Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
P0336 Crankshaft Position Czujnik A położenia wału korbowego
Autor Wiadomość
John Wayne

Model Samochodu: Captiva LT 2.0D, 2007
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Lut 2015
Posty: 93
Skąd: Gdynia/Poznań
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2016-05-20, 15:29   P0336 Crankshaft Position Czujnik A położenia wału korbowego

Dzień bez awarii dniem straconym :)

Wsiadłem do auta, odpalam, a on nie odpala, nie odpuściłem, kręciłem dalej, odpalił tak po ok 4-5 sek. Myślałem, że to przypadek.

Ale jak wracałem było jeszcze gorzej. Nie chciał odpalić. Męczyłem go 2 razy po ok 5 sek. i w końcu odpalił.

Przyjechałem do domu już odpalał normalnie. Podłączyłem do kompa a tam oczekujący błąd P0336 Crankshaft Position Sensor A Circuit Range/Performance.

Czujnik A położenia wału korbowego - sygnał poza prawidłowym zakresem.

Tak jak piszę, teraz już odpala normalnie (sytuacja miała miejsce wczoraj). Błąd skasowany i jest ok. Odpalałem go dzisiaj z 10 razy i nie ma się do czego przyczepić.

Ki czort? Miał ktoś to? Wina samego czujnika za 100zł :) czy coś głębiej :( ?
 
     
krasy191 

Model Samochodu: Captiva LTZ 2,2D 184 KM
Dołączył: 24 Kwi 2016
Posty: 24
Skąd: Warmia i Mazury
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2016-05-20, 21:08   

Ja ci powiem szczerze, że miałem kiedyś problem z tym czujnikiem, tylko, że u mnie się jeszcze check zapalał podczas jazdy i wtedy śmiesznie silnik chodził, jak traktor.
Próbowałem go jakoś wyczyścić, ale to pomagało na chwilę.
W końcu dałem stówkę wymieniłem i spokój.
Pozdrawiam.
 
     
John Wayne

Model Samochodu: Captiva LT 2.0D, 2007
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Lut 2015
Posty: 93
Skąd: Gdynia/Poznań
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2016-06-03, 05:56   

Wczoraj znowu problem się powtórzył... Nie mogłem odpalić, udało się dopiero za 4. razem. Jak wygląda dostęp do tego czujnika? Idzie to samemu w miarę bezproblemowo wymienić?
 
     
John Wayne

Model Samochodu: Captiva LT 2.0D, 2007
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Lut 2015
Posty: 93
Skąd: Gdynia/Poznań
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2016-07-29, 18:42   

Ponawiam pytanie. Wczoraj mi znowu nie chciał odpalić, ale nie jak wcześniej, tylko odpalił już za 2 razem. W każdym razie znowu ten czujnik.

No i znów pytanie: gdzie on jest i czy da się bez kanału i specjalnych narzędzi wymienić nie rozbierając przy tym połowy auta :)
 
     
kodasVW 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 13 Lip 2016
Posty: 11
Skąd: Leszno
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2016-07-29, 21:52   

Da się bez kanału trzeba podnieść samochód z prawej strony (strona pasażera) ten czujnik jest na silniku nad miską olejową mniej więcej pod podstawą filtra oleju, przykręcony na jedną śrubkę 6 (kluczyk chyba 10) idzie do niego jeden kabelek cienki w takiej harmonijce plastikowej trzeba odłączyć wtyczkę i wykręcić troszkę się trzeba nagimnastykować ale idzie. Ten czujnik działa na zasadzie elektromagnesu i jak zaczyna szwankować to tylko do wymiany ta sama zasada działania co czujnik wałka rozrządu nawet troszkę podobny. Nie polecam zamienników bo to loteria jeden działa 10 nie chyba lepiej używany z małą gwarancją rozruchową albo nowy ale to cena więc wybór dla każdego indywidualny
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: