Przesunięty przez: C77 2013-02-15, 16:10 |
Wzmacniacz do seryjnego radia w Cruze + subwoofer |
Autor |
Wiadomość |
robciok
Model Samochodu: Chevrolet Cruze LS+ Premium 195KM
Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 18 Sty 2015 Posty: 61 Skąd: Polskowola
Poziom: 6
|
Wysłany: 2016-08-05, 09:40
|
|
|
Witek napisał/a: | a mam wzmak podłączony pod tylne kanały i dzwięku kierunków nie słychać |
Za to masz mocniejsze pikanie od czujników parkowania bo one idą na tylne głośniki ,
Ogólnie też mam problem z głośnym dźwiękiem z kierunkowskazów, sygnału niezapiętych pasów i gdy otwieramy drzwi z kluczykiem w stacyjce. Póki co rozwiązanie widzę w tłumieniu tweetera poprzez rezystory. Chociaż mamy w ustawieniach radia 2 warianty głośności sygnałów ostrzegawczych: normalna i podwyższona. Tylko czemu nie ma ustawienia na obniżenie głośności.... |
|
|
|
 |
tapsik
Model Samochodu: cruze 2.0 vcdi
Poziom: 2
|
Wysłany: 2016-08-10, 11:40
|
|
|
Wzmacniacz mam podłączony przez taki adapter https://www.amazon.com/PA...e/dp/B004M4WHHE problem w tym, że wzmacniacz jest cały czas włączony. Nawet po wyłączeniu radia. Chcę puścić przewód remote przez przekaźnik. Pytanie, na którym przewodzie i w której kostce cruz odcina prąd po 15 min? |
|
|
|
 |
robciok
|
Wysłany: 2016-08-10, 19:07
|
|
|
W końcu udało mi się przeprowadzić gruntowną przebudowę systemu audio .
Zakres prac obejmował:
- wygłuszenie drzwi
- wyprowadzenie z radia RCA
- podłączenie wzmacniacza i nowych głosników.
Gniazda RCA:
Radio CD400 posiada wzmacniacz o numerze TDA7562. Schemat możecie znaleźć na http://www.alldatasheet.com/. Wlutować się trzeba w piny 12-13, 15-16. Mi to robił kolega, jak odebrałem to wyglądało to już tak:
ogólnie zużyłem:
- 24 metry kabla sygnałowego o przekroju 1,5mm
- 5m kabla zasilającego wzmacniacz
- 5m kabla RCA z remote
Wygłuszenie drzwi przednich:
- 10 mat 50x32cm butylowych GMS 07 XL
- 4 maty pianki wygłuszającej GMS 01 R 50x100cm
Wygłuszenie drzwi tylnich;
- rolka maty butylowej AB-2 400x50cm , zostało ok. 130x50cm
- rolka pianki akustycznej GMS-02 200x100cm zostało ok. 70x100cm
Sprzęt:
głosniki przód: hertz esk 165.5
tył: hertz 165L.5
wzmacniacz: Cruch gpx 1000.4
Montaż zwrotnic:
Lewą przednią zwrotnicę przykręciłem od wewnątrz do osłony co jest pod kierownicą. Dostęp po wyjęciu schowka.
Dostęp do prawej zwrotnicy jest możliwy po zdjęciu trójkąta z włącznikiem od poduszek. Leży ona przyklejona na schowku.
Tylne zwrotnice zamontowane są w drzwiach:
Tweetery:
Przód:Stare zostawiłem i ich nie rozłączałem, dla nowych robiłem dziury w słupkach i są zamontowane za starymi, bardziej z przodu.
Tył: przykręcone do drzwi w gniazdach kierunkowych (były w komplecie), na wysokości klamek. Podłączyłem je do zwrotnicy kablem co miał złącze z wsuwką i nasuwką.
Przewód Remote:
Miałem spory problem aby znaleźć odpowiedni kabel. Zastosowałem metodę z igłą i miernikiem. Sprawdzałem napięcia na każdym kablu przy kostce do radia. Znalazłem wolny pin, bez przewodu - pierwszy albo drugi w bok od głównego czerwonego przewodu zasilającego radio. Tam tylko pojawiało się i znikało mi zasilanie. Ale mam dziwne zjawisko bo głosniki nie grają od razu, tylko na poczatku 3-4 sekundy słychac taką trzeszczącą muzykę która w tym czasie nieznacznie się pogłaśnia i ten trzask znika. Coś jak by wzmacniasz od razu nie startował pełna parą. Nie wiem jak rozwiązać ten problem. |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
|
Wysłany: 2016-08-12, 11:23
|
|
|
robciok, good job
Ile wyniósł Łączny koszt Twojej przeróbki audio w Cruze? |
|
|
 |
robciok
|
Wysłany: 2016-08-12, 16:38
|
|
|
Całkowity koszt to 2 tys. zł.
Planuje jeszcze w przeciągu 2-3 miesięcy wygłuszyć bagażnik i zakupić skrzynie basową |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
|
|
|
|
 |
robciok
|
Wysłany: 2016-08-16, 18:18
|
|
|
C77, popatrzyłem parametry takich głośników i nie będą w stanie mi zapewnić oczekiwanego basu. Pomimo tego, że nowe głośniki radzą sobie doskonale, ciągle mi brakuje zdecydowanego uderzenia. Słucham w większości rocka, metalu, pop, chociaż teraz nawet i elektro, techno, gdzie jest łupnięcie
Docelowo zastanawiam się nad 38cm głośnikiem w zamkniętej obudowie. Sam byłbym w stanie ją wykonać, tylko póki co brakuje mi podstawowej wiedzy na temat budowy (optymalny kształt, litraż). Póki co nawet nie wiem jak miałby być skierowany głośnik czy w stronę tylnej kanapy, czy do góry
Ale mam czas aby znaleźć odpowiedzi na te pytania..... Najwcześniej za 2 miesiące zabiorę się za budowę |
|
|
|
 |
|