Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Zapali?a si? kontrolka awarii
Autor Wiadomość
XaRaDaS 


Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy
Wiek: 44
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 898
Skąd: WX
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 59/78
 75%
Wysłany: 2013-04-10, 16:16   Zapaliła się kontrolka awarii

Właśnie mi się zapaliła kontrolka i nie wiem co jest grane ? Czy jest jakiś sposób sprawdzenia kod błędu ? W lanosie się zwierało 2 piny, nie wiem czy w laczku też coś takiego jest, czy tylko przez komputer ??

Proszę o jakąś pilną odpowiedź i czy mogę jeździć ?
 
     
user_02 
---

Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2010
Posty: 945
Skąd: Śląsk
Poziom: 27
HP: 35/1795
 2%
MP: 857/857
 100%
EXP: 28/83
 33%
Wysłany: 2013-04-10, 17:07   

Jeśli nic się nie dzieje, to przydałoby się jechać podpiąć pod kompa, ale jeśli musisz gdzieś jechać to jedź, ale obserwuj pracę silnika.

Jeśli jest to błąd "chwilowy", to po kilku (chyba 5 - tak było u nas) uruchomieniach powinna sama zgasnąć :-)

Jeśli nie zgaśnie, to zapytaj, może ktoś na forum ma np. ELM'a i podłączyłby Ci laćka pod kompa.

W laćku żeby zbadać co mu dolega, niestety trzeba podłączyć pod kompa (którym może być np. ELM327)
_________________
Tworzymy nową przyszłość :)
 
     
XaRaDaS 


Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy
Wiek: 44
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 898
Skąd: WX
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 59/78
 75%
Wysłany: 2013-04-10, 17:24   

No właśnie silnik pracuje równo i ładnie się wkręca w obroty, nic nie drga nie stuka, nie puka nie trzeszczy. Płyny są na miejscu i w odpowiedniej ilości. Nie wiem czy przypadkiem nie mam jakiegoś wycieku oleju, bo pod autem jakieś plamki widziałem, ale może to być woda, na starej plamie oleju z lanosa :mrgreen:

No nic, jak trzeba podłączyć pod kompa to nic nie wymyślę, na piątek się już umówiłem z braciakiem w warsztacie i podłączy i sprawdzi co to jest. W instrukcji wyczytałem żeby pasek sprawdzić i nacisk 10 kg dać i nie może się ugiąć więcej niż 10 mm. Ja paluchem chyba więcej uginam i może pasek będzie do wymiany, ale przed chyba przecież by piszczał.
_________________
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
 
     
user_02 
---

Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2010
Posty: 945
Skąd: Śląsk
Poziom: 27
HP: 35/1795
 2%
MP: 857/857
 100%
EXP: 28/83
 33%
Wysłany: 2013-04-10, 17:36   

Spróbuj kilka razy odpalić, jeśli już odpalałeś np. 2 razy - to spróbuj jeszcze trzy razy (żeby było pięć, bo u nas po tylu odpaleniach zgasła) - może zgaśnie, ale wtedy może być problem z odczytaniem błędu, bo się sam "skasuje".
_________________
Tworzymy nową przyszłość :)
 
     
kapczur 


Model Samochodu: Chevrolet Lacetti - diesel, 2007
Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 73
Skąd: Warszawa
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 8/16
 50%
Wysłany: 2013-04-10, 17:41   

Niedawno kupiłem sobie, z ciekawości, interfejs elm 327 z bluetooth, zainstalowałem na telefonie aplikacje Torque (android) i mogę teraz sam sprawdzać błędy i ewentualnie je usuwać (póki co nie miałem ani jednego :) ).
Zdaję sobie sprawę że nie jest to taka diagnostyka jak w serwisie, ale pobawić się można.
Ten programik daje też wiele innych możliwości - można pobrać dużo różnych danych z komputera i w czasie rzeczywistym na ekranie telefonu prezentować w postaci wskaźników, których w Lacetti nie ma zamontowanych fabrycznie :)

Koszt - 50 zł
 
     
XaRaDaS 


Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy
Wiek: 44
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 898
Skąd: WX
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 59/78
 75%
Wysłany: 2013-04-10, 17:45   

SebaSRS, braciak mi powiedział, że mogę jeździć, ale ostrożnie :mrgreen:
kapczur, gdzieś to dostał ?
_________________
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
 
     
user_02 
---

Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2010
Posty: 945
Skąd: Śląsk
Poziom: 27
HP: 35/1795
 2%
MP: 857/857
 100%
EXP: 28/83
 33%
Wysłany: 2013-04-10, 17:49   

XaRaDaS napisał/a:
SebaSRS, braciak mi powiedział, że mogę jeździć, ale ostrożnie :mrgreen:

Puki silnik równo pracuje to można, ale trzeba dokładnie obserwować.

Cytat:
kapczur, gdzieś to dostał ?

Allegro - http://allegro.pl/listing...sg=0&string=ELM
_________________
Tworzymy nową przyszłość :)
 
     
kapczur 


Model Samochodu: Chevrolet Lacetti - diesel, 2007
Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 73
Skąd: Warszawa
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 8/16
 50%
Wysłany: 2013-04-10, 17:53   

Na allegro :) mam dokładnie coś takiego (przepraszam z góry jeśli nie powinienem wklejać linka):
http://allegro.pl/elm327-...3150482300.html

Aplikacje Torque pobierasz ze sklepu androida (wersja full ok 15 zł) lub za darmo ściągasz instalkę z internetu i zgrywasz na telefon.

Działa fajnie, opcji jest w tej aplikacji MASA (czujniki, wskaźniki, różne możliwości prezentacji danych).
A wygląda to dokładnie tak: http://www.youtube.com/watch?v=qbI1T3qGSCY
 
     
XaRaDaS 


Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy
Wiek: 44
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 898
Skąd: WX
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 59/78
 75%
Wysłany: 2013-04-10, 18:01   

kapczur napisał/a:
Na allegro mam dokładnie coś takiego (przepraszam z góry jeśli nie powinienem wklejać linka):

http://allegro.pl/elm327-...3150482300.html


No to zamawiam ten sobie i szukam program, żeby ściągnąć, bo nie chce mi się instalować na tel i dodatkowo na tablecie, pewnie musiałbym 2x zapłacić za apkę :mrgreen:

A się spytam SebaSRS, czy jak 5x odpalę to mi wykasuje błąd, bo ze 4x dziennie odpalam auto :mrgreen:
Kapczur gdzie to ustrojstwo się wpina ?
 
     
XaRaDaS 


Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy
Wiek: 44
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 898
Skąd: WX
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 59/78
 75%
Wysłany: 2013-06-12, 10:41   

Problem zniknął, EGR zapchany, kupiłem zaślepkę ale jest problem, bo nie wiem czy będzie pasować, na drive2.ru jeden koleś z puszki po piwie sobie wyciął, czy to się sprawdzi ?

http://www.drive2.ru/cars...ournal/1182311/
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2013-06-12, 13:01   

XaRaDaS napisał/a:
na drive2.ru jeden koleś z puszki po piwie sobie wyciął, czy to się sprawdzi ?
\

Nie wiem czy EGR jest połączony z elektryką. Jeżeli tak jest to ważne jest w jakiej pozycji jest "grzybek"

Natomiast jeżeli nie jest elektryczny to puszka z piwa może być za słaba. Na wsi zaślepialiśmy EGR w 2 Lagunach i puszki po piwie za jakiś czas dziurawiły się, trzeba było dawać grubsza blaszkę.
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
XaRaDaS 


Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy
Wiek: 44
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 898
Skąd: WX
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 59/78
 75%
Wysłany: 2013-06-12, 13:29   

Spoko i tak już zaślepka dotarła, bo wczoraj zamówiłem i de facto, ma grubość jakieś 1 mm a nie jak puszka od piwa, która ma ledwo 0,02 mm :mrgreen: Generalnie się zapytałem, bo nie wiem czy dobrą zaślepkę kupiłem, nie ma na allegro do chevroleta, to wziąłem od opla, raczej powinno pasować.
_________________
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
 
     
orzech 

Model Samochodu: Lacetti 1.6 2006
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 183
Skąd: Olkusz
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 16/27
 59%
Wysłany: 2013-11-26, 09:28   

Odświeżam, bo u mnie się dziś rano zapaliła kontrolka "check" i choć zgasła sama po jakimś czasie to podejrzewam EGR. XaRaDaS zaślepiłeś go? Jakieś różnice czuć? Napisz z czego ta zaślepka i co tam mniej więcej trzeba zrobić i czy to nie powoduje jakiś kłopotów z pracą silnika, itp.
_________________
 
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-11-26, 09:38   

Na drive2.ru wycinają to z różnych cienkich blaszek
link
Ale poczekaj kilka dni, bo może to być też porób wilgoci (niestety taka pogoda) i jakiś zaśniedziałych styków.
XaRaDaS już pisał o tym
link
 
     
orzech 

Model Samochodu: Lacetti 1.6 2006
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 183
Skąd: Olkusz
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 16/27
 59%
Wysłany: 2013-11-26, 11:01   

Zgasł sam po drugim odpaleniu auta. Zobaczymy co dalej a dodatkowo w czwartek jadę skasować błąd poduszki (mam nadzieje, po raz ostatni - ucięte kostki i zlutowane) to przy okazji dowiem się co był za błąd i czy faktycznie EGR.
_________________
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: