Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2016-07-26, 17:28
Montaż Tempomatu w Cruze i Orlando
Autor Wiadomość
benny86
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
  Wysłany: 2011-05-25, 21:22   Montaż Tempomatu w Cruze i Orlando

Nie wiem jak w cruzie, w mondeo jezdziłem z takim czymś (nawet aktywny tempomat to był) i jak dla mnie średnio potrzebny gadżet. Wygodny jest na pewno na autostradzie, gdzie lecisz czasami i kilkaset kilometrów bezproblemowo, ale w realnych warunkach, na przeciętnej trasie co chwilę albo ktoś zjeżdzaw boczną droge, albo wymusza pierwszeństwo, albo wciska się w lukę przy debilnym wyprzedzaniu itp itd. Niby aktywny tempomat ma wtedy zredukować prędkość i ponownie rozpędzić, ALE... hamuje dość z opóznieniem, dosłownie na minimalne odstępy tak, że ja zawsze sam hamowałem wcześniej, a to wyłącza tempomat... Rozpędzanie z kolei bardzo mozolne, słabo współpracował z automatem i zamiast zapnąć redukcjędusił go przyśpieszaniem na wysokim biegu

Tyle ze cruz ma manualną skrzynię, nie wiem czy byłby to tzw. aktywny tempomat. Jak dla mnie szkoda kasy. Gdyby dawali seryjnie to ok, ale 2, tysiaka szkoda by mi było
 
     
Major 
Major

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 LS+ 125KM
Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 57
Skąd: Pomorskie
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 6/14
 42%
Wysłany: 2012-12-13, 14:46   

C77, możesz rozwinąć ten wątek z tempomatem?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-17, 15:35   

Major napisał/a:
C77, możesz rozwinąć ten wątek z tempomatem?


Ale co konkretnie Ciebie interesuje?
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
Ostatnio zmieniony przez C77 2013-02-08, 00:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Major 
Major

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 LS+ 125KM
Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 57
Skąd: Pomorskie
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 6/14
 42%
Wysłany: 2012-12-17, 16:01   

Interesuje mnie montaż tempomatu w moim Cruze 2.0 125kM. Mam wersję LS+, w której tego dobrodziejstwa nie było, a w gruncie rzeczy przydałoby się :) Pytania, które przychodzą mi do głowy, to:
1. Czy to jest możliwe?
2. Ile kosztuje?
3. W ASO, czy poza ASO?
4. Już teraz, czy raczej po upływie gwarancji?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-17, 17:58   

Hej, jeśli to ten sam silnik co 150 KM w starym LT to tak, bo każde LT miało już tempomat.
Koszt zależy m.in. od tego skąd dostaniesz części i kto będzie jego montował.
Jeśli ASO zamówi Tobie części - o ile w ogóle to możliwe - plus ich montaż, to zapłacić możesz sporo.
SanDiego kiedyś podawał astronomiczną kwotę jaka mu zawołali w ASO.
Zamontować tempomat możesz samemu, ale i tak nie pominiesz na końcu ASO w celu jego aktywacji :twisted:
A właściwie nie samego ASO tylko pośrednictwa ASO, które musi się skontaktować z Niemcami.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Major 
Major

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 LS+ 125KM
Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 57
Skąd: Pomorskie
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 6/14
 42%
Wysłany: 2012-12-18, 11:23   

C77, dzięki za info.

SanDiego, pamiętasz o jakiej kwocie była mowa?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-18, 18:22   

Major, z tego co pamiętam to mu beknęli za całość około 2.000 PLN :twisted:
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Major 
Major

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 LS+ 125KM
Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 57
Skąd: Pomorskie
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 6/14
 42%
  Wysłany: 2012-12-19, 16:37   

To mi w ASO powiedzieli dokładnie to samo, a ja im na to, że chyba się z koniem na rozum pomieniali.

Zna ktoś sposób, aby to zrobić dobrze, ale taniej?
 
     
krucyfiks 
CRUZE 2.0 LS PLUS


Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 280
Skąd: śląsk
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 23/35
 65%
Wysłany: 2012-12-19, 17:31   

Major od SanDiego w ASO GM chcieli aż 2500...... http://forum.chevrolet.or...p?t=989&start=0

Znalazłem opis montażu tempomatu z zaprzyjaźnionego Opla Zafiry można zerknąć,myślę że wiele powiązań z instalacją w cruzie tutaj się znajdzie.Pewnie jest to do zrobienia za zdecydowanie mniejszą kasę samemu lub w dobrym warsztacie elektromechanicznym.http://www.zafiraklub.pl/...f3355aba1d41876
_________________

Ludzie są jak oczy, innych widzą, siebie nie
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-12-19, 20:06   

Major napisał/a:
To mi w ASO powiedzieli dokładnie to samo, a ja im na to, że chyba się z koniem na rozum pomieniali.

Zna ktoś sposób, aby to zrobić dobrze, ale taniej?


- kupno wyłacznika tempomatu 19,99$ (wybrano do radia bo innego nie znalazlem) + przesyłka + VAT = ca. 200,00 zl
- wymiana spirali poduszki powietrznej 39,99$ + przesyłka + VAT = 280,00 zł
- instalacja elektryczna (?)
- programowanie instalacji 200,00 zł
- montaz demontaz kierownicy ca. 150,00 zł

koszty przesyłki z ebay

czyli koszty minimalne to jakies 1000 zł, bez gwarancji na czesciach z korei. Takze na nowce z gwarancja dzialania te 2000 mozna jeszcze potargować, ale obawiam sie ze czesci beda 2 lub 3 razy wieksze.
 
     
Major 
Major

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 LS+ 125KM
Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 57
Skąd: Pomorskie
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 6/14
 42%
Wysłany: 2012-12-20, 10:25   

Dzięki Panowie. Niedługo mam wymianę oleju na 75 tys. to powrócę do tematu z ASO. Może coś się zmieniło, albo rzeczywiście uda się potargować.

Biorąc pod uwagę wyliczenia kolegi etac_owiec, to chyba jednak na własną rękę niezbyt to się opłaca robić. No chyba, że auto jest już po gwarancji, a u mnie póki co jeszcze tak nie jest 8-)
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-21, 01:20   

Major napisał/a:
To mi w ASO powiedzieli dokładnie to samo, a ja im na to, że chyba się z koniem na rozum pomieniali.
Zna ktoś sposób, aby to zrobić dobrze, ale taniej?


To dobrze im powiedziałeś. Ja bym powiedział jeszcze mocniej, bo nie znoszę zarówno pazerności jak i ignorancji,
a w tym momencie obie wystąpiły i się zmieszały :twisted:

Wszystko możesz zrobić samemu przy pewnym poziomie zdolności manualnych,
poza aktywacją tempomatu przez ASO, które nota bene będziesz musiał nakierować jak to zrobić,
bo jeśli tego nie robili to nie będą wiedzieć, a potem jeszcze im za to zapłacisz :roll: :twisted:

[ Dodano: 2012-12-21, 01:22 ]
etac_owiec napisał/a:
- kupno wyłacznika tempomatu 19,99$ (wybrano do radia bo innego nie znalazlem) + przesyłka + VAT = ca. 200,00 zl


A co to niby jest? :shock: To na pewno nie jest fabryczny włącznik :twisted:
No chyba, że od koreańskiego robotnika wyniesiony w spodniach z hali.

[ Dodano: 2012-12-21, 01:24 ]
etac_owiec napisał/a:
wymiana spirali poduszki powietrznej 39,99$ + przesyłka + VAT = 280,00 zł


To nie jest potrzebne, przynajmniej u Majora.

[ Dodano: 2012-12-21, 01:26 ]
etac_owiec napisał/a:
- montaz demontaz kierownicy ca. 150,00 zł


To też nie jest potrzebne 8-)
wystarczy zdjąć tylko samą poduszkę powietrzną przed podłączeniem tempomatu.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-12-21, 11:35   

C77 napisał/a:
Major napisał/a:
To mi w ASO powiedzieli dokładnie to samo, a ja im na to, że chyba się z koniem na rozum pomieniali.
Zna ktoś sposób, aby to zrobić dobrze, ale taniej?


To dobrze im powiedziałeś. Ja bym powiedział jeszcze mocniej, bo nie znoszę zarówno pazerności jak i ignorancji,
a w tym momencie obie wystąpiły i się zmieszały :twisted:

Wszystko możesz zrobić samemu przy pewnym poziomie zdolności manualnych,
poza aktywacją tempomatu przez ASO, które nota bene będziesz musiał nakierować jak to zrobić,
bo jeśli tego nie robili to nie będą wiedzieć, a potem jeszcze im za to zapłacisz :roll: :twisted:

[ Dodano: 2012-12-21, 01:22 ]
etac_owiec napisał/a:
- kupno wyłacznika tempomatu 19,99$ (wybrano do radia bo innego nie znalazlem) + przesyłka + VAT = ca. 200,00 zl


A co to niby jest? :shock: To na pewno nie jest fabryczny włącznik :twisted:
No chyba, że od koreańskiego robotnika wyniesiony w spodniach z hali.

[ Dodano: 2012-12-21, 01:24 ]
etac_owiec napisał/a:
wymiana spirali poduszki powietrznej 39,99$ + przesyłka + VAT = 280,00 zł


To nie jest potrzebne, przynajmniej u Majora.

[ Dodano: 2012-12-21, 01:26 ]
etac_owiec napisał/a:
- montaz demontaz kierownicy ca. 150,00 zł


To też nie jest potrzebne 8-)
wystarczy zdjąć tylko samą poduszkę powietrzną przed podłączeniem tempomatu.


Wiekszosc z tych produktów jest dostarczana na linie GM, wiec maja one oznaczenia fabryczne i znaczek GM.

CO do spirali/tasmy to nie jestem taki pewien, bo musialbym sie mocno zdziwic jak do tej obecnej zamontowane bedzie mozna podpiac wtyczke z sterowania tempomatu. Bo widzialem zestaw cały wraz z kierownica w skorze, gdzie dołaczaja takze nowa spirale jako konieczna przy wymianie tej kierownicy. A w Oplu zawsze tak było ze inna tasma jest dla tempomatu inna bez. Najlepsza to jest cena takiego zestawu internecie 500$
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-21, 13:03   

Przecież mowa jest o montażu fabrycznego tempomatu, a nie żadnej aftermarketówki,
więc logiczne, że wszystko w oparciu o oryginalne części GM.

Co do spirali to się mocno zdziwisz bo jest taka sama, a kwestia rozbija się jedynie o złącza, które są bliźniacze :twisted:
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-12-21, 13:25   

C77 napisał/a:
Przecież mowa jest o montażu fabrycznego tempomatu, a nie żadnej aftermarketówki,
więc logiczne, że wszystko w oparciu o oryginalne części GM.

Co do spirali to się mocno zdziwisz bo jest taka sama, a kwestia rozbija się jedynie o złącza, które są bliźniacze :twisted:


Teraz jeszcze mi sie przypomniało, ze na pedałach musi byc czujnik nacisniecia pedału sprzegła. Nie wiem czy jest on fabrycznie w wszystkich modelach.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: