Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-02-14, 18:45
Kierownica multimedialna
Autor Wiadomość
Daniel666 
Cruze 1.6

Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2010
Posty: 75
Skąd: Tarnowiec
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 10/16
 62%
Wysłany: 2012-09-14, 08:49   

Witam! czy ktoś się orientuje czy jeżeli nie posiadam komp. pokladowego to czy jak wymienie kierownice na taką ze sterowaniem radiem czyli wielofunkcyjną to czy to bedzie działało u mnie?
:shock:
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2012-09-14, 10:05   

Nie miałem pojęcia że istnieją w Cruze takie kierownice! :shock: :twisted:
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
ŁukaszK 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 5d 1.4T 140KM LT+ WTCC
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 144
Skąd: RKR
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 2/25
 8%
Wysłany: 2012-09-14, 15:05   

Są i mają inny, mniejszy wyświetlacz. Funkcji komputera nie da się w nich odpalić.
_________________
Nowe Aveo 1,3d 95KM LTZ 5d - for sale!

 
 
     
milosh 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Wiek: 35
Dołączył: 02 Lis 2012
Posty: 82
Skąd: Olkusz
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 1/19
 5%
Wysłany: 2012-11-30, 11:58   Kierownica multimedialna

Orientujecie się może czy chcąc zamienić kierownicę z takiej bez sterowania na taką jak ta link będę musiał prowadzić kable od radia do przycisków w kierownicy czy te kable są tam poprowadzone (mimo iż kierownica obecnie zamontowana jest bez sterowania) i wystarczy je podpiąć?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-11-30, 15:49   

Nie ma przewodów, musisz je dokupić.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-11-30, 16:00   

Pewnie same przewody nie wystarczą :-/

Teraz jest tylko pytanie czy ów taśma (zwijak) w Cruze jest już przystosowana (rozbudowana) czy nie :roll: KLIK

Na przykładzie Aveo to jest cały zestaw łącznie z pierścieniami (Air Bag Coil) KLIK około 500zł zaś do Cruze będzie zapewne droższe.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-11-30, 17:30   

Zgadza się zwijka (ślimak) też będzie niestety potrzebna inna.

A i bez przeprogramowania w ASO się nie obędzie.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
kubaw 

Model Samochodu: Cruze 1.6 LT MY2013
Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 23
Skąd: Kraków
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2012-12-01, 00:27   

Trochę offtopic, ale ja po początkowym zachwycie przyciskami "multimedialnymi" złapałem się na tym, że w ogóle ich nie używam, bo:

1. kiedy kierownica jest skręcona i tak nie mam ich pod palcami -> muszę szukać patrząc na kierownicę -> prościej jest użyć tych na konsoli

2. "potencjometr" głośności ma za dużą "bezwładność" tzn. trzeba nacisnąć kilka razy, żeby uzyskać efekt -> gałkę na konsoli łatwiej obrócić (pół obrotu to kilka stopni głośności)

3. przyciski telefonu pozwalają tylko na odebranie i zakończenie połączenia* (nie mam wybierania głosowego) -> niestety system jest na tyle głupi, że mimo synchronizacji książki telefonicznej nie wyświetla nazwiska, więc i tak trzeba rzucić okiem na telefon -> prościej odebrać na telefonie (to również z tego powodu, że mój głupi telefon mimo połączenia BT potrafi się przełączyć na głośnik wewnętrzny i i tak muszę go przestawić na BT podczas odbierania)

* przyciskiem słuchawki można też rozpocząć procedurę powtórzenia ostatnio wybieranego numeru, ale potwierdzenie chęci wykonania połączenia i tak się dokonuje na konsoli (!)
 
     
milosh 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Wiek: 35
Dołączył: 02 Lis 2012
Posty: 82
Skąd: Olkusz
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 1/19
 5%
Wysłany: 2012-12-01, 06:47   

Czyli chyba za dużo z tym zachodu...
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2012-12-01, 08:05   

O ile z pozostałymi punktami się zgodzę, to ten do mnie nie przemawia, chyba że jeździsz w cyrku i masz cały czas skręconą kierownicę :-P
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
kubaw 

Model Samochodu: Cruze 1.6 LT MY2013
Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 23
Skąd: Kraków
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2012-12-01, 10:10   

huri_khan napisał/a:
kubaw napisał/a:
1. kiedy kierownica jest skręcona i tak nie mam ich pod palcami -> muszę szukać patrząc na kierownicę -> prościej jest użyć tych na konsoli


O ile z pozostałymi punktami się zgodzę, to ten do mnie nie przemawia, chyba że jeździsz w cyrku i masz cały czas skręconą kierownicę :-P


No nie no, oczywiście, że nie, ale przy jeździe po mieście rotacji kierownicy używa się bez przerwy, chyba że a) stoi się w korku b) jedzie się dłuższy prosty dystans. Ale i w przypadku a) i b) nie ma sensu uzywac przyciskow na kierownicy, bo mozna oderwac wzrok od drogi i uzyc pelnofunkcjonalnej konsoli.

W Hondzie Civic moich rodziców było to np. wkurzające, że klakson miał formę takiego właśnie przycisku (po obu stronach kierownicy). A klakson z definicji służy do reagowania nagłego a nie żeby go szukać gdy kierownica jest akurat wychylona np. o 75 stopni.
 
     
KAI 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 8 razy
Wiek: 38
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 362
Skąd: Kraków
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 31/41
 75%
Wysłany: 2012-12-01, 12:55   

kubaw napisał/a:
Trochę offtopic, ale ja po początkowym zachwycie przyciskami "multimedialnymi" złapałem się na tym, że w ogóle ich nie używam, bo:
1. kiedy kierownica jest skręcona i tak nie mam ich pod palcami -> muszę szukać patrząc na kierownicę -> prościej jest użyć tych na konsoli

No ale to normalne ;> przynajmniej jeżeli coś jest na kierownicy.
W Focusie miałem osobną gałkę po lewej stronie do sterowania radiem - i wtedy faktycznie tego problemu nie było. Tak jak sam napisałeś - w niektórych samochodach może być podobny problem z klaksonem - jeżeli jest guziczkiem na kierownicy.
kubaw napisał/a:

2. "potencjometr" głośności ma za dużą "bezwładność" tzn. trzeba nacisnąć kilka razy, żeby uzyskać efekt -> gałkę na konsoli łatwiej obrócić (pół obrotu to kilka stopni głośności)


No ale co innego mieliby wstawić na kierownicy pod obsługę kciuka?
A gałka znowu ma ten minus, że wymaga więcej prezycji i delikatnego kręcenia.
Może to lepsze przy mniejszych prędkościach, ale już w trasie... chyba nie.

kubaw napisał/a:

3. przyciski telefonu pozwalają tylko na odebranie i zakończenie połączenia* (nie mam wybierania głosowego) -> niestety system jest na tyle głupi, że mimo synchronizacji książki telefonicznej nie wyświetla nazwiska, więc i tak trzeba rzucić okiem na telefon -> prościej odebrać na telefonie (to również z tego powodu, że mój głupi telefon mimo połączenia BT potrafi się przełączyć na głośnik wewnętrzny i i tak muszę go przestawić na BT podczas odbierania)


Wyświetla się (u mnie działa). Z BT też nie mam problemu.
Może to wina telefonu u Ciebie. W instrukcji napisali, że to zależy od modelu tel.
(ilość obsługiwanych fukncji)

kubaw napisał/a:
* przyciskiem słuchawki można też rozpocząć procedurę powtórzenia ostatnio wybieranego numeru, ale potwierdzenie chęci wykonania połączenia i tak się dokonuje na konsoli (!)

I to faktycznie totalna bzdura.
A jeszcze gorzej wybieranie z książki telefonicznej.
Spokojnie dałoby się to robić z kierownicy - niestety służy do tego prawa gałka.
Nie próbowałem - ale średnio to widzę podczas jazdy.
Pozdr :)
_________________
KAI
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-01, 17:47   

milosh napisał/a:
Czyli chyba za dużo z tym zachodu...


Wszystko jest do zrobienia.

Znam takich, którzy wsadzali sterowanie radiem i na kierownice z bazy,
ale wtedy trzeba dodatkowo rzeźbić.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2013-06-28, 10:12   

Cytat:
Zgadza się zwijka (ślimak) też będzie niestety potrzebna inna.


Trochę poszukałem w tym temacie i okazuje się, że do polskich Cruzaków (produkcja Korea) ślimak w kierownicy wszędzie jest taki sam,
tzn. jest on z wyjściem na podłączenie przycisków kierownicy.

U nas po prostu nie było osobnej wersji ślimaka bez tego wyjścia, uniemożliwiającego podłączenie złącza na Radio i Cruise Control w Cruze base,
ale taka wersja była, i jest ona montowana tylko dla bazowych modeli Cruzaków produkcji rosyjskiej (Szuszary) :twisted:
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Daniel666 
Cruze 1.6

Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2010
Posty: 75
Skąd: Tarnowiec
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 10/16
 62%
Wysłany: 2013-08-09, 23:23   wymiana kierownicy

Witam kolegòw. Chmiałbym wymienić kierownicę ze standardowej na skòrzaną ze standardowej sterowanie radiem.czy da się dopiąć tak żeby sterowanie z kierownicy radiem działało ? Mam wersję base i radio standardowe małe aha i nie mam komputera pokładowego. Z gòry dzięki za pomoc. Pozdro!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: