To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Wnętrze - Chińska sprężynka - pełne otwieranie bagażnika z pilota

C77 - 2013-11-08, 19:58

zzzz napisał/a:
faktycznie fajnie to wygląda :)
czy w HB też jest taki patent?

Jest dla Ciebie szansa, bo Cruze HB właśnie wszedł na kitajski rynek 8-) :twisted:

mario78 - 2013-11-08, 21:45

C77 napisał/a:
zzzz napisał/a:
faktycznie fajnie to wygląda :)
czy w HB też jest taki patent?

Jest dla Ciebie szansa, bo Cruze HB właśnie wszedł na kitajski rynek 8-) :twisted:

Myślę że niestety w HB nie będzie to takie proste, musieliby pewnie założyć jakiś elektryczny silniczek i siłowniki do podnoszenia klapy.

C77 - 2013-11-08, 22:44

mario78, trzeba wierzyć w chińską myśl techniczną :mrgreen:

A póki co cieszą się oni z HB 1.6T AT + Watts Z-Link

Karlos - 2013-11-09, 13:33

Na pierwszy rzut oka wydaje się okazałą wersją, ale da się zauważyć brak tempomatu.
Cóż to takiego na podsufitce, obok lampek?

C77 - 2013-11-11, 17:22

Karlos napisał/a:
Cóż to takiego na podsufitce, obok lampek?

Sterowanie szyberdachem

Sobol - 2013-11-15, 15:22

Od dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem tego chińskiego patentu :P

Kwestia wyregulowania bo mam wrażenie ze za mocno odbija klapę przy otwieraniu.

szary77 - 2013-11-15, 15:32

Sobol napisał/a:
Od dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem tego chińskiego patentu :P Kwestia wyregulowania bo mam wrażenie ze za mocno odbija klapę przy otwieraniu.

Dobra a gdzie zanabyłeś i za ile?

Sobol - 2013-11-15, 18:17

Zamówione z chin. Brałem kilka rzeczy wiec cieżko powiedzieć ile dokładnie. Około 30 zł
piotr1989 - 2013-11-17, 10:24

Sobol napisał/a:
Od dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem tego chińskiego patentu :P Kwestia wyregulowania bo mam wrażenie ze za mocno odbija klapę przy otwieraniu.

w miejscach gdzie odboje od klapy przy otwieraniu uderzają o ramę pod wiatłem stopu podklej sobie jakie gąbeczki albo co miękkiego to nie bedzie tak uderzać i tam są takie dwa gumowe odboje ja podkleiłem podkładki pod meble takie filcowe podwójnie i jest dobrze oczywicie delikatnie poluzuj sprężynę tak aż zacznie wisieć luźno tak ze mogłoby się wydawać ze po zamknięciu spadnie ale tak będzie dobrze

Pozdro :)

szary77 - 2013-11-23, 22:32

piotr1989 napisał/a:
Sobol napisał/a:

w miejscach gdzie odboje od klapy przy otwieraniu uderzają o ramę pod wiatłem stopu podklej sobie jakie gąbeczki albo co miękkiego to nie bedzie tak uderzać i tam są takie dwa gumowe odboje ja podkleiłem podkładki pod meble takie filcowe podwójnie i jest dobrze oczywicie delikatnie poluzuj sprężynę tak aż zacznie wisieć luźno tak ze mogłoby się wydawać ze po zamknięciu spadnie ale tak będzie dobrze

Pozdro :)

Od dziś zamontowaną sprężynkę mam i ja. Działa idealnie. Faktycznie działa dużo lepiej (płynnie) jak jest luźna.
A co do obaw że spadnie, to po zamknięciu dopiero wtedy się napręża, więc no stress :mrgreen:
Luźno wisi jak jest klapa otwarta.
A zamiast filcu proponuję tam wsadzić dwa misiowe żelki :lol: :twisted:

Sobol - 2013-11-23, 22:37

Ja naklejiłem filc kupiony w sklepie meblowym i do tego właśnie poluzowałem sprężyne i jest elegancko :D
C77 - 2013-11-26, 23:46

Dla tych którzy nie posiadają tejże chińskiej sprężynki,
a chcieliby aby ich klapa bagażnika unosiła się w górę podczas naciśnięcia przycisku na pilocie,
pokazuje sposób którego używałem u siebie od 2010 roku, zanim sam zamontowałem "chińską sprężynkę".

Potrzebna nam jest pojedyncza gumowa linka bungee/ściągacz z haczykami
o długości od 60 do 70 cm.

Zdjęcia z montażu:

Prawidłowe działanie po właściwej instalacji widać tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=fwlncCth2Qo

Minusem tego rozwiązania jest fakt, iż po czasie nasze bungee stopniowo się rozciągnie
tracąc swoje właściwości ściągające, przez co klapa przy otwarciu będzie się unosić z czasem coraz niżej :twisted:
Sam w ciągu 2,5 lat zużyłem 3 takie bungee :-)

C77 - 2015-10-19, 11:35
Temat postu: sprężynka K. Kowalskiego by Sparco
Ale jaja... Sparco przejęło produkcję chińskich sprężynek :shock: :mrgreen:

C77 - 2016-02-08, 23:29

Czyżby to ktoś z Forum? :->

Boyka - 2016-02-09, 23:31

C77 efekt końcowy na filmie mega, wyglada jak te elektroniczne w nowych autach ;D szkoda ze do hb nie ma możliwości tskiego prostego montażu