Przesunięty przez: C77 2013-02-14, 11:53 |
Filtr Kabinowy w Cruze |
Autor |
Wiadomość |
krucyfiks
CRUZE 2.0 LS PLUS

Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 280 Skąd: śląsk
Poziom: 15
|
Wysłany: 2010-05-18, 09:11 Filtr Kabinowy w Cruze
|
|
|
Czy ktoś z was wymieniał już albo wie gdzie się znajduje FILTR PRZECIWPYŁKOWY
( kabinowy ) w cruzie pytam z ciekawosci bo w róznych autach różnie je montują, lubię wiedzieć na przyszłość bo wentylacja w samochodzie to ważna sprawa .Przy zabrudzonym mocno filtrze przeciwpyłkowym zaczyna się kłopot przykladowo z odparowaniem szyb. Jak coś wiecie dajcie znać. Pozdrawiam!!!
No i proszę ostatnio dokopałem się do tego filtra,znajduje się z przodu za schowkiem w kokpicie obok pasażera.Żeby się do niego dostać trzeba otworzyć schowek i z jego boku z dwóch stron wyjąć takie zaczepy (ograniczniki otwarcia).Poczym schowek nam opada i za nim uwidacznia się nam patrząc na wprost prostokątna czarna klapka od samego filtra przeciwpyłkowego ,otwieramy ją i wyjmujemy filtr.Nprawdę bardzo prosta czynność.Na przyszłość samemu możemy sobie wymienić filtr jeśli stwierdzimy że mamy problem z odparowaniem przedniej szyby. |
|
 |
Kubusiek
Model Samochodu: Cruze 1.8 Ls plus
Poziom: 14
|
|
|
|
 |
usul
usul
Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1,6 Base
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 7 Skąd: Warszawa
Poziom: 1
|
Wysłany: 2011-02-18, 16:17
|
|
|
No tak mi wrzucili, widocznie też pasuje a tak naprawdę to zapewne wszystko to samo. |
_________________ Camaro! |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
|
Wysłany: 2011-02-19, 13:22
|
|
|
To jest to samo, Astra J, Insignia czy Cruze.
W ogóle Cruze ma jakieś ponad 50% części z tych modeli, od klamek przez przełączniki, rygle itd. |
|
|
 |
kiniu
Cruze 1.6 Base+
Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 240 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 2011-05-10, 19:34
|
|
|
Ja też zakupiłem dziś filtr kabinowy ten sam co Ty (Mann) i dostałem zagwozdki.
Na oryginalnym filtrze była strzałka i filtr był tak włożony że strzałka była do góry. Ale czy ta strzałka wskazuje kierunek przepływu powietrza czy pokazuje jak filtr ma być włożony.
Z kolei na filtrze mana też jest strzałka ale tam jest wyraźnie napisane że pokazuje ona kierunek przepływu powietrza (air flow).
I tu pytanie jak wsadziłeś swój filtr.
Wydaje mi się że w komorze filtra kabinowego przepływ powietrza jest z góry do dołu. Wnioskuję po tym że na górze było więcej syfu. Jeżeli tak jest to oryginalny filtr ma być strzałką do góry a filtr mana strzałką do dołu.
krucyfiks prośba czy możesz sprawdzić jak jest u Ciebie (i czy Tobie filtry wkładali w ASO czy robiłeś to sam) |
_________________ ==
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
krucyfiks
CRUZE 2.0 LS PLUS

Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 280 Skąd: śląsk
Poziom: 15
|
Wysłany: 2011-05-11, 20:30
|
|
|
Kiniu..... jak wcześniej napisałem zerknąłem tam do filtra z czystej ciekawości ale z tego co pamiętam to strzałką w dół, to kierunek przepływu powietrza.Wydaje mi się że nic się nie stanie i niema to specjalnego znaczenie jeśli chodzi o zwykły filtr ,ale w przypadku zastosowania węglowego jednak trzeba go montować zgodnie z zaleceniem aby spełniał swoją rolę.Generalnie we wszystkich autach które miałem zakładałem zgodnie ze strzałką i kierunkiem przepływu powietrza.
Może u ciebie przy tym fabrycznym ktoś się poprostu machnął czasem się zdarza to montują jednak ludzie.
Ps. ten był wymieniony teraz w ASO przy rocznym przeglądzie i mam nadzieję że prawidłowo,przed zimą tam zerknę. |
|
 |
kiniu
Cruze 1.6 Base+
Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 240 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 2011-05-12, 06:14
|
|
|
Też mi się tak wydaje że trzeba strzałką w dół zgodnie zgodnie z kierunkiem przepływu powietrza. |
_________________ ==
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
huri_khan
Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 22 Sie 2010 Posty: 581 Skąd: Bytom
Poziom: 22
|
Wysłany: 2011-11-20, 11:41
|
|
|
Na stronach Filtrona są instrukcje z wymianą filtrów.
http://www.filtron.pl/kat...kcje/1223ak.pdf
Pierwsza część jest o Insygni a druga pokazuje jak wygląda to w Cruzie.
P.S. Ja mam przegląd w marcu ale wczoraj w trasie strasznie parowały szyby mimo włączonej klimy więc chyba jednak wymienię wcześniej. |
|
|
|
 |
Major
Major
Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 LS+ 125KM
Poziom: 6
|
Wysłany: 2011-11-21, 14:14
|
|
|
Miałem ten sam objaw (parowanie szyb) i na 30 tys. wymieniłem na węglowy filtr Filtrona właśnie. Ustąpiło jak ręką odjął. |
|
|
|
 |
huri_khan
|
Wysłany: 2011-11-23, 08:53
|
|
|
Wiem że z filtrona węglowe są po około 40 zł, ale wolę oryginał węglowy GM-a. |
_________________ Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

Pomógł: 219 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
|
Wysłany: 2011-11-23, 11:33
|
|
|
huri_khan napisał/a: | Wiem że z filtrona węglowe są po około 40 zł... |
Filtr z aktywnym węglem do Cruze za 40 PLN? where |
|
|
 |
huri_khan
|
Wysłany: 2011-11-23, 11:41
|
|
|
C77 napisał/a: | Filtr z aktywnym węglem do Cruze za 40 PLN? where |
KLIK |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

|
Wysłany: 2011-11-23, 14:38
|
|
|
Rzeczywiście, ale ilość aktywnego węgla w nim wydaje się być dość ambiwalentna w stosunku do oryginalnego
KLIK |
|
|
 |
huri_khan
|
Wysłany: 2011-11-23, 16:22
|
|
|
Tylko czy lepiej zapłacić za oryginał 150 czy wymienić 2 razy w roku ten z Filtronu i jeszcze będziemy na + ? |
_________________ Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

|
Wysłany: 2011-11-23, 18:19
|
|
|
huri_khan napisał/a: | Tylko czy lepiej zapłacić za oryginał 150 czy wymienić 2 razy w roku ten z Filtronu i jeszcze będziemy na + ? |
Trudno powiedzieć co lepsze, generalnie chodzi o skuteczność, która może być rozmaita, zależna zarówno od jakości filtra jak i upływającego czasu lub przebiegu.
Generalnie przyjmuje się, że filtr węglowy powinien wystarczyć na przynajmniej dwukrotnie dłuższy czas niż papierowy.
Ale aby wiedzieć jak się ma trwałość filtronu węglowego w stosunku do oryginału węglowego z LT
(nota bene montowanego również w AstraIV i Insignii) trzeba potwierdzić praktycznymi testami, bo nikt z nas wróżką nie jest.
Może wart jest on swojej ceny, która też jest zawyżona z powodu traktowania tego filtra nie jako materiał eksploatacyjny, ale wręcz jako oryginalna cześć zamienna GM o konkretnym numerze, dedykowana do konkretnej wyższej wersji wyposażenia. Gdyby znać producenta i dokładne oznaczenie oryginału można by go kupić taniej. Tym bardziej, że sam oryginał znalazłem już taniej (111 PLN) po kilku sekundach googlowania
Pytanie do Ciebie huri_khan, co było napisane na oryginalnym filtrze? pamiętasz? |
|
|
 |
|