Elektronika i Elektryka - Stycznik tylnej klapy w HB
grabers - 2013-10-03, 19:49 Temat postu: Stycznik tylnej klapy w HB W miom samochodzie w wersji wyposażenia LT z 2013roku i wersji nadwozia hatchback w oryginalnych kluczykach jest brak trzeciego przycisku otwierania bagaznika.Napiszcie jak jest u Was jakie maxcie werscje wyposażenia i z którego roku? Z tego co poczytałem w funkcjach pilota i większości wypowiedzia na forum nikt nie napisał, że nie ma tej opcji.Kolejne pytanie to czy styczniki w tej wersji nadwoziowej też były wadliwe?Bo jeśli tak to w momencie uszkodzenia dostęp do bagażnika tylklo z kabiny pozostaje.
etac - 2013-10-03, 19:51 Temat postu: Re: Brak możliwości otwarcia bagażnika z kluczyka
grabers napisał/a: | W miom samochodzie w wersji wyposażenia LT z 2013roku i wersji nadwozia hatchback w oryginalnych kluczykach jest brak trzeciego przycisku otwierania bagaznika.Napiszcie jak jest u Was jakie maxcie werscje wyposażenia i z którego roku? Z tego co poczytałem w funkcjach pilota i większości wypowiedzia na forum nikt nie napisał, że nie ma tej opcji.Kolejne pytanie to czy styczniki w tej wersji nadwoziowej też były wadliwe?Bo jeśli tak to w momencie uszkodzenia dostęp do bagażnika tylklo z kabiny pozostaje. |
Podjedz na spota 5/10/2013 w sobote, to podyskutujemy. A nawet porównamy nasze wyposazenia i problemy.
mario78 - 2013-10-03, 20:08 Temat postu: Re: Brak możliwości otwarcia bagażnika z kluczyka
grabers napisał/a: | .Kolejne pytanie to czy styczniki w tej wersji nadwoziowej też były wadliwe?Bo jeśli tak to w momencie uszkodzenia dostęp do bagażnika tylklo z kabiny pozostaje. |
W HB nie masz takiego stycznika jak w sedanie tylko klamkę.
grabers - 2013-10-03, 20:41
mario78 napisał/a: | W HB nie masz takiego stycznika jak w sedanie tylko klamkę. |
No właśnie wizualnie jest to klamka ale w niej zamontowany jest stycznik (we wnęce klamki gumka a pod nią wyłącznik elektryczny - tak to wygląda u mnie w HB a odgłos otwierania to zwarcie elektromagnesu bzzzzyk).Drzwi otwierane są elektrycznie poprzez własnie ten stycznik.W sedanach taki stycznik montowany jest bodajże w listwie ozdobnej na tablicą.Dlatego zapytałem czy w HB też one "wysiadają" bo w sedanch było to bardzo częste?Czyżby inna konstrukcja? No chyba że były HB które miały typowo klamkę mechaniczną?
mario78 - 2013-10-03, 20:56
Na forum nie było słychać żeby komuś w HB stycznik nawalił . Przynajmniej ja sie nie spotkałem.
blackbox112 - 2013-10-04, 08:54
grabers napisał/a: | mario78 napisał/a: | W HB nie masz takiego stycznika jak w sedanie tylko klamkę. |
No właśnie wizualnie jest to klamka ale w niej zamontowany jest stycznik (we wnęce klamki gumka a pod nią wyłącznik elektryczny - tak to wygląda u mnie w HB a odgłos otwierania to zwarcie elektromagnesu bzzzzyk).Drzwi otwierane są elektrycznie poprzez własnie ten stycznik.W sedanach taki stycznik montowany jest bodajże w listwie ozdobnej na tablicą.Dlatego zapytałem czy w HB też one "wysiadają" bo w sedanch było to bardzo częste?Czyżby inna konstrukcja? No chyba że były HB które miały typowo klamkę mechaniczną? |
Klamkę to masz w wieśwagenie golfie , z tego co wiem nigdy nie było klamek mechanicznych i oby nie było bo klamką to można okno otwierać.
Mam Cruza hb my2013 produkcji 2012 wersja ls+ (od 04.2013) i póki co wszystko działa należycie (we wnęce jest stycznik a nie klamka).
Na pilocie są dwa przyciski i o ile się nie mylę tylko sedany mają 3 przycisk do otwierania klapy bagażnika. Według innych forumowiczów styczniki w Cruzakach (będących na gwarancji) ASO wymienia bez problemu i bezpłatnie.
Swego czasu ktoś (forumowicz) naprawiał stycznik po gwarancji ale nie pamiętam jaki poniósł koszt
Swieru_1988 - 2013-11-07, 15:08
Ja mam Cruza HB w wersji LT+ i nie mam w pilocie otwieranie "gabażnika"
KB - 2014-04-18, 22:46
Witam. Jestem nowy na forum. Mam sedana 1.6 LS z 2009r. Problem podobny. Zaraz po zakupie ten stycznik mi wysiadł i w ASO został wymieniony na nowy bez żadnych kosztów. Po roku problem wrócił ale olałem to gdyż wygodniej otwierało się z kluczyka a nie miałem czasu by tam pogrzebać. Miesiąc temu troszkę się pobawiłem i okazało się że tam dostaje się woda. Teraz zachodzę w głowę jak to uszczelnić. Jakieś pomysły?
chevy_power - 2014-04-20, 15:46
KB napisał/a: | Witam. Jestem nowy na forum. Mam sedana 1.6 LS z 2009r. Problem podobny. Zaraz po zakupie ten stycznik mi wysiadł i w ASO został wymieniony na nowy bez żadnych kosztów. Po roku problem wrócił ale olałem to gdyż wygodniej otwierało się z kluczyka a nie miałem czasu by tam pogrzebać. Miesiąc temu troszkę się pobawiłem i okazało się że tam dostaje się woda. Teraz zachodzę w głowę jak to uszczelnić. Jakieś pomysły? |
Mój ojciec 3 miesiące temu wymienił zamek na gwarancji, która mu się skończyła w połowie lutego. W ASO powiedzieli mu, że mimo, że auto nie jest na gwarancji to jeśli zamek padnie w przeciągu chyba 2 lat to i tak mu bezkosztowo wymienią. Naprawa jest wpisana w książkę serwisową.
KB - 2014-04-20, 21:06
W takim razie nic mi nie szkodzi sprawdzić w ASO. Dzięki wielkie.
C77 - 2014-04-20, 23:50
hej KB,! witamy serdecznie na forum!
Co do meritum to ten problem jest zmorą w sedanach, więc tak jak napisał chevy_power, spróbuj wykorzystać wpierw rękojmię w ASO.
A jeśli to się nie uda to Do it yourself
http://forum.chevrolet.or...p?t=837&start=0
|
|
|