Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-16, 06:11
check engine aveo 2008 12.16v
Autor Wiadomość
chevi1

Model Samochodu: aveo 1.2 16v
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Skąd: warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2013-01-07, 21:45   check engine aveo 2008 12.16v

Witam.
Dziś odpalając samochód, silniczek miał jakieś 40stopni ciepła, niestety nie odpalił. Krece raz i nic, dwa i nic, trzy-odpalił ale check nie zgasł......Zgasiłem silnik a po kolejnym odpaleniu check zgasł auto jeżdzi, wszystko jest ok.
Jak drodzy forumowicze uważacie należy to sprawdzać???
Nadmienię, ze ok 2lat temu po podobnym wydarzeniu wymienili mi na gwarancji czujnik położenia wałka rozrządu i wału korbowego....

Czy uważacie, ze można podpiąć auto w nieautoryzowanym warsztacie i dobrze komp znajdzie błąd,????
w aso śpiewają niezła sumkę ponad 200 zł za podłączenie
pozdrawiam
_________________
chevrolet aveo II 1.2 16v
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2013-01-07, 21:55   

chevi1 napisał/a:
Czy uważacie, ze można podpiąć auto w nieautoryzowanym warsztacie i dobrze komp znajdzie błąd,????


Tak jak najbardziej. Nie musisz tego robić za kosmiczną sumę w ASO.

Kup sobie na Allegro interfejs ELM327 za kilkadziesiąt złotych i będziesz mógł sobie sam odczytywać błędy Swojego silnika.

Cała lista > KLIK
 
     
chevi1

Model Samochodu: aveo 1.2 16v
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Skąd: warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2013-01-07, 22:05   

Szczere dzieki...
Nie znam sie na autach dlatego podpytuje....
a tak na pierwsze wrazenie to co to możne być???
Ktos kiedyś pisał ze głupie wtyczki nie dają rady i błąd wyskakuje przez to...
_________________
chevrolet aveo II 1.2 16v
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2013-01-07, 22:09   

Ja nie będąc przy tym aucie nie chcę wirtualnie stawiać jednoznacznej diagnozy. Jeśli to jest tylko problem ze złączkami to można je potraktować preparatem KONTAKT-S.

Zacznij od podpięcia fejsa i odczytu błędu bo to podstawowa sprawa dla postawienia diagnozy.
 
     
chevi1

Model Samochodu: aveo 1.2 16v
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Skąd: warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2013-01-08, 09:27   

Dzisiaj auto pieknie pali i jeżdzi...check sie nie pali...
Czy może ktos mądry mi powiedzieć czy jakąś dodatkową awarje ryzykuje jeżdząc narazie takim autem????
ewntualnie podać adres jakiegos dobrego elektryka poza aso w warszawie???
_________________
chevrolet aveo II 1.2 16v
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2013-01-09, 19:11   

chevi1 napisał/a:
Czy może ktos mądry mi powiedzieć czy jakąś dodatkową awarje ryzykuje jeżdząc narazie takim autem????


Skoro teraz ECU nie zapala kontrolki check to możesz normalnie jeździć.
 
     
chevi1

Model Samochodu: aveo 1.2 16v
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Skąd: warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2013-01-10, 08:50   

dzieki wielkie, myślałem, że to może iść jak domino,,

czyli na dobrą sprawe można wykasować bląd( w warsztacie komp wykazał bląd czujnika położenia wału) i śmigać dalej,???

pan mechanik doradzał wymiane...
_________________
chevrolet aveo II 1.2 16v
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2013-01-10, 08:55   

chevi1, błąd w ECU wcale nie musi oznaczać od razu awarii. Wykasuj i poczekaj na powtórkę.
 
     
chevi1

Model Samochodu: aveo 1.2 16v
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Skąd: warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2013-01-10, 12:23   

taak, teraz wiem, tyko w warsztacie zamówili już czujnik
a jezdze teraz na niewykasowanym,tzn jest w pamieci check sie nie świeci, tak mozna?
_________________
chevrolet aveo II 1.2 16v
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2013-01-10, 15:21   

chevi1, piszę do Ciebie już od jakiegoś czasu ale Ty mnie chyba nie rozumiesz :roll:

Samo pojawienie się kontrolki check nie musi oznaczać od razu uszkodzenie lub awarię danego czujnika tym bardziej że ECU po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika tego błędu nie powtórzył więc dla mnie stanowisko serwisu jest lekko przesadzone i raczej bym się wstrzymał z wydatkiem na nowy czujnik.

Powinni pierw Ci wykasować błąd sprawdzić złącze i poczekać czy on się powtórzy a nie od razu wymiana bo może się okazać że Ci wymienią sprawny czujnik na nowy ;-)
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2013-01-10, 16:28   

ojciec też miał rok temu ten błąd,jako że posiadam interfejs sam go wykasowałem,do tej pory nic się nie pojawiło,więc tak jak mówi kolega Marco wstrzymj się z wymianą tylko skasuj błąd z pamięci.
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
chevi1

Model Samochodu: aveo 1.2 16v
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Skąd: warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2013-01-11, 08:51   

ok dzieki wielkie za pomoc pozdrawiam
_________________
chevrolet aveo II 1.2 16v
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: