Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki podczas rozp?dzania
Autor Wiadomość
pawel_r 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 16v Base+
Wiek: 33
Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 25
Skąd: Leszno
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2013-05-19, 20:04   Stuki podczas rozpędzania

Ja to dziś mam szczęście w wyszukiwaniu usterek w moim Aveo. ;-)
A mianowicie. Podczas jazdy z wyłączonym radiem i nawiewem usłyszałem dziwne stuki. Nasilają się one i występują wyłącznie podczas przyspieszania. Gdy zdejmę nogę z gazu to ten hałas ustaje. Czekam na sugestie co sprawdzić (ja osobiście obstawiam przegub lub poduszkę silnika)
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 37
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2013-06-28, 10:32   

a jesteś w stanie zlokalizować mniej więcej z której części dobiegają te stuki?

pozdrawiam.
 
     
user_02 
---

Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2010
Posty: 945
Skąd: Śląsk
Poziom: 27
HP: 35/1795
 2%
MP: 857/857
 100%
EXP: 28/83
 33%
Wysłany: 2013-06-28, 14:26   Re: Stuki podczas rozpędzania

pawel_r napisał/a:
ja osobiście obstawiam przegub lub poduszkę silnika)

Przegub z tego co mi wiadomo to terkocze przy max skręcie i ruszaniu.
Jak wyglądają poduszki silnika "na oko" ?
_________________
Tworzymy nową przyszłość :)
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 37
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2013-06-28, 14:31   

mi auto "harczy" z przodu jak skręcam kierę w lewo lub w prawo do oporu ale na postoju. podobno autka ze wspomaganiem tak mają, bo nieraz się z tym spotkałem i to w innych markach ;-)
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 55/2753
 2%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-06-28, 14:41   

chevy_power napisał/a:
mi auto "harczy" z przodu jak skręcam kierę w lewo lub w prawo do oporu ale na postoju. podobno autka ze wspomaganiem tak mają, bo nieraz się z tym spotkałem i to w innych markach

To jest od wspomagania, ale jeśli takie coś pojawia się jak auto jedzie na skręconych kołach, a zwłaszcza jak mocno przyspieszasz to już jest przegób
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 37
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2013-06-28, 14:43   

to u mnie jednak nie jest przegub ;-) bo jak jadę i skręcam to jest cisza :-)
a swoją drogą to czemu tak się dzieje, że auto stojąc jeśli skręcimy kierownicę na max (lewo lub prawo) to przy maksymalnym wychyleniu kół taki harki lecą?
 
     
pawel_r 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 16v Base+
Wiek: 33
Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 25
Skąd: Leszno
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2013-06-28, 17:46   

chevy_power napisał/a:
a swoją drogą to czemu tak się dzieje, że auto stojąc jeśli skręcimy kierownicę na max (lewo lub prawo) to przy maksymalnym wychyleniu kół taki harki lecą?

U mnie przy skręcie kół pojawiał się pisk, a powodem jego powstawania była odgięta osłona przy tarczy hamulcowej która ocierała o samą tarczę.

Na ten moment wiem tyle, że na pewno nie są to przeguby, a poduszka silnika która znajduje się pod obudową filtra powietrza widnieje delikatne pęknięcie o wielkości 5 mm. Tylko sugestia mojego stukania przeniosły się na jednostkę napędową, tak jakby dźwięk dobiegał spod pokrywy zaworów :shock: . Ogólnie to cała praca silnika mi się nie podoba. Dynamiki mu nie brakuje. A od kilku dni obserwuję, że na siedzisku kierowcy i podłodze odczuwam drgania. Podobno mam delikatnie krzywe felgi, ale na kierownicy nic nie czuję i nie sądzę by to pochodziło z tamtąd.
 
     
marcin02091979 
marcin02091979

Model Samochodu: aveo 1,2 2010 rok
Wiek: 43
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 14
Skąd: Poznań
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2013-08-13, 18:04   

pewnie masz wybite łączniki stabilizatora
 
     
zjanusz 
kalos06

Model Samochodu: Kalos 1.4 LPG
Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 25
Skąd: Wrocław
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2013-10-20, 14:55   

Nie zapomnijmy że półoś ma także przeguby wewnętrzne i objaw który opisuje kolega pasuje do tej awarii .Niestety bez przeglądu na podnośniku trudno to potwierdzić.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: