Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-16, 09:46
Czujnik zmierzchu a swiat?a mijania
Autor Wiadomość
Grzywacz 

Model Samochodu: Epica 2.0D LT
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 21
Skąd: Śląsk
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2012-08-31, 22:17   Czujnik zmierzchu a swiatła mijania

Witam,
W mojej Epice, gdy czujnik zmierzchu "uważa", że jest dzień, to w trybie 'Auto' na manetce, sterownik świateł wyłącza światła mijania. Natomiast w nocy światła mijania naturalnie się włączają, ale przyciemnia się podświetlenie wyświetlaczy w kokpicie. Ponieważ w Polsce światła są wymagane 24h/dobę to nie mogę jeździć w trybie Auto, więc jeżdżę ze stale włączonymi światłami mijania. Niestety w tym trybie jest przyciemnione podświetlenie w kokpicie (tak jak w nocy w przypadku trybu Auto) i w związku z tym w dzień wyświetlacze są mniej czytelne. Więc mam pytanie, co zrobić aby jeździć w trybie Auto (aby w dzień mieć czytelniejsze wyświetlacze) ale, żeby światła mijania ciągle świeciły niezależnie od tego czy jest dzień/noc. Czy jest na to jakiś sposób bez ingerencji w elektrykę? Wymiana jakiegoś modułu? Przełączenie jakiejś funkcji po podłączeniu się do komputera? Wiem, że można to zrobić dokładając dwa przekaźniki podobnie jak to robią do montowanych świateł dziennych, ale nie chce dokładać pod maską jakiś dodatkowych paści i kabli o ile jest inne wyjście. Proszę o wsparcie w tej sprawie.

Pozdrawiam
 
     
Komierowski 
Chepica

Model Samochodu: Chevrolet Epica
Pomógł: 12 razy
Wiek: 77
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 389
Skąd: Szwecja Lund
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 17/45
 37%
Wysłany: 2012-09-01, 09:36   

Witaj,
Mam ten sam problem.Nie probuje ingerowac.Napewno jest opcja taka jak w Mercedesie (drozsze modele) gdzie na srodku kierownicy jest klapka po ktorej otwarciu mamy dostep do kompa ktory steruje calym autem.Wystarczy znac kod dostepu czyli tylko servisowy i robisz co chcesz,ustawiasz np.swiatla dzienne w jakiej konfiguracji chcesz Jest to rzecz tylko dla servisu i nie zdradzaja codu dostepu.Byc moze ze nasza Epica ma cos podobnego ale nawet nie jestesmy o tym poinformowani.Zaczniesz krecic to moze skonczyc przerzucanie biegow skrzynia automatyczna.Najprosciej zapytac sie w servisie autoryzowanym. Osobiscie nauczylem sie nie patrzec w dzien na display radiowy gdyz zawsze jest ciemny jak piszesz.Mam zaprogramowane stacje okolo 30 na wszystkich pasmach i pozycjach i narazie wszyscy sie klaruja nawet moje dzieci ktore tez uzywaja te auto.
Pozdr.Chepica215
_________________
Chepica215
 
     
Grzywacz 

Model Samochodu: Epica 2.0D LT
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 21
Skąd: Śląsk
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2012-10-28, 10:33   

Jak zadzwoniłem do ASO, to facet mi powiedział, że w tym aucie raczej nie ma sterownika świateł.... Bez komentarza, bo występuje on na większości schematów elektrycznych w TISie, ponieważ steruje nie tylko światłami.
Problem rozwiązałem elektrycznie bo nie znalazłem sposobu na przeprogramowanie sterownika. Teraz światła mijania świecą mi zawsze po zapaleniu silnika, więc mogę normalnie jeździć w trybie auto (z włączonym czujnikiem zmierzchu).
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: