Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2016-01-12, 23:10
Akumulator w Cruze i Orlando
Autor Wiadomość
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-29, 20:27   

No tam raczej jest też całkiem inna bateria, bo przy tradycyjnej to raczej taka zabawa w Start-Stop-Start-Stop za długo by nie potrwała :mrgreen:

Swoją drogą jestem ciekaw w przyszłości opinii o "niezawodności" akumulatorów w Cruzakach z Start/Stop. I na temat rozruszników też :twisted:
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-12-29, 20:30   

C77 napisał/a:
No tam raczej jest też całkiem inna bateria, bo przy tradycyjnej to raczej taka zabawa w Start-Stop-Start-Stop za długo by nie potrwała :mrgreen:

Swoją drogą jestem ciekaw w przyszłości opinii o "niezawodności" akumulatorów w Cruzakach z Start/Stop. I na temat rozruszników też :twisted:


Za dwa miesiące będzie miał mój ojciec chevroleta z układem START/STOP wiec będę raportował na bieżąco.
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2012-12-30, 09:13   

user_01 napisał/a:


System chyba ma blokadę jak napiecie na akumulatorze jest zbyt niskie i nie pozwala na wyłączenie silnika


W którym momencie sprawdza to napięcie ? Przecież podczas pracy aku jest ładowany i nie ma zbytnio możliwości sprawdzenia napięcia na samym akumulatorze (bez ładowania).
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-12-30, 09:48   

huri_khan napisał/a:
etac_owiec napisał/a:


System chyba ma blokadę jak napiecie na akumulatorze jest zbyt niskie i nie pozwala na wyłączenie silnika


W którym momencie sprawdza to napięcie ? Przecież podczas pracy aku jest ładowany i nie ma zbytnio możliwości sprawdzenia napięcia na samym akumulatorze (bez ładowania).


W instrukcji jest zapis ze nie działa
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-30, 14:39   

huri_khan napisał/a:
W którym momencie sprawdza to napięcie ? Przecież podczas pracy aku jest ładowany i nie ma zbytnio możliwości sprawdzenia napięcia na samym akumulatorze (bez ładowania).


Jeśli sprawdza to pewnie tylko czy występuje moment pełnego naładowania akumulatora,
więc w momencie gdy akumulator jest całkowicie naładowany to przestaje go ładować oraz daje możliwość korzystania z tego systemu. Ale to tylko moje domniemanie.
Może ktoś kto ma 1.4T pod maską napisze jaka tam jest bateria albo fote wrzuci? :twisted:
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2012-12-31, 00:00   

C77 napisał/a:
więc w momencie gdy akumulator jest całkowicie naładowany to przestaje go ładować oraz daje możliwość korzystania z tego systemu. Ale to tylko moje domniemanie.


Aku jest cały czas ładowany, alternator podaje napięcie (około 14,4V) jedynie prąd może się zmieniać ale znowu z drugiej strony część prądu pobierają inne systemy. Więc jestem ciekaw skąd system wie że podczas prawy aku jest odpowiednio naładowany bądź nie.
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
sebek30091986 
sebek

Model Samochodu: Aveo 5D Base+A/C T255+Brc
Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 100
Skąd: Skierniewice
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 0/20
 0%
Wysłany: 2012-12-31, 07:54   

Ma elektroniczny regulator za pomocom połączenia z komputerem reguluje ładowaniem
 
     
kiniu
Cruze 1.6 Base+

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 240
Skąd: Tarnów
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 16/33
 48%
Wysłany: 2013-03-26, 19:43   

Mam takie pytanie z ciekawości. Czy akumulator w Cruze ma otwierane cele (np. w celu dolania wody destylowanej) czy to jakaś konstrukcja zamknięta.
_________________
==
Pozdrawiam
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-03-26, 19:49   

kiniu napisał/a:
Mam takie pytanie z ciekawości. Czy akumulator w Cruze ma otwierane cele (np. w celu dolania wody destylowanej) czy to jakaś konstrukcja zamknięta.


Talich alumulatorów to juz chyba nie ma na rynku. Są samoobsługowe
 
     
user_02 
---

Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2010
Posty: 945
Skąd: Śląsk
Poziom: 27
HP: 35/1795
 2%
MP: 857/857
 100%
EXP: 28/83
 33%
Wysłany: 2013-03-26, 23:11   

user_01 napisał/a:
kiniu napisał/a:
Mam takie pytanie z ciekawości. Czy akumulator w Cruze ma otwierane cele (np. w celu dolania wody destylowanej) czy to jakaś konstrukcja zamknięta.


Talich alumulatorów to juz chyba nie ma na rynku. Są samoobsługowe


Są, są, na jesień kupowałem akku od pewnego producenta z Myszkowa, i są normalne korki.
A "samoobsługowość" polega na tym, że nie trzeba go dodatkowo ładować (jeśli w aucie jest sprawna instalacja) :roll:
_________________
Tworzymy nową przyszłość :)
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-03-27, 09:02   

SebaSRS napisał/a:
user_01 napisał/a:
kiniu napisał/a:
Mam takie pytanie z ciekawości. Czy akumulator w Cruze ma otwierane cele (np. w celu dolania wody destylowanej) czy to jakaś konstrukcja zamknięta.


Talich alumulatorów to juz chyba nie ma na rynku. Są samoobsługowe


Są, są, na jesień kupowałem akku od pewnego producenta z Myszkowa, i są normalne korki.
A "samoobsługowość" polega na tym, że nie trzeba go dodatkowo ładować (jeśli w aucie jest sprawna instalacja) :roll:


Ja mialem na mysli, ze producenci samochodów z takich juz nie korzystaja (ja nie widzialem)
 
     
kiniu
Cruze 1.6 Base+

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 240
Skąd: Tarnów
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 16/33
 48%
Wysłany: 2013-03-27, 09:44   

Chodziło mi o to czy w oryginalnym aku są korki po pokrywką czy nie.
Bo z powyższych nie bardzo mogę wywnioskować
_________________
==
Pozdrawiam
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-03-27, 10:18   

kiniu napisał/a:
Chodziło mi o to czy w oryginalnym aku są korki po pokrywką czy nie.
Bo z powyższych nie bardzo mogę wywnioskować


Pewnie są, ale nikt do nich nie zaglada i nawet sie nie zaleca.
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2013-03-27, 11:27   

W aku bezobsługowych są normalne korki tylko czasami żeby je otworzyć potrzeba siły i śrubokręta co uniemożliwia ich ponowne zamontowanie.
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
user_02 
---

Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2010
Posty: 945
Skąd: Śląsk
Poziom: 27
HP: 35/1795
 2%
MP: 857/857
 100%
EXP: 28/83
 33%
Wysłany: 2013-03-27, 11:56   

user_01 napisał/a:

Ja mialem na mysli, ze producenci samochodów z takich juz nie korzystaja (ja nie widzialem)


W takiej sytuacji, to się zgadzam
_________________
Tworzymy nową przyszłość :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: