Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Modyfikacja komputera
Autor Wiadomość
pwalczak
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-03-01, 21:13   Modyfikacja komputera

Dzisiaj z ciekawości na parkingu wyciągnąłem zaślepki z przełączników do wyświetlacza kilometrów w Sparku (ja mam tylko funkcję TRIP). Pogrzebałem w necie i znalazłem coś takiego:
http://photo.qip.ru/users...ll/?mode=middle
Wygląda na to, że można wzbogacić swój komputer. Powiedzcie mi, czy te przełączniki pracują w ten sposób, że robią przepływ pomiędzy tymi dwoma lutami w trakcie zmiany funkcji, czy polega to na czymś innym?
 
     
Dot 


Model Samochodu: Spark 1.2 LT+
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 242
Skąd: Kraków
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 18/33
 54%
Wysłany: 2013-03-01, 21:51   

A jaką masz wersje? Bo w LS nie ma w ogóle komputera pokładowego z tego co mi się wydaje. U mnie z wersją LT+ jest: zegar, ilość km do końca baku, czas pracy silnika, średnia prędkość, trip, trip2.
Trzaby multimetrem pomierzyć wszystko, przełożyć zegary z innej wersji i zobaczyć czy coś pomoże czy trzeba głębiej szukać.
_________________
 
     
pwalczak
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-03-02, 06:27   

Ja mam same tripy u siebie. Ale jak ściągniesz zaślepki przycisków to tam są luty, jak w linku do tej rosyjskiej strony. Może wystarczy dolutować przycisk i po sprawie :P
Bo może jest jak w przypadku poprzedniej wersji aveo, gdzie komputer pokładowy jest we wszytskich wersjach, ale w tych tańszych zakryty plastikiem :D
 
     
Dot 


Model Samochodu: Spark 1.2 LT+
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 242
Skąd: Kraków
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 18/33
 54%
Wysłany: 2013-03-02, 08:14   

To zdejmij i je zewrzyj :) albo zadziała, albo zjarasz zegary ;P a tak na serio to nie wiem. Ja mam po prostu 3 guziki. Jest jeszcze możliwość, że oprócz przycisków trzeba coś programowo zmienić.
_________________
 
     
pwalczak
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-03-02, 09:00   

Ten link co zamieściłem to foto instrukcja jak "wzbogacić" komputer. Jak widać nie ma fabrycznego przycisku z lewej strony, który został dolutowany. Chodzi mi tylko o jedną kwestię. Czy te przyciski działają na zasadzie zwierania ścieżek? Chodzi o to, czy w momencie zwarcia przechodzi prąd i to jest sygnałem do zmiany wyświetlania, czy poprzez zwarcie można zjarać zegary :mrgreen: Nie jestem elektronikiem, więc dlatego się pytam.
Na tej relacji foto nie ma wzmianki o programowaniu, tylko dostawiasz przycisk i wszystko działa. Jakby nie było Chevrolet jest tanim samochodem, więc może nie bawili się w osobne płytki dla różnych wersji a jedynie nie lutowali przycisków :)
 
     
Dot 


Model Samochodu: Spark 1.2 LT+
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 242
Skąd: Kraków
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 18/33
 54%
Wysłany: 2013-03-02, 09:03   

Jeśli ktoś już to robil to możliwe że faktycznie tak jest ;) zawsze możesz zdjąć osłony przycisków i drucikiem zewrzeć dwa odprowadzenia. ;)
_________________
 
     
pwalczak
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-03-02, 14:26   

Zwarcie zrobione i.... nic
Oglądałem dokładnie wyświetlacz i pod ostrym kątem widać to co może wyświetlać. Więc można go przeprogramować tylko na wersję brytyjską i na tym koniec.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: