fotelik samochodowy |
Autor |
Wiadomość |
esjot [Usunięty]
Poziom: 32
|
Wysłany: 2013-11-02, 18:57 fotelik samochodowy
|
|
|
Chcę wymienić swój obecny fotelik dla dziecka (niezbyt bezpieczny) na coś dużo lepszego. Interesuje mnie foteliki 9-36kg
Mam dwa typy:
1. tańszy Chicco Neptune (ostatnie testy ADAC 3 gwiazdki)
2. droższy RECARO Young Sport (też w ADAC 3 gwiazdki)
Czy ktoś może używa jednego z nich i jest w stanie wyrazić jakąś opinię. A może ktoś ma inny typ?
Interesują mnie dobrze wykonane foteliki, ale bezpieczne (dlatego patrzę na testy) |
|
|
|
 |
silvan85
Model Samochodu: Cruze Kombi 1.4 LT+
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Mar 2013 Posty: 91 Skąd: Szczecin
Poziom: 8
|
Wysłany: 2013-11-02, 21:59
|
|
|
Ja ostatnio kupiłem Jane Exo mocowany oczywiście na IsoFix (myślę że to dużo bezpieczniejsze). Dostał maksymalne noty we wszystkich testach. Ale on jest 9-18. |
_________________ Mój Chevrolet |
|
|
|
 |
olke
olke
Model Samochodu: Orlando 2.0D 96kW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 35 Skąd: Krakow
Poziom: 4
|
Wysłany: 2013-11-03, 08:23
|
|
|
Witam,
Mój syn użytkuje Concord Transformer T isofix (ale to przedział 15-36 kg). W codziennym użytkowaniu fotelika nie widzę czegoś co by mnie w nim irytowało.
Chciałbym zwrócić uwagę, że ważna jest przymiarka fotelika do samochodu. Jak kupowałem fotelik, mierzyłem go w Focusie.-> Wszytko OK. Po jakimiś czasie pojawił się Orlando i pojawił się też mały problem. Po zamontowaniu fotelika, nie przylegał on całkowicie do oparcia. Zagłówek w siedzenia samochodu 'odsuwał' go. Po ściągnięciu zagłówka wszystko OK. Na szczęście zagłówek dało się zamontować obracając go o 180 st. Teraz wszytko jest OK.
Polecam zestawienie testów:
http://fotelik.info/pl/te...jaco/index.html
olke
--
"A zatem nie ten rządzi, kto rządzi, ale ten, kto ma właściwe bity informacji we właściwej pamięci, dostępne we właściwym czasie." prof. Andrzej Targowski, 1971 |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-03, 10:49
|
|
|
olke napisał/a: | Chciałbym zwrócić uwagę, że ważna jest przymiarka fotelika do samochodu. Jak kupowałem fotelik, mierzyłem go w Focusie.-> Wszytko OK |
Dzięki z pomysł, bo o tym nie pomyślałem. Na razie było tylko przymierzanie przyszłego użytkownika do fotela.
Tą stronę już poznałem, jest bardzo pomocna. Oprócz tego czytam testy na ADAC i AutoBild
Zastanawiam się jeszcze czy na pewno dobrym wyborem jest jest fotelik 9-36kg, czy lepiej kupić najpierw 9-18 i 18-36 (lub inną kombinację). 9-36 jest tańszy bo tylko jeden fotelik, a punkty w testch sa całkiem wysokie (Recaro) |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-03, 18:33
|
|
|
A może ktoś miał do czynienia coś z fotelikami z osłoną biodrową? w testach ADAC mają najwyższe noty.
Recaro |
|
|
|
 |
olke
olke
|
Wysłany: 2013-11-03, 18:58
|
|
|
Cytat: | Dzięki z pomysł, bo o tym nie pomyślałem. Na razie było tylko przymierzanie przyszłego użytkownika do fotela. |
Najlepsze jest przymierzenie fotelika do samochodu (samochodów jeżeli będzie przekładany) wraz małym pasażerem.
Cytat: | Zastanawiam się jeszcze czy na pewno dobrym wyborem jest jest fotelik 9-36kg, czy lepiej kupić najpierw 9-18 i 18-36 (lub inną kombinację). |
Zwróć uwagę, że foteliki z przedziału 9-18 kg są odchylane czyli mały pasażer może spać w czasie jazdy w pozycji bardziej horyzontalnej. W obecnym foteliku 15-36 kg (Concord Transformer T) już tego nie ma. Syn śpi w pozycji pionowej. Dajemy mu taką poduszkę podróżną w kształcie litery C - poduszka nie jest napompowana do końca.
A jak to wygląda w 9-36kg?
olke |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-03, 20:47
|
|
|
olke napisał/a: | Zwróć uwagę, że foteliki z przedziału 9-18 kg są odchylane czyli mały pasażer może spać w czasie jazdy w pozycji bardziej horyzontalnej. W obecnym foteliku 15-36 kg (Concord Transformer T) już tego nie ma. Syn śpi w pozycji pionowej. Dajemy mu taką poduszkę podróżną w kształcie litery C - poduszka nie jest napompowana do końca.
A jak to wygląda w 9-36kg? |
W tym Recaro jest pewna regulacja pochylenia.
Kręcąc pokrętłem podnosi się przód fotela o około 3 cm. Nie jest to pozycja leżąca, ale już nie jest to jak na stołku
Przyszły użytkownik tego (być może) fotelika lubi oglądać świat i nie chce spać w samochodzie więc może ta pozycja leżąca nie jest priorytetem... |
|
|
|
 |
kubab
Model Samochodu: Był Orlando...
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 49 Skąd: mazowieckie
Poziom: 5
|
Wysłany: 2013-11-03, 21:25
|
|
|
Ja użytkuję 2 foteliki Recaro - mam dwie córy w podobnym wieku.
Jeżeli chodzi o to pokrętło, które zamieścił na zdjęciu esjot, to przede wszystkim napina ona pasy, a nie pochyla fotelik.
Ale z fotelików jestem zadowolony - proste zakładanie, zapinanie również jest proste, foteliki przeżywają w dobrej formie różne przygody (np. zasikanie, że tak się wprost wyrażę - da się łatwo zdemontować pokrycie i można je wyprać). Moje dziewczyny je lubią, śpią w nich, nie narzekały nawet jak przejechały w nich ponad 1400 km. w wakacje (w ciągu 2 dni), więc są dość wygodne. Dobrze znoszą upływ czasu - tzn. po 2 latach użytkowania jednego z nich nie widać za bardzo zużycia.
Cenowo wypadają sensownie, więc dlatego pół roku temu kupiliśmy taki sam drugiej córce i zapewne teraz znowu bym go kupił. |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-03, 21:44
|
|
|
Dziękuję za opinię na temat tej firmy. Już prawie na 90% postanowione, ze będzie to właśnie Recaro. Jutro jadę zobaczyć na żywo w sklepie.
kubab napisał/a: | eżeli chodzi o to pokrętło, które zamieścił na zdjęciu esjot, to przede wszystkim napina ona pasy, a nie pochyla fotelik. |
Zasugerowałem się filmikami w necie np YT
Ale masz rację regulacja jest mała
kubab napisał/a: | Cenowo wypadają sensownie, więc dlatego pół roku temu kupiliśmy taki sam drugiej córce i zapewne teraz znowu bym go kupił. |
A jaki model ujeżdżacie? |
|
|
|
 |
silvan85
Model Samochodu: Cruze Kombi 1.4 LT+
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Mar 2013 Posty: 91 Skąd: Szczecin
Poziom: 8
|
Wysłany: 2013-11-03, 21:49
|
|
|
esjot napisał/a: | A może ktoś miał do czynienia coś z fotelikami z osłoną biodrową? w testach ADAC mają najwyższe noty.
Recaro |
Czytałem że słabo zabezpieczają dziecko podczas dachowania, a testy ADAC jeszcze tego nie uwzględniają. |
_________________ Mój Chevrolet |
|
|
|
 |
kubab
Model Samochodu: Był Orlando...
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 49 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2013-11-03, 22:11
|
|
|
esjot napisał/a: | A jaki model ujeżdżacie? |
No właśnie ten o który pytasz tzn.: RECARO Young Sport - jeden biało-różowy (teraz szaro-różowy - ma 2 lata), a drugi czarno-czerwony.
Odnośnie skuteczności tych fotelików, to
1. Wolałbym tej skuteczność nie testować...
2. Uważam, że kluczowe jest dobre zapięcie fotelika, dobre naciągnięcie pasów itp. - Recaro są proste w tym obszarze, więc trudno coś źle zrobić.
Poza tym biezpieczeństwo jest oczywiście kluczowe, ale pod warunkiem, że dziecko ma wygodnie i ty się z fotelikiem nie męczysz. A te Recaro są całkiem wygodne. Moje dziewczyny je lubią i to najważniejsze, bo nie gmerają przy pasach, nie marudzą, gdy muszą w nich jechać itd. |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-03, 22:16
|
|
|
kubab napisał/a: | Poza tym biezpieczeństwo jest oczywiście kluczowe, ale pod warunkiem, że dziecko ma wygodnie i ty się z fotelikiem nie męczysz. A te Recaro są całkiem wygodne. Moje dziewczyny je lubią i to najważniejsze, bo nie gmerają przy pasach, nie marudzą, gdy muszą w nich jechać itd. |
Dziękuję za informację, jest bardzo pomocna. Zaraz przekażę ją mojej żonie |
|
|
|
 |
olke
olke
|
|
|
|
 |
ŁukaszP
Model Samochodu: Cruze SW 1.8 LT
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 12 Mar 2013 Posty: 39 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2013-11-04, 13:23
|
|
|
Przed zakupem fotelika goraco polecam lekture o fotelikach 9-18 kg, montowanych tylem do kierunku jazdy.
O np tu: http://fotelik.info/212.html
Kilka filmikow na youtube tez sie znajdzie:
link 2
link 1
Foteliki bardzo malo popularne, 90% rodzicow nie wie iz takowe wogole istnieja (wiekszosc sprzedawców rownież ).
Ja po godzinach lektur i ogladania filmow zakupilem BeSafe Izi Combi X3 z isofix. Kosztuje tyle co komplet dobrych opony zimowych (ponad 1500 PLN) ale na bezpieczenstwie dziecka sie nie oszczedza.
Inne modele "dostepne" na rynku: Recaro Polaric, Romer max-fix, Cybex sirona. |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-04, 23:54
|
|
|
Oglądałem dzisiaj "na żywo" Chicco Neptune i Recaro young sport.
Chicco odradzam każdemu kto by o nim pomyślał. Nieważne ile ma gwiazdek na ADAC, ale jakość wykonania - tragedia Mój stary fotelik deltim mały podróżnik jest dużo staranniej wykonany i do tego z lepszych materiałów (przynajmniej w dotyku)
Recaro natomiast jest naprawdę super wykonany.
Dziękuję wszystkim za opinie i porady.
Decyzja podjęta - nie szukam dalej, tylko zamawiam Recaro |
|
|
|
 |
|