Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Pod??czenie radia
Autor Wiadomość
dav 

Model Samochodu: Kalos/Aveo 1,2 8V, 2005 r , BRC
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 10
Skąd: kujawsko-pomorskie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
  Wysłany: 2013-04-10, 21:02   Podłączenie radia

Witam.
Moje Aveo niestety nie posiada fabrycznego radia a z instalacji pozostały tylko kabelki. Jak zlokalizować który kabelek za co odpowiada żeby wpiąć je do uniwersalnej kostki ISO-A ? Kabelki instalacji to żółty, pomarańczowy, dwukolorowy - biały z hmmm i tu jest problem z kolorem ale coś a'la blady róż może a na koniec dwa czarne złączone razem. Po przypadkowym dotknięciu pomarańczowego z tymi czarnymi poszła iskra (kluczyk w pozycji ACC) Po próbie dobrania ich po kolorach do kostki ISO (żółty, pomarańczowy) niebieski z kostki do tego 2-kolorowego, czarny i czerwony z kostki do tych dwóch czarnych z instalacji poszedł oczywiście bezpiecznik od audio i zegarka. Jak to jest połączone fabrycznie?
Żeby zamontować radio na miejsce fabrycznego jest potrzebna jakaś specjalna kieszeń? Pytam bo miejsca tam tyle że radio nie ma się czego trzymać. :-/
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-04-10, 21:08   Re: Podłączenie radia

dav napisał/a:
Witam.
Moje Aveo niestety nie posiada fabrycznego radia a z instalacji pozostały tylko kabelki. Jak zlokalizować który kabelek za co odpowiada żeby wpiąć je do uniwersalnej kostki ISO-A ? Kabelki instalacji to żółty, pomarańczowy, dwukolorowy - biały z hmmm i tu jest problem z kolorem ale coś a'la blady róż może a na koniec dwa czarne złączone razem. Po przypadkowym dotknięciu pomarańczowego z tymi czarnymi poszła iskra (kluczyk w pozycji ACC) Po próbie dobrania ich po kolorach do kostki ISO (żółty, pomarańczowy) niebieski z kostki do tego 2-kolorowego, czarny i czerwony z kostki do tych dwóch czarnych z instalacji poszedł oczywiście bezpiecznik od audio i zegarka. Jak to jest połączone fabrycznie?
Żeby zamontować radio na miejsce fabrycznego jest potrzebna jakaś specjalna kieszeń? Pytam bo miejsca tam tyle że radio nie ma się czego trzymać. :-/


Daj zdjecie tego co tam masz, to ci pomoge. Kieszen na pewno bedzie konieczna.
 
     
dav 

Model Samochodu: Kalos/Aveo 1,2 8V, 2005 r , BRC
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 10
Skąd: kujawsko-pomorskie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2013-04-10, 21:48   

Będę wdzięczny za pomoc.
Zdjęcie tego co zostało z instalacji:



Wiązka po lewej to zapewne głośniki. Akurat 8 kabelków. Jak widać nawet ich jeszcze nie rozdzielałem.

[ Dodano: 2013-04-10, 21:58 ]
A tu zdjęcie radia:

 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-04-10, 22:02   

dav napisał/a:
Będę wdzięczny za pomoc.
Zdjęcie tego co zostało z instalacji:

Obrazek

Wiązka po lewej to zapewne głośniki. Akurat 8 kabelków. Jak widać nawet ich jeszcze nie rozdzielałem.

[ Dodano: 2013-04-10, 21:58 ]
A tu zdjęcie radia:

Obrazek



Glosniki bedziesz musial ubrac parami i bedzie to najczesciej kolor to plus, kolor z paskiem to minus.
Czerwony z bezpiecznikiem to plus stały, pomaranczowy to plus po stacyjce, reszty nie widze bo zdjecie przeswietlone.

Kup sobie miernik napiecia (multimetr), lub probnik z napiecia i bedzie latwiej cos rozpoznac.
 
     
sebek30091986 
sebek

Model Samochodu: Aveo 5D Base+A/C T255+Brc
Pomógł: 2 razy
Wiek: 33
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 100
Skąd: Skierniewice
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 0/20
 0%
Wysłany: 2013-04-11, 19:59   

A4-żółty +12vstały
A5-niebieski +12v po włączeniu radia do automatycznej anteny
A6 -pomarańczowy podświetlenie
A7-czerwony +12v po kluczyku
A8-masa

przednie głośniki B3 B4 B5 B6
tylne głośniki B1 B2 B7 B8
 
     
dav 

Model Samochodu: Kalos/Aveo 1,2 8V, 2005 r , BRC
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 10
Skąd: kujawsko-pomorskie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2013-04-11, 22:36   

Sebek dzięki ale akurat to co opisane na radiu rozumiem doskonale :-) Problem jest że kolorki z instalacji nie odpowiadają tym z radia...

[ Dodano: 2013-04-11, 22:51 ]
Oto zdjęcia za dnia mniej prześwietlone:





huri_khan czyli te dwa czarne to będzie minus mówisz. To jest normalne że są tak połączone?
etac_owiec a je tego czerwonego w tej osłonce nie brałem pod uwagę bo jest inny od reszty kabelków - o wiele grubszy. Pomarańczowy faktycznie będzie po stacyjce bo robił iskrę w pozycji ACC :-)
To mam już trzy. Zostaje podświetlenie i antena. Nawet jak nie trafię za pierwszym podejściem to przepięcie już mi nie grozi?
Oglądam tak tą instalację i nigdzie nie widzę kabla anteny...
Przez te zabawy padło mi podświetlenie zegarów ale wszystkie bezpieczniki w kabinie są ok.
Pod maską są jakieś bezpieczniki które odpowiadają za podświetlenie deski rozdzielczej? Wszystko inne działa.
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2013-04-11, 23:10   

Czarne to zawsze masa (i ile jakiś amator nie robił po swojemu), natomiast drugi kabel w zamiarze może szedł do ewentualnej zmieniarki lub wzmacniacza.
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
dav 

Model Samochodu: Kalos/Aveo 1,2 8V, 2005 r , BRC
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 10
Skąd: kujawsko-pomorskie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2013-04-11, 23:18   

huri_khan napisał/a:
Czarne to zawsze masa (i ile jakiś amator nie robił po swojemu), natomiast drugi kabel w zamiarze może szedł do ewentualnej zmieniarki lub wzmacniacza.


I wtedy też byłyby połączone? Te dwa czarne kable łączy wsuwka i wszystko jest w tej białej osłonce a do tej wsuwki przymocowany był kawałek kabla i przez taką "przedłużkę" wychodził z tego pojedynczy kabel do wpięcia. "Przedłużkę" rozmontowałem na samym początku dlatego nie ma jej na zdjęciach.
Ewentualne pomylenie podświetlenia z automatyczną anteną nie da już zwarcia?
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2013-04-11, 23:26   

Nie masz miernika ?
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
dav 

Model Samochodu: Kalos/Aveo 1,2 8V, 2005 r , BRC
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 10
Skąd: kujawsko-pomorskie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2013-04-11, 23:43   

huri_khan napisał/a:
Nie masz miernika ?


Na weekend będę już miał :-)
Gdzie szukać kabla od anteny?
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-04-12, 08:49   

dav napisał/a:
huri_khan napisał/a:
Nie masz miernika ?


Na weekend będę już miał :-)
Gdzie szukać kabla od anteny?


Powinien isc prawa strona samochodu.
 
     
dav 

Model Samochodu: Kalos/Aveo 1,2 8V, 2005 r , BRC
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 10
Skąd: kujawsko-pomorskie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2013-04-13, 23:46   

W końcu uzbrojony w próbówkę i wasze podpowiedzi podłączyłem radio. Kabelki w parach (instalacja + ISO)
Czerwony + Żółty A4 (12V od akumulatora)
Czarny + Czarny A8 (masa)
Pomarańczowy (tutaj próbówka zawsze świeci jak przy czerwonym wyżej) + Pomarańczowy A6 (podświetlenie)
Żółty + Czerwony A7
"Blady róż" (próbówka nie zaświeciła ani razu przy nim) + Niebieski A5 (od anteny a że nie ma chowanej anteny więc dostał "blady róż"

A teraz dwa bolesne fakty :
1. W tym samochodzie nie ma żadnych głośników!!! Nawet fabrycznych :evil:

Zdjąłem osłony drzwi a tam pustka. Ba nawet kabli brak. Rozerwałem trochę izolacji z głównej wiązki i tam wygrzebałem kabelki do głośników całe 3 cm końcówek przez co ciężko było się podłączyć z nowymi kabelkami ale w końcu głośniki z przodu po tym zabiegu już mam :-)

2. Śladu po antenie też żadnego!!! Szukałem po prawej czyli od strony pasażera i nic. Za to widzę poduszkę powietrzną pasażera :-)

Czy to możliwe żeby nie było kabla antenowego? Jak zdemontować antenę na dachu z zewnątrz? Da się? Chce zobaczyć czy jest tam ten kabel.

[ Dodano: 2013-04-17, 23:28 ]
Do anteny dostałem się po wyciągnięciu podświetlenia z podsufitki. Kabel antenowy jest. Idzie lewą stroną nad głową kierowcy. Potem pewnie słupkiem w dół ale nie mogę go namierzyć pod kokpitem w gąszczu kabli :-/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: