Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z radiem
Autor Wiadomość
miks 

Model Samochodu: Captiva 2.0 auto. i Cruz 1.6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 65
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 14/14
 100%
Wysłany: 2015-03-21, 13:31   Problem z radiem

Witajcie :)

Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

W moje Captivie mam nieoryginalne radio (alpine W920R) i niestety od początku radio odbiera ale bardzo kiepsko, po wyciągnięciu radia okazało się że mam także jakąś dziwną antenę którą ktoś dołożył, ale była także oryginalna, postanowiłem ją podłączyć i nic to nie dało, sytuacja zmieniła się dziś jak zainstalowałem separator, i jest różnica zdecydowanie lecz także nie ma szału i pojawiają się często szumy, zastanawiam się czy w czasie przeróbek ktoś nie usunął oryginalnego wzmacniacza anteny, czy ktoś z was miał okazję i zlokalizował ten wzmacniacz? czy ewentualnie jeszcze jakieś pomysły macie na polepszenie odbioru?
_________________
 
     
miks 

Model Samochodu: Captiva 2.0 auto. i Cruz 1.6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 65
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 14/14
 100%
Wysłany: 2015-03-21, 15:29   

Zlokalizowałem wzmacniacz, znajduje się on nad oknem karoseryjnym w którym jest antena z prawej strony, po prawej stronie bagażnika pod plastikową obudową w koło tego okienka
lecz nie wiem jak sprawdzić czy wzmacniacz działa
_________________
 
     
Johny

Model Samochodu: CAPTIVA 2.0 VCDI
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lis 2014
Posty: 35
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 8/11
 72%
Wysłany: 2015-03-21, 16:00   

Najprościej to włączyć radio i odpiąć zasilanie wzmacniacza, jak będzie wyraźne pogorszenie odbioru to wzmacniacz działa.
Sprawdzałeś czy w ogóle do niego dochodzi zasilanie z radia? Z tego co widzę na schemacie to tam nie powinno być separatora, zasilanie idzie z radia do wzmacniacza na szarym przewodzie.
 
     
miks 

Model Samochodu: Captiva 2.0 auto. i Cruz 1.6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 65
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 14/14
 100%
Wysłany: 2015-03-21, 18:38   

Tak ale separator pomógł trochę więc chyba działa aczkolwiek i tak nie ma rewelacji,
_________________
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2015-03-21, 18:47   

Jeżeli tak jest to raczej wzmacniacz padł.
Pracuję z antenami to wiem. Lub tez radio nie dosyła zasilania z róznych powodów.
 
     
miks 

Model Samochodu: Captiva 2.0 auto. i Cruz 1.6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 65
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 14/14
 100%
Wysłany: 2015-03-21, 22:41   

Jutro sprawdzę sobie miernikiem czy dochodzi prąd i czy jak rozłączę to będzie różnica, czy w razie gdyby nie dochodził prąd to można go doprowadzić z pominięciem radia? tzn. ten szary kabelek podłączyć pod jakiś bezpiecznik w którym pojawia się prąd po przekręceniu zapłonu?
_________________
 
     
Johny

Model Samochodu: CAPTIVA 2.0 VCDI
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lis 2014
Posty: 35
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 8/11
 72%
Wysłany: 2015-03-22, 00:23   

ten szary kabelek powinien wychodzić w kostce do radia, możesz w razie czego podłączyć mu 12 volt pojawiające się po przekręceniu stacyjki, to jest z tego co pamiętam żółty przewód w kostce radia.
Jak będziesz miał radio na wierzchu to podłącz zamiast anteny kawałek drutu i zobacz czy łapie jakieś stacje, bo może masz radio zwalone.
 
     
miks 

Model Samochodu: Captiva 2.0 auto. i Cruz 1.6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 65
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 14/14
 100%
Wysłany: 2015-03-27, 15:12   

Dzięki wszystkim za pomoc, okazało się tuż pod nosem cały czas miałem winowajcę i niepotrzebne były wydatki na separatory i wzmacniacze... ale mądry polak po szkodzie
Winna była przejściówka z oryginalnego wtyku na ten który jest uniwersalny, tłumiła cały sygnał radiowy
_________________
 
     
mertenz

Model Samochodu: captiva
Dołączył: 10 Sty 2016
Posty: 2
Skąd: Kowary
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2016-06-15, 21:49   

Witam. Chciałbym odświeżyć temat. Mam podobny problem do opisywanego w tym wątku. Zmieniłem w mojej captivie radio na nieroryginalne i problem wystąpił z radiem. Tylko u mnie nie pomogła wymiana przejściówki kabla antenowego, nie pomogło tez zastosowanie wzmacniacza czy separatora. Oryginalne radio odbierało super a teraz co chwile podczas jazdy pojawiają się trzaski i znajduje dużo mniej stacji. Może ktoś miał podobny problem i wie co z tym zrobić, bo ja już pracuje nad tym długo i bez efektów.
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 49
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2016-06-16, 04:39   

Jak sprawdzić czy antena jest ok załączyć radio na zakres AM zakres 225 Khz i jeżeli stacja bedzie to instalacja jest ok jeżeli cisza to wzmacniacz uszkodzony lub brak zasilania jeszcze sprawdzić kabel antenowy czy nie ma przerwy
 
     
mertenz

Model Samochodu: captiva
Dołączył: 10 Sty 2016
Posty: 2
Skąd: Kowary
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2016-06-16, 05:42   

Nie napisałem tez ze jak założę oryginalne radio wszystko dziala ok. Sprawdzę tez dzisiaj tą częstotliwość am.
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 49
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2016-06-16, 13:02   

Jeszcze jedno jeźeli zakładasz radio nie oryginalne to jaką masz wtyczkę antenową bo jak stosujesz przejściówke to moźe ona jest uszkodzona
 
     
daro 11 

Model Samochodu: chevrolet captiva
Dołączył: 04 Mar 2016
Posty: 10
Skąd: Bielsko-Biała
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2016-07-17, 13:10   

witam czy ktoś może podpowiedzieć jak uniezależnić oświetlenie wyświetlacza radia (orginalne) od świateł pojazdu w captivie chodzi o to że radio świeci normalnie wyświetlacz czytelny po załączeniu świateł się ściemnia przeszkadza to w biały dzień ponieważ nic nie widać na panelu radia
_________________
DAREK
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: