Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-15, 15:03
Radio Blaupunkt w Aveo/Kalos (sterowanie w kierownicy)
Autor Wiadomość
zjanusz 
kalos06

Model Samochodu: Kalos 1.4 LPG
Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 25
Skąd: Wrocław
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2009-10-01, 00:05   Radio Blaupunkt w Aveo/Kalos (sterowanie w kierownicy)

Witam,
kupiłem kalosa(brat aveo) bez radia,rocznik 2006.Przy kierownicy jest sterowanie z którego chciałbym korzystać tylko nie wiem jakie radio powinienem kupić.Orginal był Blaupunkta ale nie znam typu a pewnie kazdy nie pasuje.Ktoś pomoże ?

Pozdrawiam
 
     
piechu 
CHEVROLET


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 316
Skąd: Choszczno
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 24/39
 61%
Wysłany: 2009-10-01, 10:58   

W książce obsługi samochodu nie ma informacji szczegółowej odnośnie seryjnie montowanego radia firmy "Blaupunkt" .Więc nie wiem jaki typ.
Jeśli chcesz wykorzystać sterownik przy kierownicy, to na pewno będzie dostosowany tylko do seryjnie montowanych odbiorników. W takim wypadku najlepszym wyjściem będzie zakup radia w salonie Chevroleta , ale tam pewnie ceny kosmiczne ...
Najlepiej jednak tam podjechać i dowiedzieć się coś więcej.
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2010-02-01, 12:04   

zjanusz, każde radio które ma możliwość sterowania z kierownicy musi być podłączone po przez przejściówkę/adapter. Nie ma czegoś takiego jak bezpośrednie połączenie radia ze sterowaniem w kierownicy.



Samo sterowanie (manetka) występuje jako część zamienna i jej nr fabryczny to GM 96550711 cena w ASO to ok 150pln brutto a wygląda tak > KLIK i do tego wiązka przewodów wraz z pierścieniami o numerze GM 96387578 za ok 250pln brutto która wygląda mniej więcej tak > KLIK

Cały kpl to ok 500pln z przesyłką > KLIK

Więcej informacji jest też tu > KLIK
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2011-09-12, 12:54   

a mam pytanie z innej beczki (nie chcę tworzyć nowego tematu)
czy jest w fabrycznym radiu Balupunkt możliwość wyjścia na subwoofer? dostałem tubę od kolegi i czytałem, że musi być wyjście z radia ale jeszcze go nie rozbierałem:)
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-09-12, 18:08   

chevy_power, co to za tuba aktywna czy pasywa?
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2011-09-13, 01:34   

Marco, niestety ale pasywna. Szwagier mi mówił, że aby działała poprawnie to i tak czeka mnie zakup wzmacniacza ale najpierw muszę wiedzieć czy to radio jest z wyjściem.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-09-13, 17:01   

W lewej sekcji (BLOCK 1) w mini ISO masz wyjścia na wzmacniacz łącznie ze sterowaniem zasilania.



Wystarczy dokupić za parę groszy np. na allegro przejściówkę mini ISO i masz sprawę załatwioną.



Mniej więcej podłączenie wygląda to tak > KLIK
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2011-09-14, 15:50   

dzięki Marco za pomoc. Jak będę miał chwilę wolnego to wymontuję radio i spróbuję zrobić wg Twoich zaleceń.

pozdrawiam,
 
     
Jaco93 


Model Samochodu: Chevrolet Kalos 2007
Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 9
Skąd: Myszków
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2014-03-24, 16:09   

Nie chce zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj, czy to radio które fabrycznie jest w Kalosie ma mozliwość odtwarzania plików o formacie mp3 czy na płytce muszę wypalić pliki o formacie Audio? Chodzi mi o to czy jak nagram na płytę muzykę w formacie MP3 to spokojnie będzie śmigać w tym radiu, czy specjalnie muszę tworzyć tzw. płytę audio (nagrywanie na minuty, nie na pojemność MB) :) z góry dzięki za pomoc, auto u mechanika, wymiana amortyzatorów i nie mam jak sprawdzić.
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2014-03-24, 16:38   

Radio jest tylko na płyty audio. Przynajmniej moje fabryczne ;-)
 
     
Jaco93 


Model Samochodu: Chevrolet Kalos 2007
Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 9
Skąd: Myszków
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2014-03-24, 16:43   

No tak, ale w niektórych radiach jest tak że bez problemu nagrywa się na płytkę piosenki nie na minuty (max 80) a na pojemność (max 600mb)... skoro nie da rady na mp3 to trzeba pobawić się w Virtual DJ w skracanie setów ;/ ps. dzięki za szybką odpowiedź
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2014-03-24, 17:02   

Jaco93, jak będziesz miał auto już po mechaniku to przyjrzyj się czy nie masz na nim narysowane logo MP3. Jeśli będzie to powinno być gdzieś na środku, ale wątpię. Czeka Cię zabawa taka jak mnie, czyli na kompie "Utwórz dysk audio" :-P

pozdravka
 
     
Jaco93 


Model Samochodu: Chevrolet Kalos 2007
Wiek: 27
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 9
Skąd: Myszków
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2014-03-24, 19:04   

Dzięki, samochód powinien jutro wrócić od mechanika to od razu sprawdzę, jeśli będę musiał robić tak jak Ty to faktycznie, czeka mnie zabawa z tym i to nie mała, teraz próbowałem tak nagrać piosenki i [...] bum wywaliło mi błąd DAO nagrywania... będzie zabawa, będzie się działo!! =D

Również pozdrawiam =D
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2014-03-24, 19:11   

No wgrywanie płyt audio bywa mozolne, a jeszcze wymiana płyt... Ale na płytę audio można czasem i 20 piosenek nagrać, więc nie jest tak źle ;-)

pozdravka
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: