Nadwozie - Wytrzyma?o?c zawieszenia w aveo
solo - 2012-04-21, 11:57
Ja mam przejechane 5 tys i tez jest do wymiany łacznik stabilizatora
ŁukaszK - 2012-04-21, 14:02
solo napisał/a: | Ja mam przejechane 5 tys i tez jest do wymiany łacznik stabilizatora |
No niestety, pierwsza partia łączników jest chyba faktycznie jakaś wadliwa. W moim Aveo stuka już przy 2300km. Na szczęście nowe łączniki mają już inny numer katalogowy i jest duża szansa, że producent zauważył problem i udoskonalił ferelne łączniki.
etylinek - 2012-04-24, 21:38
Zawieszenie nie jest takie słabe w AVEO, wystarczy popatrzeć na inne marki które mają gorszę bolączki i częściej pada zawieszenie. Sworzeń CTR (pierwszy montaż) to koszt ok. 35zł sztuka, to samo końcówki i łączniki. Takie koszty plus wymiana raz na 40-60tys. km (na tyle średnio wystarczają) to naprawdę żadne koszta.
wojciechski - 2012-04-25, 18:08
ŁukaszK napisał/a: | solo napisał/a: | Ja mam przejechane 5 tys i tez jest do wymiany łacznik stabilizatora |
No niestety, pierwsza partia łączników jest chyba faktycznie jakaś wadliwa. W moim Aveo stuka już przy 2300km. Na szczęście nowe łączniki mają już inny numer katalogowy i jest duża szansa, że producent zauważył problem i udoskonalił ferelne łączniki. |
Potwierdzam, mam to samo przy 6000 km. Wymienili na gwarancji, ale jestem ciekawy jak długo to wytrzyma. Dodatkowo padła mi przednia lewa piasta i czekam na sprowadzenie nowej (oczywiście do wymiany na gwarancji przy przebiegu prawie 7000km).
chevi1 - 2012-05-29, 08:24
U mnie jest przedziwny objaw. Przy ostrych skrętach albo dołkach na parkingu nie stuka a jęczy skrzypi trzeszczy, a miesiąc temu u mechanika niby było wszystko ok. przypomina to aveo 1.2 16v 2008. W tym tygodniu pojadę do mechanika i zobaczymy, oby to okazały się te sławne skrzypiące gumy. Choć tak wsłuchując się to może coś być w gnieździe amortyzatora.
Przebieg 25tys/km
ryjek - 2012-05-29, 23:22
kolego to jest norma w aveo,u mnie z 2004r czasem też poskrzypi,kolega Marco zna odpowiedni preparat który smaruje i likwiduje te objawy(zapomniałem nazwę tego)
user_02 - 2012-05-30, 14:51
ryjek napisał/a: | ,kolega Marco zna odpowiedni preparat który smaruje i likwiduje te objawy(zapomniałem nazwę tego) |
Olej sylikonowy, był kiedyś polecany do tego rodzaju skrzypów, doskonale smaruje też uszczelki w zimie.
sierstek - 2012-05-31, 20:57
Byłem już raz z łącznikiem stabilizatora, przy ok 10 000 km, posmarowali wymienili chyba jakąś śrubę i tyle, teraz mam już 13 000 km i znów to samo, jadę zobaczymy czy wymienią na nowy już czy dalej będą szli po najniżej linii oporu.
ŁukaszK - 2012-05-31, 20:58
Jeżeli masz jeszcze pierwsze łączniki, to wymiana jest nieunikniona. Ciekaw za to jestem jak się zachowują zmienione łączniki, bo u nas jeszcze nie mieliśmy w serwisie przypadku, żeby wrócił ktoś z nowym typem części.
Wasili - 2012-06-03, 10:25
Mnie skrzypiało zawieszenie gdy samochód musiał stać 2 tygodnie na mrozie,po wstawieniu z powrotem do ogrzewanego garażu od razu przestało.Tylko proszę nie pisać głupot (że rdzewieje szybciej w ogrzewanym)
sierstek - 2012-07-09, 19:14
Zrobiłem trasę Polska - Niemcy - Polska i na terenie całych Niemiec nie miałem żadnych problemów z zawieszeniem, żadnego skrzypienia, stukania i piszczenia. Aveo ma kłopoty z tylnym zawieszeniem, w Polsce strasznie słychać to przy pasażerach z tyłu natomiast na niemieckich drogach żadnego kłopotu z tym.
nieaktualne - 2012-08-22, 19:50
Maxus napisał/a: | w aucie co ma pare miesiecy przy przebiegu 7000km poszly laczniki ? |
Tak jak najbardziej przy naszym stanie dróg jest to możliwe. Sam wymieniałem łączniki już w pierwszym roku od salonu.
Cytat: | A co najdziwniejsze czekam ponad miesiac i nadal nie ma lacznikow ( podobno jak to mowia w paru serwisach płynie to z korei .....) |
Nie przejmuj się ja też czekam (co prawda już po gwarancji za gotówkę) na głupi plastik już 2 miesiące bo nigdzie go nie ma zaczynając od ASO a kończąc na głównym magazynie części GM na Europę (Breda-Holandia).
Maxus - 2012-08-23, 00:04
hmm czytam tylko troszka namieszane jest to
Ale z tego co widze jak mam czekac jeszcze z miesiac na laczniki ( auto sluzy mi do pracy) to chyba podziekuje chevroletowi , bo walenie przodu doprowadza do szalu......
Maxus - 2012-08-23, 00:06
widze ze tez mnie to trapi ..... pech chcial ze mam laczniki z 1 miotu
sebek30091986 - 2012-08-23, 07:22
Jak to kolega podziękuje ?
|
|
|