Przesunięty przez: nieaktualne 2011-03-10, 17:55 |
Detailing Chevroletów |
Autor |
Wiadomość |
esjot [Usunięty]
Poziom: 32
|
Wysłany: 2014-04-08, 22:25
|
|
|
gryzor napisał/a: | Pytanie nie mogę zbytnio znaleźć środka polecanego do smoły - przynajmniej w sklepach w moim regionie może jakiś zamiennik - Acabit ty chyba tak się nazywało. |
tani i sprawdzony przeze mnie preparat to decabit
Bardzo dobry jest też Sonax do smoły (bardzo mocny)
Mam też Shiny Garage New T&G - słaby, ale bardzo delikatny. Przy nim nie biję się czy coś nie stanie się na karoserii np powtórnie malowanej |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-08, 22:25
|
|
|
gryzor napisał/a: | Pytanie nie mogę zbytnio znaleźć środka polecanego do smoły - przynajmniej w sklepach w moim regionie może jakiś zamiennik - Acabit ty chyba tak się nazywało. |
tani i sprawdzony przeze mnie preparat to decabit
Bardzo dobry jest też Sonax do smoły (bardzo mocny)
Mam też Shiny Garage New T&G - słaby, ale bardzo delikatny. Przy nim nie biję się czy coś nie stanie się na karoserii np powtórnie malowanej |
|
|
|
 |
Krzysiek_81

Model Samochodu: Orlando 1.8 LT+ LPG
Pomógł: 21 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Kwi 2013 Posty: 436 Skąd: Legionowo
Poziom: 19
|
Wysłany: 2014-04-11, 10:17
|
|
|
esjot, czy stosowałeś może u siebie Meguiar's Natural Shine na plastiki wewnętrzne? Muszę odświeżyć deskę rozdzielczą i ew. pozbyć się kilku rysek, które się pojawiły tu i ówdzie na plastikach w okolicach schowka, przy drzwiach, etc.
Czytałem, że właśnie Natural Shine może pomoc na rysy na twardym plastiku trochę je maskując - nie będę stosował przecież opalarki ani jechał do S+ z takimi pierdolami. Chodzi o to, żeby te rysy jakoś przyczernić. Ew. czy możesz polecić coś w tym guście?
Liczę na ocieplenie, a że zewnątrz lakier powoli zaczyna przypominać papier ścierny, to ustaliłem już listę zakupów, i trzeba będzie zamawiać na długi weekend porcję nowej chemii do auta |
_________________ Pozdrawiam, Krzysiek
 |
|
|
|
 |
xXSoobekXx
Model Samochodu: T250, Honda Civic V EG5 LSi
Wiek: 29 Dołączył: 22 Kwi 2014 Posty: 12 Skąd: Gorzów Wlkp.
Poziom: 2
|
Wysłany: 2014-04-22, 20:18
|
|
|
Powiem wam, ze uzywam polskiej marki Shiny Garage, i moge ja smialo polecic.
No chyba ze ktos ma do wydania wiecej $$$ na kosmetyki i chce cos lepszego, wtedy tylko Meguiar, poprawcie mnie jesli zle napisalem nazwe tej firmy |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-22, 20:58
|
|
|
Rzeczywiście. Niektóre produkty z tej firmy mam są całkiem OK np. BACK2BLACK do opon, lub aktywna piana |
|
|
|
 |
maro
Model Samochodu: CRUZE 2009
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 245 Skąd: Warszawa
Poziom: 14
|
Wysłany: 2014-04-23, 22:42
|
|
|
Ja używam dressingu nielsen briliance. Apc też nielsen cyclone. Do felg mam dragon breath.
Cena nielsenów jest znakomita, tansze niż plaki sraki a efekt brilianca ludzie bardzo chwalą
Okazało się że pod domem mam znakomity sklep detalingowy. Sprzedają też w necie.
Sklep jest przy trasie S8 w Warszawie przy zjeździe na Poznań |
_________________ http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=3692 |
|
|
|
 |
kemoiz
Model Samochodu: Cruze 1.8 HB LT+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Paź 2013 Posty: 355 Skąd: warszawa
Poziom: 17
|
Wysłany: 2014-04-23, 23:40
|
|
|
na rosy bailly? też tam kupuje |
|
|
|
 |
maro
Model Samochodu: CRUZE 2009
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 245 Skąd: Warszawa
Poziom: 14
|
|
|
|
 |
westsajd
Model Samochodu: Aveo T200
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Lis 2013 Posty: 30 Skąd: Olsztyn
Poziom: 4
|
Wysłany: 2014-04-25, 20:11
|
|
|
Dzisiaj także dołączyłem do grona detailerów... chociaż w tym momencie tak o mnie mówić to lekka przesada
Ruszyłem na zakupy do reala i na początek zakupiłem:
- szampon z woskiem od turtle waxa - o taki: http://www.wilko.com/cont...0/0157410_l.jpg . Czytałem, że niby z woskiem to nie bardzo ale póki co muszę doprowadzić lakier do jakiegoś normalnego stanu, na normalny wosk przyjdzie czas. I od razu pytanko - czy to normalne, że ten szampon się nie pieni na aucie? Wlałem do wiadra jedną nakrętkę, tak jak było napisane i 0 piany
- Specyfik do smoły - http://turtlewax.pl/image...k=watermark.png - trochę pomazałem ale rewelacji nie ma, trzeba ostro drapać żeby cokolwiek zeszło. W garażu mam jeszcze stare opakowanie decabitu, może jutro nim zaatakuje.
- Rękawica z mikrofibry firmy nigrin, szczotke do felg już miałem.
- do wnętrza tenzi kokpit - jutro zabieram się za środek, zobaczymy jak sobie poradzi.
Myłem na dwa wiadra, prewash to było smyranie samochodu wodą ze szlaucha Niestety nie mam myjki ciśnieniowej.
Na starcie mojej przygody od razu popełniłem faux pas, bo ten preparat do smoły tarłem drugą stroną rękawicy a potem tą samą rękawicą umyłem auto i zrobiły się smugi No i na sam koniec nie wytarłem auta
Zrobiłem sobie listę rzeczy do kupienia w najbliższym czasie:
- porządna ircha do wycierania (albo ręczniki z mikrofibry? mogą być?),
- IronX,
- myślałem o jakimś środku do regeneracji lakieru. Czytałem wcześniej o polecanym Autoglym SRP. W realu widziałem, że stoi na półkach np. taki T-Cut color fast (http://www.carplan-international.com/pl/t-cut/item/48-t-cut-color-fast). Co będzie lepsze? Mam auto w kolorze czerwonym, niemetalik a ten t-cut był koloru właśnie czerwonego.
- na później jakiś wosk. Co będzie dobre do zwykłego lakieru?
I na koniec ostatnie pytanie: czym zmyć biały smar z okolic zamka i z drzwi? Przed zimą dosyć obficie wszystko pryskałem i teraz jest problem bo woda go nie rusza
Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-25, 23:47
|
|
|
westsajd napisał/a: | - porządna ircha do wycierania (albo ręczniki z mikrofibry? mogą być?), | mikrofibra wystarczy
westsajd napisał/a: | Autoglym SRP | to jest do "wymuskania" lakieru. Jeśli masz zmatowienia mikrorysy itp, to nie zadziała
może lepsze będzie to
lub to
oba do ręcznej pracy są OK. Są to delikatne pasty polerskie, którymi na pewno krzywdy lakierowi nie da się zrobić
westsajd napisał/a: | - na później jakiś wosk. Co będzie dobre do zwykłego lakieru? |
jeśli to ma być trwałe to zawsze polecam to
lub to
Zawsze można też użyć jednego preparato AIO (all in one) np.
wyczyści, coś tam wypoleruje i nawoskuje
westsajd napisał/a: | biały smar z okolic zamka i z drzwi? |
Nawet można spróbować benzyną ekstrakcyjną. Jeśli nie było tam malowane np sprayem to nie powinno nic się stać |
|
|
|
 |
kajoo
kajoo
Model Samochodu: Chevrolet Cruz 1.4T
Poziom: 1
|
Wysłany: 2014-04-29, 12:37
|
|
|
westsajd napisał/a:
biały smar z okolic zamka i z drzwi?
Ja polecam jakiś APC czyli All Purpose Cleaner. Typowe APC mogą być zazwyczaj używane zarówno do czyszczenia zewnętrznych elementów samochodu, jak emblematy, wnęki drzwi, plastiki zewnętrzne, usuwają także owady oraz są niezbędne do czyszczenia wewnętrznych elementów samochodu. Ja obecnie używam Nielsen Cyclone 500ml (do rozcieńczania - koszt 15 zł). Myje nim plastiki wewnątrz oraz umyłem zapaskudzone ranty drzwi i zawiasy i dało ładnie się wyczyścić. |
|
|
|
 |
Krzysiek_81

Model Samochodu: Orlando 1.8 LT+ LPG
Pomógł: 21 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Kwi 2013 Posty: 436 Skąd: Legionowo
Poziom: 19
|
Wysłany: 2014-04-29, 14:34
|
|
|
kajoo napisał/a: | Nielsen Cyclone 500ml | nie wypada nic innego jak tylko się zgodzić - używam i polecam.
Przu okazji pozdrawiam kolegę z moich okolic... |
_________________ Pozdrawiam, Krzysiek
 |
|
|
|
 |
kajoo
kajoo
Model Samochodu: Chevrolet Cruz 1.4T
Poziom: 1
|
Wysłany: 2014-04-30, 10:20
|
|
|
Również pozdrawiam |
|
|
|
 |
gryzor
Model Samochodu: Cruze Kombi LT 2013 MY2014
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 05 Lut 2014 Posty: 23 Skąd: Oleśnica
Poziom: 3
|
Wysłany: 2014-05-04, 00:59
|
|
|
Dzieki za rade C77
W wolnym czasie trochę pogrzebałem skompletowałem sobie zestaw do zabezpieczenia się przed ptasimi odchodami. Jakbyście koledzy mogli rzucić okiem czy czegoś nie brakuje lub coś lepszego by się znalazło tańszego.
Zestawik:
Atas DECABIT - usuwanie smoły
6BILT HAMBER AUTO CLAY SOFT - glinka
MEGUIARS SOFT FOAM APPLICATOR PAD 2 PACK bulk - aplikator do wosku
AUTOGLYM SUPER RESIN POLISH SRP- podkład pod wosk
Collinite 476 - wosk
POORBOY'S WORLD NATURAL LOOK SATYNOWY EFEKT - na plastiki
AUTOGLYM CAR GLASS POLISH NEW- szyby
SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER 90X60CM - ręcznik
Marolex Opryskiwacz Master 2000 plus - pianownica może zdecyduje się na glorię.
Wszystkie uwagi mile wskazane cel to zabezpieczenie powłoki auta przez odchodami ptasimi - parkuje w miejscach, gdzie niestety ptaki bardzo dają o sobie znać.
Czym skutecznie usunąć żywice z drzew ? Czy to tego celu nada się DECABIT?
Do C77 Mam kilka rysek przy stacyjce - wiem, że gdzieś w jakim temacie widziałem takie nakładki metalowe przyklejane - tylko nie mogę znaleźć gdzie to było - proszę o wskazanie gdzie to jest - szukałem już i jakoś znaleźć nie mogę. Z góry dzięki za wszystko |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-05-04, 11:17
|
|
|
Nie widzę szamponu , ale zestawik bardzo ok
Będziesz zadowolony. Przydałoby się więcej szmatek mikrofibrowych (nie muszą być makowe).
Co do żywic to nie miewam takich problemów, to nie wiem. Spróbuj decabit, małe plamki glinka też ogarnie |
|
|
|
 |
|