To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Mechanika - Lataj?cy peda? sprz?g?a

PiotrW - 2014-12-09, 08:45
Temat postu: Latający pedał sprzęgła
Czołem,

mam pytanie do użytkowników Orlando. Posiadam wersję 1.8 z LPG, rocznik 2012.
Od nowości nie było problemów, jednakże ostatnio dość szybko zauważyłem poluzowany pedał sprzęgła. Najbardziej podczas półsprzęgła czuć pod stopą, że pedał lata na boki. Pomimo tego sprzęgło działa OK.

Podczas ostatniego przeglądu zgłosiłem to w ramach gwarancji, po tygodniu wymienili cały panel pedałów, ale chyba na jakiś z odzysku bo pedał sprzęgła lata na boki tak samo (do tego odłączyli czujnik tempomatu i musiałem wracać do serwisu i czekać znowu 2 godziny aż go podłączą, okazało się że musieli przełożyć stary czujnik do nowego panelu pedałów, bo nowy był 'zablokowany' czy jakoś tak).

Po przywróceniu tempomatu Panowie z serwisu wyrazili zdumienie (i zaniepokojenie ;) twierdząc, że po prostu zamówili element zgodnie z wykazem katalogowym dla tego modelu i najwyraźniej tam są jakieś plastikowe tuleje, które źle trzymają wbijający się pedał i że będą pisać do GM'a w tej sprawie.

Mija 2 tydzień, cisza, także podejrzewam że olali temat.
Czy mam się tym martwić ? Czy inny serwis może kontynuować ten temat jak opiszę sprawę ? Nie czuję się pewnie jeżdżąc z latającym pedałem sprzęgła pod lewą stopą.

Z góry dzięki za pomoc.

wszim - 2014-12-09, 22:25

Faktycznie te pedały sprzęgła latają na boki. Przyznam, że tego nie zauważałem dopóki nie przeczytałem na forum. Mnie to bardzo nie przeszkadza, ale i tak zaczęło bardziej po fakcie jak się o tym dowiedziałem :lol: Wygląda, że taka konstrukcja i nie ma innych.
Krzysiek_81 - 2014-12-10, 21:49

Ja będę musiał się przyjrzeć temu problemowi przy najbliższej okazji, bo jedyne na co zwróciłem uwagę to to, że czasami przy wciskaniu sprzęgła, na pierwszych 3-4 cm skoku, pedał przeskakiwał tak jakby jakieś tulejki w mocowaniu pedału zeskakiwały z jednej na drugą, tj. jakby przez mocowanie był przepuszczony bolec trzymający pedał sprzęgła "pogrubiony" dodatkowo tuleją, która czasami wyskakuje z mocowania (trudno to opisać).

BTW, czy ktoś może zauważył taką rzecz: przy jeździe "autostradowej", kiedy jedzie się w większą prędkością (100km/h i więcej) i długich odcinkach jazdy na wprost, jeżeli chce się delikatnie skorygować tor jazdy, to kierownica wydaje się być przyklejona w jednej pozycji, i żeby ją minimalnie przekręcić, trzeba pokonać pewien opór, po którym już można skręcać ją normalnie? Niby nic wielkiego, ale przy tych minimalnych ruchach czuć to bardzo - czy to efekt działania wspomagania?

wszim - 2014-12-10, 21:57

Krzysiek_81 napisał/a:
Ja będę musiał się przyjrzeć temu problemowi przy najbliższej okazji, bo jedyne na co zwróciłem uwagę to to, że czasami przy wciskaniu sprzęgła, na pierwszych 3-4 cm skoku, pedał przeskakiwał tak jakby jakieś tulejki w mocowaniu pedału zeskakiwały z jednej na drugą,

U mnie nie ma takiego objawu. Tylko luz na boki.
Krzysiek_81 napisał/a:

BTW, czy ktoś może zauważył taką rzecz: przy jeździe "autostradowej", kiedy jedzie się w większą prędkością (100km/h i więcej) i długich odcinkach jazdy na wprost, jeżeli chce się delikatnie skorygować tor jazdy, to kierownica wydaje się być przyklejona w jednej pozycji, i żeby ją minimalnie przekręcić, trzeba pokonać pewien opór, po którym już można skręcać ją normalnie? Niby nic wielkiego, ale przy tych minimalnych ruchach czuć to bardzo - czy to efekt działania wspomagania?

To nie jest normalne. Zrobiłbym przegląd układu kierowniczego.

elgato - 2014-12-14, 21:44

U mnie był ten sam problem zgłosiłem na gwarancję wymienili cały "pedalboard" od tego czasu spokój.
Krzysiek_81 - 2014-12-15, 09:18

Sprawdziłem, rzeczywiście lata sobie na boki jakby był zrobiony z gumy. Mam nadzieję, że to nie kolejny powód do światowej akcji serwisowej, ale chyba nie ma innej możliwości jak jechać do ASO 2 razy, raz żeby zanalizowali problem, a drugi, żeby wymienić (+ jeszcze trzeci raz, żeby poprawili to, co spieprzyli poprzednim razem).
aro05 - 2015-01-22, 17:19

witam
jakies 2-3 miesiace temu zauwazylem ten sam problem, niestety wlasnie skonczyla mi sie gwarancja a nie mam ochoty wydawac jakis sporych sum na naprawe. Mam tylko nadzieje, ze to wada "kosmetyczna" i ze pedal sprzegla nie odpadnie ktoregos dnia...

88stasio - 2015-01-29, 08:19

aro05 nie ma sie czym martwic miałem tak od 15-17 tys kilometrow obecnie mam 101 tys nic z pedałem sie nie dzieje, faktycznie jest tak ze to tulejki sie wyrabiaja:/
piechu - 2015-02-17, 23:33

88stasio napisał/a:
miałem tak od 15-17 tys kilometrow obecnie mam 101 tys",jest tak ze to tulejki sie wyrabiaja:/

Tuleje plastikowe na osiach(zazwyczaj trwałe) mogą się odrobinę wyrobić dopiero po 200-250 tys.km. przebiegu , a nie po kilkunastu tys. Wydaje mi się ,że z tymi pedałami to jakaś wada fabryczna . Serwis powinien te wady usunąć w drodze rękojmi nawet po upływie gwarancji. Ogólnie w Chevroletach różnych typów zdarzają się podobne, drobne wady ( np: schodzący lakier z klamek,zapalająca się kontrolka silnika), ale GM jak zauważyłem umywa od tego ręce.

pool80 - 2015-02-25, 16:43

Witam. Czy ten luźny pedał od sprzęgła, to norma ? U mnie w Cruze lata na boki, niec się niby nie dzieje, ale jest dyskonfort i obawa że się po gwarancji pogorszy.
wszim - 2015-02-25, 22:33

Wygląda że norma i TTTM.
admnistrator - 2015-05-13, 17:05

Krzysiek_81 napisał/a:

BTW, czy ktoś może zauważył taką rzecz: przy jeździe "autostradowej", kiedy jedzie się w większą prędkością (100km/h i więcej) i długich odcinkach jazdy na wprost, jeżeli chce się delikatnie skorygować tor jazdy, to kierownica wydaje się być przyklejona w jednej pozycji, i żeby ją minimalnie przekręcić, trzeba pokonać pewien opór, po którym już można skręcać ją normalnie? Niby nic wielkiego, ale przy tych minimalnych ruchach czuć to bardzo - czy to efekt działania wspomagania?


ja tak mam/miałem - objawiało się to raczej od około 120km/h i strasznie mnie wkurzało bo przy takich prędkościach pokonanie tego oporu skutkowało dość znacznym przesunięciem samochodu w torze jazdy, jak dla mnie niebezpieczna sprawa

zgłaszałem to w serwisie ale goście nic nie stwierdzili
ostatnio jednak jakoś mniej się to objawia, nie wiem czy czasem nie zależy od temperatury - pamiętam, że było to uciążliwe szczególnie latem, może w zimę/na wiosnę nie ma tego efektu?



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group