Koła i Felgi - Cruze felgi stalowe GM
rafic - 2013-11-05, 18:51
Panowie, takie pytanko na szybko ; ) Felga stalowa 16 cali z opla z rozstawem 5x105, wszystko się niby zgadza, cena z przesyłką ok. Ale ! Czy et 37 nie jest trochę za małe do cruzaka ? Wciśnie się ta felga bez obcierania o cokolwiek ?
Krzysiek_81 - 2013-11-05, 19:24
Hej,
Ja znalazłem taki wątek na forum wyścigowym
Jeśli standardowo u Ciebie jest ET=41, to przy standardowej szerokości felgi wszystko powinno zmieścić się bez problemu, bo felga wyjdzie Ci na zewnątrz o 4mm, więc to nie jest jakiś dramat.
Bez specjalnego poszukiwania i na mój chłopsko-robotniczy rozum, na stronie akcesoriów do Cruze masz felgi aluminiowe 16" o szerokości 6,5", a 17" o szerokości 7", więc różnica Twoich 4mm przy ~13mm (0,5") jest do pominięcia.
rafic - 2013-11-05, 19:34
Standardowo u mnie na alusach 17 cali jest et 39. No ale dzięki za pomoc Pójdę może jeszcze i pomierzę dokładnie te fele jak to wygląda z tymi mm
mario78 - 2013-11-06, 09:05
rafic tutaj masz kalkulator ET i możesz sprawdzić co się zmienia i o ile przy zmianie ET. Im mniejsze et tym bardziej felga wystaje na zewnątrz także nic nie powinno obcierać.
Faster89 - 2014-05-26, 22:41
Odświeżę trochę stary temat. Kupiłem Cruza w marcu 2013 roku, z salonu wyjechałem na letnich stalówkach, w międzyczasie dokupiłem stalówki + zimowe opony na przód z tyłu zostały letnie opony na stalówkach które były od nowości z oryginalnymi kołpakami. po tegorocznej zimie zauważyłem że felgi stalowe z letnimi oponami które przejeździły zimę z tyłu są pordzewiały ( przednie dokupione z zimówkami są ok, tak samo ok są te które leżały w garażu przez zimę ) Zgłosiłem to do ASO, zrobili zdjęcie, miała być odpowiedź za tydzień a czekałem miesiąc, oczywiście odmowa GM w sprawie naprawy lub wymiany ponieważ rdza jest od odprysków kamieni....ręce opadają, ewidentnie widać że rdza się od oryginalnych kołpaków a nie od kamieni. Moim zdaniem już takie rzeczy powinni odpuścić i pokryć koszt piaskowania felg + malowania przecież to nie są olbrzymie pieniądze. Mam możliwości wypiaskowania za darmo + pomalowania a więc był by tylko koszt lakieru i ewentualnie wyważenia tylko nie zamierzam płacić za coś co nie jest z mojej winy. Spróbuję wysłać własnoręcznie pismo do producenta jeśli to nie pomoże to co ewentualnie mogę jeszcze zrobić i czy jest szansa wyegzekwowania od nich naprawy? ( Swoją drogą moje ASO w Siedlcach ma włąsną lakiernie mogliby sami wziąć na siebie taką pierdołę jak wypiaskowanie i polakierowanie takich felg żeby klient był zadowolony jako że miałem z nimi przez 4 lata różne przejścia )
sobotaa - 2014-05-27, 07:54
Kolego na przodzie zimówki z tyłu letnie nie boisz się że kiedyś tył Cię wyprzedzi ?
Faster89 - 2014-05-27, 10:19
Akurat autko było potrzebne tylko na krótkie zimowe trasy ok 3 - 4 km także nie bałem się, zimówki na przodzie były porządne, wiadomo trzeba mocno uważać ale nie było żadnych niepokojących objawów tego że zimówki były tylko na kołach napędowych. Do tego zima w moich okolicach była łagodna tylko kilka dni było śnieżnych, a na większy śnieg było drugie auto gdzie był komplet zimówek.
elkolendo - 2015-04-21, 13:13
Po drugiej zimie też mam na stalówkach ogniska rdzy (takie powstałem od kołpaków, ale i 'zwykłe'). Pytanie - jak to małym kosztem konserwować? Ściągaś opon i piaskować nie będę jeszcze. Zastanawiam się nad:
- wyczyszczeniem w miejscach rdzy, potem podkład i czarna farba, minus taki, że na rantach też już widać ogniska, a jak mówiłem, nie chcę ściągać opon - więc czyścić będzie trudno
- farba z typu tych od razu na rdzę (pytanie czy jest sens, nigdy tym się nie bawiłem)
Co sądzicie?)
endriu333 - 2015-04-21, 13:44
kolego Faster89 a ja akurat w tym temacie rozumiem ASO i Cheviego. Według mojej praktyki, takie felgi korodują właśnie po 2-3 zimach i nic ale to nic tego procesu nie powstrzyma Gdyby załóżmy ASO ugięło się o odnowiło Tobie te felgi to miałoby zajęcie do końca życia bo zawsze na felgach stalowych jak ktoś chce to znajdzie ogniska rdzy. Pomijam już fakt, że w warunkach gwarancji jest jasno napisane, że gwarancji nie podlega stricte rdza tylko "perforacja" zarówno ja podwozie jak i inne części metalowe w tym felgi - czyli jak dziura zrobi się na wylot to wtedy by to musieli zrobić a tak to "normalne" tak jak i normalna jest rdza ( a raczej jej ogniska) na podłogach cruzaków, które nie przeszły zabezpieczenia podwozia....
berpa - 2015-04-21, 14:46
Rdza na felgach czy bębnach hamulcowych jest tak naturalna jak kiła u gentelmena Tragedii bym z tego nie robił. Jeśli to komuś przeszkadza to równie dobrze można samemu wyszczotkować rdzę wiertarką i posmarkać podkładówką i jakąś farbą w aerozolu. Myślę, że to góra 2 godziny roboty.
adaśko - 2015-05-06, 19:23
http://olx.pl/oferta/felg...html#266c2c1e71
czy te felgi będą pasować do mojego cruza??? chodzi mi głównie o otwór centralny czy będzie pasował.cena jak dla mnie w porządku no i mógłbym je odebrać osobiście bo mam niecałe 100km
mario78 - 2015-05-06, 20:06
Otwór centralny powinien pasować bez problemu bo ja mam u siebie felgi od astry IV, pytanie czy będzie pasował rozstaw śrub. Jeśli jest 5x115 to będzie pasować, taki rostaw ma cruze diesel, bo w benzynie jest 5x105 i takie nie podejdą.
C77 - 2015-05-06, 20:43
Na 100% nie podejdą.
adaśko - 2015-05-10, 14:41
C77, a dlaczego na 100% nie podejdą??? pisałem do właściciela i mają rozstaw 5x115 więc powinny pasować.
zdzis.michal - 2015-05-10, 15:41
Witam
Zastosowanie 5x105 :
Opel ( Astra J 1.3CDTI/1.4/1.4Turbo/1.6 od 12.2009 )
Chevrolet ( Cruze 1.6/1.6LS/1.8LS/LT od 05.2009 )
UWAGA w niektórych modelach aut jest konieczność zastosowania srub nakretek dystansy.
Felgi Pasują do następujących wersji silnikowych:
1,6 / 1,6 LS / 1,8LS/LT
wg
Tel. kontaktowy: 608-210-073 lub opony.gliwice@op.pl
Proponuję również skontaktować się z :
cac.chevrolet_pl@gm.com
To oryginalny serwis z danymi. Kiedyś zwracałem się do nich i dosyć szybko udzielili wiarygodnej odpowiedzi.
Pozdrawiam
|
|
|