Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-16, 06:24
Problem z dmuchaw? w Aveo 2005
Autor Wiadomość
danielosy 

Model Samochodu: chevrolet Aveo
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 40
Skąd: Bytom
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 2/13
 15%
Wysłany: 2012-08-21, 20:00   Problem z dmuchawą w Aveo 2005

witam kolegow mam problem pewien z dmuchawa czy mozecie pomoc co to moglo sie stac?a mianowicie auto kupione uzywane z roku 2005 i dmuchawa jak sie zalaczy obojetnie czy na bieg 1 czy tez 4 jednakowo dmuchac ale tak chozby chciala a nie mogla.Slychac jak zmieni sie z 1 na wyzsze poziomy ze wentylator automatycznie sie zwieksza i glosniej dmuchawa dmucha ale nie czuc tego w kabinie dalej lekki powiem tylko jest.Dodam ze auto jest bez klimatyzacji a szukalem fitra w schowku bo myslalem ze tam jest ale pusto wszystko zabudowane tylko plasikami nie ma nic w srodku co robic?jest moze gdzies indziej filtrej jakis ze mogl sie zpachac??
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-08-21, 20:05   

danielosy, przeglądałeś ten temat KLIK ?
 
     
danielosy 

Model Samochodu: chevrolet Aveo
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 40
Skąd: Bytom
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 2/13
 15%
Wysłany: 2012-08-22, 14:56   

tak przegladalem ale mi nie buczy nic ze sluchu wyglada ze jest wszystko ok jednak bardzo slabo dmucha musze rozkrecic ten plastik pod szyba na zewnatrz i sprawdzic
 
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2012-08-22, 15:39   

danielosy, na moje oko to będzie filtr powietrza dmuchawy montowany w kabinie.

w poniższym zdjęciu na czerwono jest silnik i cały osprzęt dmuchawy (tam miałem liście, które wyjąłem dzięki pomocy Marco), natomiast na zielonym kółku jest filtr powietrza kabiny. zamontowany na zatrzaskach, więc musisz go delikatnie otworzyć i wyjąć filtr. przy wyjętym filtrze włącz dmuchawę. ja mam tak mniej więcej co 10 tys. km - filtr się zapycha bo dmuchawa bierze powietrze prosto z zewnątrz i pcha tam syf na siłę.




jeśli to o to chodziło to jako nowy filtr mogę polecić Valeo. kupiłem w markecie moto na moim osiedlu za chyba 30 zł wtedy.

p.s. tylko najpierw musisz wyjąć schowek przy fotelu pasażera żeby się tam dostać:-)
 
     
danielosy 

Model Samochodu: chevrolet Aveo
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 40
Skąd: Bytom
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 2/13
 15%
Wysłany: 2012-08-22, 20:13   

kolego a jak sie otwiera ten pojemnik na filtr trzeba te srubki odkrecic?czy tylko na zatzaski?bo nie umie tego rozebrac a boje sie to polamac.A druga sprawa nad silnikiem co zrobiles foto jest taka kratka masz przeswit przez nia?bo widze normalnie czaesc samochodu to jest ten plastki co trzyma wycieraczki widac na foto nad silnikiem hmm czy to normalne ze tam taka dziura czy wlasnie tam powinien byc u mnie filtr moze?a poprzedni wlasciciel wiedzac ze sprzedaje po prostu go wyciagnal i nie ma go???teraz szarawo juz dlatego pytam a jutro jak mi pomozesz dzis to rozkrece wycieraczki i zobacze jak wygalda zewnatrz czy wogole jakis filtr tam jest a napisz jak otwiera sie te pudelko i jak masz jakies nr filtr to podaj poszukam na allegro czekam i pozdrawiam


ps na twoim zdjeciu widze nad silnikiem jak zrobiles te kolko czerwone masz cos bialego miedzy szczeblami co to jest??bo ja tego bialego nie mam jest opcja ze silnik mi zakrylo to cos?albo weogole tego nie ma?co to takiego

ps jak dodac foto???
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-08-22, 20:18   

danielosy, z reguły jest tak że jeśli auto nie ma klimatyzacji to nie posiada też filtra przeciwpyłkowego.

Jeśli go masz (ktoś go do montował) to musi być widoczna zaślepka zaś jeśli jest jednolity plastik to oznacza że go nie ma.

Ostatnio zmieniony przez nieaktualne 2012-08-22, 20:24, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
danielosy 

Model Samochodu: chevrolet Aveo
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 40
Skąd: Bytom
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 2/13
 15%
Wysłany: 2012-08-22, 20:22   

jak patrze na zdjecie wyzej od kolegi to jak jest ta skrzynka z filtra u kolegi to na srodku sa trzy sruby a pomiedzy nimi taki chozby suwak a u mnie jego nie ma to chyba nie mam wogole filtra tak jak piszesz kolego ale czemu nie mam tego bilaego nad silnikiem?co widac u kolegi na zdjeciu?moze to zapchalo silnik??
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-08-22, 20:24   

To o czym piszesz wyżej to jest to przesłona która służy do zmiany obiegu wlotu powietrza z zewnątrz lub wewnątrz.
 
     
danielosy 

Model Samochodu: chevrolet Aveo
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 40
Skąd: Bytom
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 2/13
 15%
Wysłany: 2012-08-22, 20:26   

a moze byc ze sie urwala albo ktos urwal i wleciala lub zakryla od gory wlot powietrza?bo ja mam tylko kratki czarne i nie mam nic wiecej wszystko gole a na foto co mi przeslales pisze Wycinamy ostrym nożykiem otwór zgodnie z delikatną perforacją i uzyskujemy następujący wygląd: to co trzeba wyciac otwor??
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-08-22, 20:30   

Kolego jak chcesz wyciąć tam otwór to potem musisz wstawić tam zaślepkę GM 96434187.

Poruszaj suwakiem od zmiany obiegu powietrza na panelu sterowaniem ogrzewania i będziesz widziała czy przesłona pracuję.

Widać ją tu KLIK po lewej stronie (biała)
 
     
danielosy 

Model Samochodu: chevrolet Aveo
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 40
Skąd: Bytom
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 2/13
 15%
Wysłany: 2012-08-22, 20:34   

no to sie nie da ruszyc nia od wewnatrz jutro rozkrece od str maski te plastiki i ozbacze co i jak bo jak wlozylem palec do srodka to czuc opor dno wiec musi byc caly silnik przykryty musiala przewrocic sie do srodka.a jezeli chodzi o otwor to jak nie mam klimy to nie musze miec tam filtra?bo mam rozumiec ze go nie mama a jakbym chcial go wlozyc to musze sam sobie przerobic i wyciac otwor i dopiero zalozyc filtr?a jak go nie ma fabrycznie to nie ruszac prawda dobrze kumama??
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-08-22, 20:39   

danielosy, takie tematy były już poruszane tu na forum odnośnie tego filtra KLIK
 
     
danielosy 

Model Samochodu: chevrolet Aveo
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 40
Skąd: Bytom
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 2/13
 15%
Wysłany: 2012-08-23, 16:27   

kolego a jak wsadzic na swoje miejsce ta biala zaslepke?bo jednak wczoraj mialem racje opadla na wentyltor i go calego zaslonila i dlategonmie dmucha jak mam go zabezpieczyc zeby nie opadlo znowu?bo jak narazie to od kabiny wlozylem drut i pociaglem do gory zeby spr i to jest to ta biala pokrywka wpadla do srodka nie czymie sie na sciance jak to zabezpieczyc??
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: