że ktoś po prostu zapomniał Musiałem jechać jeszcze raz w celu uzupełnienia wpisu.
Skadi - 2014-08-12, 14:02
Kilka dni temu robiłam pierwszy przegląd w moim aveo t-300. Termin wyniknął z racji przejechania 15 tys km.
Olej dexos2 5w30 5 litrowy kupiłam we własnym zakresie za 110zł oraz filtr oleju za 32zł.
Z tym przyjechałam do ASO w Lubinie (Dolny Śląsk). Za przegląd zapłaciłam 270zł. Filtru przeciwpyłkowego nie wymieniałam. Jakbym się na to zdecydowała, to bym zapłaciła drugie tyle.
przemek1981a - 2014-12-25, 22:44
nabyłem aveo sedan t300 1.2 który już miał 1 przegląd. moje pytanie brzmi -
co trzeba i można zabrać ze sobą do serwisu aby zmniejszyć koszt drugiego przeglądu.
rozumiem że - olej dexos + filtr oleju, filtr powietrza, filtr kabinowy
czy coś jeszcze ? gdzie najlepiej je zamówić ?
Thorn123 - 2016-01-10, 22:23
Hej nie chcąc zakładać nowego tematu mam pytanie ponieważ zbliża mi się przegląd po 60 tyś i mam pytanie co kupić aby było taniej. Z tego co zorientowałem się wymienne są :
- olej + filtr
- płyn hamulcowy (jaki?)
- filtr przeciwpyłkowy
- filtr powietrza
- świece zapłonowe (jakie?)
Coś jeszcze?
Dziękuje za informacje
|
|
|