Przesunięty przez: C77 2013-02-13, 20:38 |
Wieszak/mocowanie ko?a zapasowego. |
Autor |
Wiadomość |
C77
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
|
Wysłany: 2011-07-14, 10:23 Re: Wieszak/mocowanie koła zapasowego.
|
|
|
Moreno napisał/a: | Witam
W posiadanym Orlando nie posiadam koła zapasowego tylko fabryczny zestaw naprawczy + kompresor do gniazda zapalniczki.
Orlando bazuje na płycie podłogowej modelu Cruze, użytej także w Oplu Astrze IV .
Z tym że one mają koła zapasowe w bagażniku ( jak się nie mylę) .
|
Nie mylisz się. Ale jest też kompresor podłączany do jednego z gniazd. Zapewne dokładnie ten sam, który masz w Orlando.
Nie sprawdzałem jeszcze w rzeczywistości jego faktycznej wydajności (i obym nigdy nie musiał) ale po tym co jest napisane w instrukcji nie oczekuje po nim zbyt wiele
A co do braku zapasu to w ostatnim czasie chyba już globalna tendencja. W niedawno kupionym Volvo S40 też jest jedynie zestaw naprawczy, chociaż istnieje możliwość wyboru przy kupnie czy chcesz mieć koło zapasowe czy ten zestaw. |
|
|
 |
Pasikonik454
Model Samochodu: Chevrolet Orlando LT+ 1,8
Poziom: 1
|
Wysłany: 2011-07-16, 13:22
|
|
|
Ja swojego Orlando odbieram w środę ale od tygodnia sen z powiek spędząło mi to koło. W Grand Scenicu też miałem zestaw naprawczy który skutecznie uzyłem raz i wszystko było bez problemu. Jeden minus że ciężko znaleść potem wulkanizatorowi miejsce uszkodzenia. środku opony jest takie mleko które wystarczy wylać i przepłukać oponę - to nic specjalnie klejącego (piszę o zestawie fabrycznym z renaulta do naprawy opon - kompresor + płyn).
Ale mimo wszystko przy rozerwaniu opony lub dużej ustarce jesteśmy w lesie. Szukałem, kombinowałem i znalazłem na allegro gościa który robi kosze do Orlando
koszt 300-400 zł z wysyłką. Nie wiem czy mogę podać linki ale wpiszcie "kosz orlando" w wyszukiwarce allegro i jest.
A tak przy okazji ile spalają realnie silniki 1.8 ? Do tej pory miałem w scenicu 1.9 dci i był super. Tu nie spodziewam się cudów ale liczę że jazda będzie w miare fajna. |
|
|
|
 |
Moreno
Moreno

Model Samochodu: Chevrolet Orlando 1,8 LS+
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2011 Posty: 36 Skąd: Jastrzebie-Zdroj
Poziom: 4
|
Wysłany: 2011-07-16, 19:33
|
|
|
Spalanie zobacz w temacie " Średnie spalanie" tam masz moje i Zawela wyniki.
Dodatkowo Zawel prowadzi raport w Motostat kliknij ten zielony pasek i wyskoczy Ci cała historia jego tankowań .
pozdrawiam |
|
|
|
 |
zawel [Usunięty]
Poziom: 32
|
Wysłany: 2011-07-18, 09:59
|
|
|
Pasikonik454 napisał/a: | Ale mimo wszystko przy rozerwaniu opony lub dużej usterce jesteśmy w lesie. Szukałem, kombinowałem i znalazłem na allegro gościa który robi kosze do Orlando
koszt 300-400 zł z wysyłką. Nie wiem czy mogę podać linki ale wpiszcie "kosz orlando" w wyszukiwarce allegro i jest. |
Dodajmy że sprawę tego kosza od gościa z allegro (Dawid Wyrtki) prowadził kolega Moreno :thumleft: i dzięki niemu to jest pomierzone i dopasowane. Jak mój kosz przyjdzie, (bo też zamówiłem) postaram się zrobić fotki z instalacji i zamieścić.
Pasikonik454 napisał/a: | A tak przy okazji ile spalają realnie silniki 1.8 ? Do tej pory miałem w scenicu 1.9 dci i był super. Tu nie spodziewam się cudów ale liczę że jazda będzie w miarę fajna. |
U mnie max był >11l na początku przy pierwszym taknowaniu ale generalnie jeżdżąc wyłącznie po wawie i w korkach pali mi tak trochę ponad 10. Teraz jechałem nad morze i w trasie, załadowany na full i z pełnym boksem na dachu zszedłem do 8l. W podpisie można sprowadzić moje spalanie. |
|
|
|
 |
Moreno
Moreno

Model Samochodu: Chevrolet Orlando 1,8 LS+
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2011 Posty: 36 Skąd: Jastrzebie-Zdroj
Poziom: 4
|
Wysłany: 2011-07-19, 17:59
|
|
|
Witam
Dodajmy że kolega Zawel jest bardzo skromny ale tak naprawdę to ON jest mózgiem
całej operacji dorabiania kosza i wkrótce opisze wszystko na forum.
Ja oczywiście wniosłem jedynie drobny wkład w postaci części pomiarów.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pasikonik454
Model Samochodu: Chevrolet Orlando LT+ 1,8
Poziom: 1
|
Wysłany: 2011-07-19, 21:20
|
|
|
obaj zasługujecie na medal moźna by nawet napisać cytując...
jeszcz nigdy take wielu nie zawdzięczało take wiele take nielicznym |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
|
Wysłany: 2011-07-24, 19:42
|
|
|
Heh w nowych europejskich Cruzach tez już niestety nie będzie koła zapasowego, a jedynie zestaw naprawczy
Dranie |
|
|
 |
|