Przesunięty przez: C77 2013-02-14, 13:15 |
Klimatyzacja w Cruze |
Autor |
Wiadomość |
kiniu
Cruze 1.6 Base+
Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 240 Skąd: Tarnów
Poziom: 14
|
Wysłany: 2010-03-27, 13:53 Klimatyzacja w Cruze
|
|
|
Witam,
Mam pytanie do posiadaczy Cruza. Jak u Was z wydajnością klimy. Ja wczoraj sprawdzałem i przy temperaturze na zewnątrz 20 stopni i aucie wystawionym na słońce włączyłem klime i nawiew na pierwszy stopień. Kierunek nawiewu szyba przednia, regulator temp w pozycji niebieskiej skrajnej czyli bez grzania.
I wydaje mi się że coś słabo chłodzi. Czuć że trochę chłodniej ale bez rewelacji. Nie wiem może coś za mało środka chłodzącego w układzie albo sprężarka daje za słabe ciśnienie.
Napiszcie jak to wygląda w Waszych Cruzach. |
_________________ ==
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
SanDiego
1.6 LS PLUS (2009)

Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 13 Lut 2010 Posty: 529 Skąd: Olsztyn
Poziom: 21
|
Wysłany: 2010-03-27, 13:55
|
|
|
Ja na razie jeszcze nie sprawdzałem dokładnie, ale u mnie może nieco chłodniej było |
_________________ Poprzednio Opel Astra F 1,4 60 KM 8V |
|
|
|
 |
kiniu
Cruze 1.6 Base+
|
Wysłany: 2010-03-27, 14:04
|
|
|
Kiedyś miałem służbową fabie i tak przy upale i nawiewie na jedynkę musiałem trochę grzania włączyć bo było za chłodno.
Tak że coś mi się tu nie podoba. Chyba trzeba będzie pojechać do ASO. |
_________________ ==
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
krucyfiks
CRUZE 2.0 LS PLUS

Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 280 Skąd: śląsk
Poziom: 15
|
Wysłany: 2010-03-29, 14:44
|
|
|
KINIU jeśli mogę ci coś doradzić to poczekaj z tym ASO pojeździj troszkę na klimie i wtedy osądzisz czy jest słaba czy nie. Powiem tak przy manualnej klimie często jest tak że trzeba troszkę czasu żeby wentylatorna pierwszym stopniu schłodził ci szybko auto,a jeszcze jeśli jest rzgrzane od słońca.Miałem przd cruzem automatyczną klimę w sacie toledo i na począdku schładzania wentylator zawsze pracował na wyrzszych obrotach i potem stopniowo spadały z czasem. Musisz wiedzieć że trzeba schłodzić na początku nawt same wloty powietrza ich kanały żeby nastapił pożądany efekt.
Więc daj klimie troszkę czasu pojeździj gdy bedzie nieco cieplej i wtedy daj znać sam jestem ciekawy jak ona sie spisuje.Poprostu trzeba ją może wyczuć !
A może być tak rzeczywiście że Cruze ma słabą klime i nic nato nieporadzimy poprostu wydajnośc jej bedzie słaba i tyle.
Ale poczekajmy z tym do lata |
|
 |
kiniu
Cruze 1.6 Base+
|
Wysłany: 2010-03-29, 16:48
|
|
|
Witaj,
Dzięki za poradę. Tak też zrobię bo dziś sprawdziłem to troszkę i faktycznie jest tak jak mówisz (piszesz). Schłodziłem samochód na drugim stopniu wentylatora i później na jedynce było już dobrze. Na 10 km przed końcem jazdy wyłączyłem klime i do końca jazdy w aucie było chłodno. Faktycznie zanim się schłodzi to trochę trwa ale później to nawet kokpit pod szybą jest zimny. Poczekamy na 30 stopnie to wtedy się okaże.
Mam jeszcze pytanie jak korzystacie z klimy to obieg powietrza zamknięty czy otwarty. Przy otwartym chyba troszkę słabiej chłodzi ale z kolei zamknięty pogarsza jakość powietrza.
Napiszcie jakie macie z tym doświadczenia.
Pozdrawiam |
_________________ ==
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
SanDiego
1.6 LS PLUS (2009)

Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 13 Lut 2010 Posty: 529 Skąd: Olsztyn
Poziom: 21
|
Wysłany: 2010-03-29, 18:32
|
|
|
Ja na razie mam niemiłe doświadczenie z lakierem, bo już mam rożek drzwi od kierowcy delikatnie obity, co prawda szpachla została, ale już płakać mi się chce.
Nie chcę krakać, ale nie wiem czy Cruze w przyszłości nie okaże się tandetą... |
_________________ Poprzednio Opel Astra F 1,4 60 KM 8V |
|
|
|
 |
krucyfiks
CRUZE 2.0 LS PLUS

|
Wysłany: 2010-03-30, 15:31
|
|
|
kiniu napisał/a: |
Mam jeszcze pytanie jak korzystacie z klimy to obieg powietrza zamknięty czy otwarty. Przy otwartym chyba troszkę słabiej chłodzi ale z kolei zamknięty pogarsza jakość powietrza.
Napiszcie jakie macie z tym doświadczenia.
|
Osobiście wolę na obiegu zewnętrznym!! Dlaczego?
Ponieważ obecne auta są bardzo szczelne a wiem to z doświadczenia że po przejechaniu kilku kilometrów na wewnętrznym obiegu udusimy się we własnych brzydko pisząc smrodach może troszkę dłużej pojedziemy na klimie i wewnętrznym obiegu ale efekt jest taki sam,robi się w kabinie tak troszkę dziwnie przytłaczająco i drętwo ja osobiście się duszę niewiem dlaczeko i czy to tylko moje odczucia?A odparowanie wilgoci z przedniej szyby jest dużo szybsze na zewnętrznym obiegu i warunek filtr przeciwpyłkowy w miarę czysty.
Używam obiegu wewnętrznego tylko gdy znajduję się w korku w mieście podczas upałów, choć nie tylko stojąc za kopcącymi z wydechów tirami i innymi nieco już leciwymi silnikami.
Pozdrawiam!!! |
|
 |
Maidenman
Model Samochodu: Cruze sedan 1.8 16V 141KM + BRC, MY2012
Poziom: 13
|
Wysłany: 2010-03-31, 00:17
|
|
|
Ja latem jeżdżę na obiegu zamkniętym, a zimą na otwartym właśnie ze względu na odparowanie wilgoci, przy problemie parujących szyb. Nie sądzę aby miało to jakieś większe znaczenie, choć może na wewnętrznym - klima działa skuteczniej, bo nie musi schładzać ciepłego powietrza napływającego z zewnątrz, choć generalnie jak kto woli.
Rozsądniej jest się więc po prostu kierować zapachami, bo jeśli stoimy w korku lub jedziemy przez wieś, gdzie rolnik nawozi pole "naturalnie", to lepiej chyba obieg zamknięty |
_________________ Chevrolet Cruze 2011r. sedan 1.8 16V 141KM na LPG, MY 2012 |
|
|
|
 |
krucyfiks
CRUZE 2.0 LS PLUS

|
Wysłany: 2010-03-31, 12:26
|
|
|
Ja jednak jestem zwolennikiem świeżego powietrza w aucie niż wdychania własnych i pasażerów wyziewów.Dlatego jakoś mnie Maidenman nie przekonałeś do jazdy na zamkniętym obiegu i załączonej klimie latem to chyba nawet niezdrowe no chyba że stoje w korku za kopcacym przedemną tirem. Ale tak jak piszesz napewno klima działa lepiej( wydajniej )sprawdzałem to kilka razy |
|
 |
Maidenman
Model Samochodu: Cruze sedan 1.8 16V 141KM + BRC, MY2012
Poziom: 13
|
Wysłany: 2010-03-31, 12:59
|
|
|
Dokładnie tak jak mówisz. Wszystko kwestia gustu i sytuacji. Ja jeżdżę głownie sam, w mieście na krótkich trasach więc zależy mi na szybkim schłodzeniu się auta. Co do zdrowia masz rację, zależy też kto jak się poci latem i jakie zapaszki wydziela |
_________________ Chevrolet Cruze 2011r. sedan 1.8 16V 141KM na LPG, MY 2012 |
|
|
|
 |
krucyfiks
CRUZE 2.0 LS PLUS

|
Wysłany: 2010-03-31, 14:12
|
|
|
Hehehehe.......... |
|
 |
kiniu
Cruze 1.6 Base+
|
Wysłany: 2010-04-27, 08:24
|
|
|
Witam,
Za nami dość ciepły weekend, i ponawiam pytanie jak z wydajnością klimy w Waszych Cruzach. Ja w dalszym ciągu twierdzę że wydajność w moim samochodzie jest niezadowalająca. Po 20 min. jazdy i schłodzeniu samochodu na pierwszym stopniu nawiewu jest w aucie ciepło. Drugi stopień daję radę, ale co będzie jak na zewnątrz będzie +30 parę. Trzeci stopień nawiewu jest za głośny żeby używać go na dłuższą metę.
Muszę chyba podjechać do ASO aby sprawdzili. Może za mało środka chłodniczego.
Jak Wasze spostrzeżenia w tym temacie. |
_________________ ==
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez kiniu 2010-04-27, 16:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jar76

Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 20 Cze 2009 Posty: 687 Skąd: Śląsk
Poziom: 23
|
Wysłany: 2010-04-27, 08:29
|
|
|
Kiniu, Twój Cruz po prostu dba o Ciebie, i nie chce Cię przeziębić |
_________________ ---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
--------------------------------------- |
|
|
|
 |
xyz
junior
Model Samochodu: Chevrolet Malibu 2.4 LT
Pomógł: 8 razy Wiek: 60 Dołączył: 05 Lis 2009 Posty: 92 Skąd: CB
Poziom: 8
|
Wysłany: 2010-04-27, 10:40
|
|
|
Kiniu, potwierdzam Twoje spostrzeżenia. U mnie tak samo. W lacetti było o wiele lepiej. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kiniu
Cruze 1.6 Base+
|
Wysłany: 2010-04-27, 21:17
|
|
|
Jestem umówiony na środę w ASO. Zobaczymy czy coś zrobią. Dodatkowo zgłosiłem problem z wyłącznikiem świateł opisywany w innym wątku.
Po wizycie napiszę co i jak.
Odnośnie klimy to przetestuję ją dokładnie w czwartek. Ma być ciepło i jadę w dłuższą trasę. |
_________________ ==
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|