Przesunięty przez: C77 2013-02-16, 20:30 |
Piszczące przy cofaniu hamulce - tłumiki drgań |
Autor |
Wiadomość |
gobej
Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Poziom: 1
|
Wysłany: 2011-10-30, 19:52
|
|
|
Mogę powiedzieć tylko na swoim doświadczeniu, że od kiedy założyli mi wywalczone tłumiki drgań klocków hamulcowych tylnych to problem z piszczącymi hamulcami głównie podczas cofania zniknął całkowicie. Jeżeli ktoś ma z tym problem piszcie na priv pokieruję co trzeba zrobić aby owe tłumiki założyli. |
|
|
|
 |
krucyfiks
CRUZE 2.0 LS PLUS

Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 280 Skąd: śląsk
Poziom: 15
|
Wysłany: 2011-11-03, 13:35
|
|
|
Akurat jeśli chodzi o jakikolwiek nietypowy pojawiający się odgłos czy hałas w pojeździe jestem nad wyraz uczulony nawet ten najmniejszy i zapewniam cię że w tym elemencie nawet znajomi twierdzą że niejednokrotnie przesadzam. Przykro mi jednak że cię rozczarowałem ale ja nie przywykłem jeździć w trasę w przeważającej większości kilometrów na biegu wstecznym.A co do kobiet za kierownicą to czasem sprawdza się pewna teoria.Do tej wadliwej serii samochodów z usterką układu kierowniczego GM się przyznał i w ogóle nie rozumiem aluzji.Nie pozostaje mi więc nic innego jak życzyć Ci dalszych wrażeń i sukcesów w przejażdżkach na wstecznym i nasłuchiwaniu nieprzyjaznych odgłosów. |
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
|
Wysłany: 2011-11-13, 12:06
|
|
|
krucyfiks napisał/a: | Do tej wadliwej serii samochodów z usterką układu kierowniczego GM się przyznał i w ogóle nie rozumiem aluzji. |
Właśnie chodzi oto, że do usterki związanej z skrzypiącymi hamulcami przy cofaniu też się sam GM przyznał, a Ty nadal próbujesz negować jej występowanie. |
|
|
 |
kiniu
Cruze 1.6 Base+
Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 240 Skąd: Tarnów
Poziom: 14
|
Wysłany: 2011-11-15, 10:16
|
|
|
Cytat: | ... Jeśli chcesz mogę Tobie jedynie podać numery potrzebnych części, w niczym innym Ci pomóc nie mogę |
Witaj,
Podaj jak możesz numery części tych tłumików na odgłosy z jazdą do przodu i przy cofaniu.
Ja co prawda tego na razie u siebie nie zaobserwowałem ale chyba zgłoszę żeby zrobili przed końcem gwarancji. Numery części mogą się przydać przy rozmowie z ASO. |
_________________ ==
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
krucyfiks
CRUZE 2.0 LS PLUS

Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 280 Skąd: śląsk
Poziom: 15
|
Wysłany: 2011-11-15, 19:55
|
|
|
Kiniu........ale po co chcesz się zgłaszać ...... C77 twierdzi że GM zna ten problem i przyznał się do niego, więc już jest albo niebawem na dniach będzie kampania serwisowa CHEVROLETA w sprawie piszczącego układu hamulcowego.Bo przecież problem dotyczy wszystkich posiadaczy marki Chevrolet cruze i skoro usterka nabrała takiej rangi no to musimy zrobić nalot na serwisy w całym kraju i niech zakładają te tłumiki trzeba czy nie trzeba........ a co ! płace żądam,mamy przecież gwarancję.
A tak szczerze to na pewno nikt do nas nie zadzwoni w tej sprawie bo tym co nie piszczały nie będą piszczeć hamulce ,i chodź by nie wiem jak bardzo się starał i jeździł na wstecznym godzinami,rozpędzał i hamował auto również w przód.Problem i tak dotyczy pewnej partii aut która wyszła z daremnymi klockami i tyle w temacie.
Być może w grę wchodzą jeszcze same zaciski które nie są najwyższej próby,w porównaniu z konkurencją. Pozdrawiam. |
|
 |
kysiow
Cruze 2.0 LS+
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Kwi 2010 Posty: 41 Skąd: Stalowa Wola
Poziom: 5
|
Wysłany: 2011-11-16, 10:00 Piski podczas cofania pojazdem
|
|
|
C77 ma racje, jest kampania serwisowa na to:
Klienci mogą skarżyć sie na piszczenie podczas lekkiego hamowania jadąc do tyłu.
Dźwięk ten może być słyszany szczególnie podczas deszczu lub wysokiej wilgotności powietrza.
Zakres: Cruze do MY2012
Przyczyna: blokowanie sie klocków hamulcowych w jarzmie zacisku z powodu zanieczyszczeń.
Działanie: Zainstalować zestaw tłumików (13337450)
mnie przedwczoraj wezwali do serwisu - wprawdzie na 49 tydzień, ale to już coś... |
|
|
|
 |
SanDiego
1.6 LS PLUS (2009)

Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 13 Lut 2010 Posty: 529 Skąd: Olsztyn
Poziom: 21
|
Wysłany: 2011-11-16, 18:04
|
|
|
Już to widzę, jak mnie wezwą .... |
_________________ Poprzednio Opel Astra F 1,4 60 KM 8V |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
|
Wysłany: 2011-11-19, 09:38
|
|
|
kiniu napisał/a: | Podaj jak możesz numery części tych tłumików na odgłosy z jazdą do przodu i przy cofaniu. |
Prosze bardzo, potrzebne są:
2x GM 13337450 (tłumik)
1x GM 13345403 (łącznik/skobel)
1x GM 13345404 (łącznik/skobel) |
|
|
 |
SanDiego
1.6 LS PLUS (2009)

|
Wysłany: 2012-02-13, 20:39
|
|
|
Ja powiem tak. Z hamulcami byłem 2 razy, raz mi przesmarowali klocki i prowadnice, za drugim razem "nic nie słyszeli". Napisałem zapytanie do Centrali czy pomogą, odpisali, że skoro serwis nie stwierdził usterki, to oni nic nie mają do gadania. |
|
|
|
 |
ŁukaszK

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 5d 1.4T 140KM LT+ WTCC
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 144 Skąd: RKR
Poziom: 11
|
Wysłany: 2012-02-14, 20:00
|
|
|
SanDiego napisał/a: | Ja powiem tak. Z hamulcami byłem 2 razy, raz mi przesmarowali klocki i prowadnice, za drugim razem "nic nie słyszeli". Napisałem zapytanie do Centrali czy pomogą, odpisali, że skoro serwis nie stwierdził usterki, to oni nic nie mają do gadania. |
Z tymi hamulcami jest ciekawa sprawa, bo naczytałem się na ten temat wiele na forum, a jak pracuję w serwisie, to nie mieliśmy ani jednego takiego przypadku u nas. Zdarzyło się piszczenie hamulców w Astrze J (tarcze, klocki i zaciski identyczne), ale zgodnie ze środkiem zaradczym użyliśmy smaru zalecanego przez GM i klient już nie wracał z tym problemem.
SanDiego napisał/a: | Wyświetlacz - miałem w piątek przegląd, powiedziałem o tym, ale stwierdzili, że nic się nie dzieje. |
To porada na przyszłość - jeżeli problem znowu się pojawi, zrób fotkę wyświetlacza. Ze zdjęciem znacznie łatwiej ugrać coś w GM-ie. |
_________________ Nowe Aveo 1,3d 95KM LTZ 5d - for sale!
 |
|
|
|
 |
etac
Prezes CTP
Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy Wiek: 49 Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 1794 Skąd: SBE
Poziom: 35
|
Wysłany: 2012-04-17, 15:37
|
|
|
C77 napisał/a: | krucyfiks napisał/a: | Do tej wadliwej serii samochodów z usterką układu kierowniczego GM się przyznał i w ogóle nie rozumiem aluzji. |
Właśnie chodzi oto, że do usterki związanej z skrzypiącymi hamulcami przy cofaniu też się sam GM przyznał, a Ty nadal próbujesz negować jej występowanie. |
Pojechalem sam, nie czekalem na wezwanie. Zamontowali tłumiki drgan na zacisku tylnym i problem znikł. Proponuje wam zrobic to samo. |
|
|
|
 |
SanDiego
1.6 LS PLUS (2009)

|
Wysłany: 2012-04-17, 17:06 piszczenie podczas lekkiego hamowania w Cruze
|
|
|
Niestety nie każde ASO postępuje w taki sposób, że wymienią za darmo.
Do czyszczenia za $ są chętni, ale nic poza tym.
Wydaje mi się, że zrobią, ale tylko w momencie otrzymania wezwania od producenta. |
|
|
|
 |
etac
Prezes CTP
Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy Wiek: 49 Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 1794 Skąd: SBE
Poziom: 35
|
Wysłany: 2012-04-17, 18:29
|
|
|
SanDiego napisał/a: | Niestety nie każde ASO postępuje w taki sposób, że wymienią za darmo. Do czyszczenia za $ są chętni, ale nic poza tym. Wydaje mi się, że zrobią, ale tylko w momencie otrzymania wezwania od producenta. |
Cisnij a nie opowiadaj, a jak nie reaguja na gwarancji to telefon do warszawy robi cuda (czasem) |
|
|
|
 |
SanDiego
1.6 LS PLUS (2009)

|
Wysłany: 2012-04-17, 18:38
|
|
|
Cisnąłem, pisałem i otrzymałem odp, że decyzję podejmuje ASO i koniec. |
|
|
|
 |
endriu333
Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Poziom: 26
|
Wysłany: 2012-04-18, 11:38
|
|
|
no ja jeszcze nie zmieniałem ... ale jak cofam delikatnie to jest taki "pisk" ale łączę to z tym czujnikiem akustycznym i nic z tym nie robię.
swoją drogą 50 kkm i 1 zmiana klocków to dobry wynik - nawet bardzo - sądziłem że wytrzymają coś w granicach 20-30. |
|
|
|
 |
|