Paruj?ce si? lampy |
Autor |
Wiadomość |
ryjek

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy Wiek: 36 Dołączył: 01 Gru 2010 Posty: 723 Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
|
Wysłany: 2010-12-30, 13:45
|
|
|
ja w mym niemam takiego problemu,nie powinny ci parowac,zajec jeszcze raz i powiedz ze kłopot nie ustał,muszą ci to opanowac,jeszcze masz 1 opcje,zajedz do innego serwisu chevroleta może tam ci to zrobią |
_________________ aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca
 |
|
|
|
 |
user_02
---
Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 945 Skąd: Śląsk
Poziom: 27
|
Wysłany: 2010-12-30, 15:11
|
|
|
W lacetti też parują, i jest to chyba dość duży problem skoro firma bosch produkuje żarówki "eko" które nie pękają pod wpływem wody która skrapla sie w lampie. |
_________________ Tworzymy nową przyszłość |
|
|
|
 |
nadamus [Usunięty]
Poziom: 32
|
Wysłany: 2010-12-30, 18:47
|
|
|
Art. napisał/a: | Wygląda to teraz tak:
Też wam parują? prosił bym po jeździe tak po godzinie żebyście to sprawdzili zwrócili uwagę na to |
po 2-godzinnej jeździe sprawdziłem i ... nic. szkła są czyste. co prawda podczas mycie latem (temp ponad 20 stopni( zachodziły mglą ale po paru minutach wszystko było czyste. raczej więc u Ciebie jest jakaś wada fabryczna ( do tej pory tylko raz się spotkałem z zaparowanym reflektorem ale to była wina pracowników w fabryce- wstawili uszkodzony reflektor - wgnieciony plastyk- załatwiłem to sam - trochę kleju i było po sprawie). w tej sytuacji leć do serwisu- niech się wykażą |
|
|
|
 |
Art.
Poziom: 1
|
Wysłany: 2010-12-31, 10:43
|
|
|
tam gdzie kupiłem maja juz chyba mnie dość a nawet chevrolet juz chyba ma mnie dosc
moze trzeba zajechać do innego serwisu
poczekam moze ktos jeszcze mi napisze cos jak nie to po nowym roku trzeba bedzie dalej sie kopac |
|
|
|
 |
mson

Model Samochodu: Chevrolet AVEO & CAPTIVA
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 136 Skąd: Kraków
Poziom: 10
|
Wysłany: 2011-01-01, 16:57
|
|
|
U mnie po 1 godz. jazdy i opłukaniu auta z brudu, nie było żadnej pary na szkłach. Może jednak spróbuj pojechać do innego serwisu i tam niech wymienią ci jeszcze raz reflektory na takie same, z jakimi ruszałeś z salonu. W końcu może autoryzowani fachowcy z drugiego serwisu poradzą sobie z tym problemem. A to, że mają cie dość to drobnostka, którą bym się nie przejmował, jeśli jest usterka to niech ją naprawią bez zbędnego marudzenia, no chyba, że pracują tam za kare. |
_________________ ------------------------------
CHEVROLET AVEO B+ Hatchback 2010 - 1.2 16V 84 KM
------------------------------------------------------------ |
|
|
|
 |
fortii
AVEO 1.4 16V 2012

Model Samochodu: AVEO 1.4 16V 2012 SEDAN
Poziom: 6
|
Wysłany: 2012-11-09, 10:53
|
|
|
Witam, od momentu zakupu mam problem z parujacymi lampami przednimi tzn
swiatla drogowe i kierunkowskazy . Zglosilem ten fakt do serwisu , auto
oczywiscie przyjeli po dwoch godzinach oddali stwierdzili ze nie ma zadnych
rozszczelnien pekniec itp umyli lampy na nastepny dzien problem powrocil .
Czy mam jakas szanse walczyc z nimi zeby cos z tym zrobili ? Serwis
twierdzi ze to jest normalne zjawisko czy wy tez tak macie ? bo na parkingu
stoi 30 letni polonez i nie ma takiego problemu . Prosze o jakas rade .
Pozdrawiam |
_________________ fortii AVEO 1.4 16V SEDAN |
|
|
|
 |
tarna
Model Samochodu: Lacetti Kombi SX 1.6 16V
Poziom: 5
|
Wysłany: 2012-11-09, 11:20
|
|
|
Może spróbuj zgłosić w innym ASO a jak to nie pomoże to musiałbyś zrobić opinię rzeczoznawcy i dopiero z tą opinią iść do ASO. Możesz jeszcze spróbowac kontakt z centralą GM. |
|
|
|
 |
etac
Prezes CTP
Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy Wiek: 52 Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 1794 Skąd: SBE
Poziom: 35
|
Wysłany: 2012-11-09, 13:17
|
|
|
fortii napisał/a: | Witam, od momentu zakupu mam problem z parujacymi lampami przednimi tzn
swiatla drogowe i kierunkowskazy . Zglosilem ten fakt do serwisu , auto
oczywiscie przyjeli po dwoch godzinach oddali stwierdzili ze nie ma zadnych
rozszczelnien pekniec itp umyli lampy na nastepny dzien problem powrocil .
Czy mam jakas szanse walczyc z nimi zeby cos z tym zrobili ? Serwis
twierdzi ze to jest normalne zjawisko czy wy tez tak macie ? bo na parkingu
stoi 30 letni polonez i nie ma takiego problemu . Prosze o jakas rade .
Pozdrawiam |
Parowanie reflektorów opierając się na informacji technicznej z Opla i poparte informacjami takich wiodących firm jak Valeo, Bosch, parowanie reflektorów z powłoką poliwęglanową jest rzeczą normalną wynikającą z właściwości kondensacji powietrza w ośrodkach o dwóch temperaturach . Zjawisko to znika po zapaleniu reflektorów. Należy jednak rozróżnić parowanie reflektorów od skraplania się wody w reflektorze, bo w tym drugim przypadku jest to juz wada i wynika z nieszczeności samego reflektora. Pytanie czy wszelkie osłonki są założone prawidłowo i czy odpowietrzniki reflektora są ustawione w sposób prawidłowy. A w Polonezie jest szkło wiec zachowanie takiego reflektora jest znacznie inne. |
|
|
|
 |
gigi303
Model Samochodu: Aveo
|
Wysłany: 2012-11-09, 18:05 Re: Parujące się lampy
|
|
|
Art. napisał/a: | Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem Aveo od czwartku
Rok modelowy 2011
Ale już pojawiły sie problemy ze światłami
Od czwartku od momentu przyjechania autem do domu z salonu za uwarzyłem że reflektory są zaparowane.
Dziś byłem w serwisie i podobno sprawdzili odpływ wody z reflektorów i powiedzieli ze wszystko ok i jeśli problem będzie większy mam przyjechać znowu
Reflektory po jeździe i odstaniu za parowują do połowy ale rano jest już wszystko ok pozostaje tylko utrzymująca sie para w rogach reflektorów (rogach bliżej środka maski)
To samo dzieje sie z światłami przeciw mgielnymi z przodu ale jak na razie para rano już nie ma
Co o tym myślicie?
Miał ktoś podobny problem ?
A w ogóle w serwisie powiedziano mi ze reflektory nie są objęte gwarancją czy tak jest? |
mam identycznie ale potem znika więc się tym nie przejmuje raczej jest to naturalne, w nowych volvo też to zaobserwowałem, w fokusie również |
|
|
|
 |
fortii
AVEO 1.4 16V 2012

|
Wysłany: 2012-11-09, 20:03
|
|
|
u mnie jest troche gorzej bo jest lampy sa zaparowane a w naroznikach kierunkowskazow w samych naroznikach widac kondensacje pary wodnej (kropeleczki wody). Zglosilem dzisiaj ponownie ten fakt do ASO i powiedziano mi abym przyjechal jak beda bardzo zaparowane oni zrobia zdjecie i wysla dalej do producenta i zobaczymy wtedy co bedzie sie dzialo . Wydaje mi sie ze odpowietrzniki sa ustawione prawidlowo poniewaz w srode auto bylo w serwisie 2 godziny z tymi lampami sprawdzili rzekomo wszystko i jest ok . Pozdrawiam i dzieki dam znac jak zrobia fotke i dostane odpowiedz. |
|
|
|
 |
sebastian264

Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.6 115KM
Pomógł: 2 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Mar 2010 Posty: 144 Skąd: okolice Sochaczewa
Poziom: 11
|
Wysłany: 2012-11-09, 20:47
|
|
|
U siebie takiego zjawiska nie zauważyłem, więc raczej normalne to nie jest. Gnieć ich w tej sprawie. W Końcu od tego jest gwarancja.
Zdjęcia na wszelki wypadek zrób sam gdy te lampy będą zaparowane bo zanim dojedziesz na serwis para może zniknąć. |
_________________ Chevrolet Cruze LS plus 2.0 VCDI 125KM (rodzice)
Chevrolet Aveo LTZ 1.6 115KM (mój) |
|
|
|
 |
etac
Prezes CTP
Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy Wiek: 52 Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 1794 Skąd: SBE
Poziom: 35
|
Wysłany: 2012-11-09, 22:17
|
|
|
sebastian264 napisał/a: | U siebie takiego zjawiska nie zauważyłem, więc raczej normalne to nie jest. Gnieć ich w tej sprawie. W Końcu od tego jest gwarancja.
Zdjęcia na wszelki wypadek zrób sam gdy te lampy będą zaparowane bo zanim dojedziesz na serwis para może zniknąć. |
Niestety normalne i w dodatku nie występuje w wszystkich samochodach, czasem zależy w jakich warunkach auto jest garażowane na jakich odcinkach jest eksploatowane, czy myjesz myjką wysokociśnieniową czy z zwykłego węża etc. Wiec poki nie ma wody, to walka z witrakami jak moja walka w sprawie wypalania DPF co 200km |
|
|
|
 |
gigi303
Model Samochodu: Aveo
|
Wysłany: 2012-11-10, 09:16
|
|
|
u mnie parują jak zjeżdżam do garażu ale parują wtedy również lusterka więc dlatego oceniam że to naturalne w focusie którym też parkuję w garażu mam to samo- oceniam że wynika to z dużej różnicy w temp. a nie z wady konstrukcyjnej, w lato o ile mnie pamięć nie myli zjawiska parowania nie zaobserwowałem, jedyną sytuację którą kojarzę z upalnych dni to parowanie po wyjechaniu z myjni i to też po wjechaniu do garażu tylko przez chwilę, wody w lampach nigdy nie miałem
Patrząc na inne auta w garażu to jeszcze w kilku przypadkach można zaobserwować to zjawisko więc wydaje mi się że lampy po prostu są tak zbudowane że w wyniku różnicy temp. mogą zaparować.
Będę monitorował czy para znika cała czy pozostaje tak jak u ciebie ale po tym co widziałem w innych markach uważam że tak po prostu bywa i nie jest to wada.
Sądzę że nie ma się czym martwić, cieszmy się bezawaryjnością aut pod względem mechanicznym i nie szukajmy za wszelką cenę ich wad, życzę jak najmniej wizyt w ASO |
|
|
|
 |
fortii
AVEO 1.4 16V 2012

|
Wysłany: 2012-11-10, 17:46
|
|
|
ja jeszcze sprobuje z tym zdjeciem , bo serwis jest nastawiony "pokojowo" i nie robia zadnych problemow a po tym zobaczymy co sie bedzie dzialo . Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kicor

Model Samochodu: Chevrolet Aveo T300 1,2 16V LT sedan
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 143 Skąd: Tychy
Poziom: 11
|
Wysłany: 2013-05-12, 13:10
|
|
|
mam tą samą sytuację, też parują do połowy i byłem w serwisie, powiedzieli mi że jak nie zbiera się woda to wszystko jest ok. czyli wychodzi na to że ten typ tak ma. |
|
|
|
 |
|