Cewka zapłnowa w Cruze |
Autor |
Wiadomość |
Chudy
Model Samochodu: Cruze 1.8 2012
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Cze 2015 Posty: 13 Skąd: Warszawa
Poziom: 2
|
Wysłany: 2016-09-21, 18:30
|
|
|
Tak czytam i nie wiem czy dobrze wnioskuję. Czy na zagazowanym aucie cewka może zużywać się szybciej? Mam ten sam problem co kolega ized.
Od około tygodnia auto momentami zaczyna mi mulić. Przy gazowaniu obroty jak by stoją w miejscu. Na początku myślałem, że jestem może przewrażliwiony, ale wczoraj wieczorem i dzisiaj rano zapaliły mi się kontrolki ABS i TC a kontrolka "check engine" mignęła dosłownie na sekundę.
U mnie cruzik 1.8 benzyna + LPG. Przebieg 40kkm, zagazowany po osiągnięciu przebiegu ok. 9kkm. Nie wymieniałem jeszcze świecy
Kiedyś w starym kadecie miałem taką sytuację, że przez instalację gazową auto nie chciało nawet odpalić. Jeśli się pojechało na gazie, trzeba było czekać pół dnia po zgaszeniu silnika zanim dało radę odpalić ponownie
Póki co jeżdżę na benzynie i obserwuję czy problem się powtórzy. Serce mi jednak podpowiada, że to nie wina instalacji LPG Szczególnie podejrzane jest te zapalenie się "check engine". |
|
|
|
 |
wszim

Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy Dołączył: 01 Wrz 2013 Posty: 394 Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
|
|
|
|
 |
huri_khan
Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 22 Sie 2010 Posty: 581 Skąd: Bytom
Poziom: 22
|
Wysłany: 2016-09-21, 19:51
|
|
|
W Cruzie w przypadku błędów z cewką zapala się Check engine oraz kontrolki z ABS i TC.
Osobiście miałem taki problem |
_________________ Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY |
|
|
|
 |
Chudy
|
Wysłany: 2016-09-24, 17:52
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
Cewka już padła tak mocno, że poniżej 2k obrotów auto wpadało w drgania i ledwo przyspieszało. Trzeba było redukować i trzymać go na wysokich obrotach Do tego kontrolka "check engine" zapaliła się na stałe, już nawet nie migała. Po zgaszeniu auta, 5-10 sekund i kontrolki ABS / TC zapalały się ponownie.
Dochodzę do meritum, cewka wymieniona, auto jeździ tak jak powinno a kontrolki ABS/TC już się nie zapalają. Jednakże, kontrolka "check engine" pali się cały czas. Odpiąłem akumulator na kilkadziesiąt minut, nic nie pomogło. Czy to normalne? Czy trzeba skasować jakiś błąd komputerem? |
|
|
|
 |
wszim

Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy Dołączył: 01 Wrz 2013 Posty: 394 Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
|
Wysłany: 2016-09-24, 19:43
|
|
|
Trzeba skasować. Komputera do tego wielkiego nie trzeba, wystarczy moduł ELM327 z BT i smartfon z Torque. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
berpa
Model Samochodu: Spark 1.0, Cruze 1.8
Poziom: 20
|
Wysłany: 2016-09-24, 19:53
|
|
|
A samo się nie zresetuje po 7-dmiu uruchomieniach silnika? Nie prościej to olać? |
|
|
|
 |
Chudy
|
Wysłany: 2016-09-25, 12:06
|
|
|
Faktycznie, zresetowało się po kilku uruchomieniach. Robiłem same trasy więc późno to nastąpiło. Dzięki |
|
|
|
 |
|