Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2016-07-26, 18:53
Tempomat w Cruze i Orlando - jak działa?
Autor Wiadomość
andmacand 

Model Samochodu: Aveo 1,2 8V sedan 2008r
Pomógł: 1 raz
Wiek: 49
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 263
Skąd: woj. śląskie
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 6/35
 17%
Wysłany: 2011-05-19, 12:40   

Hello everybody! Macie fabryczne tempomaty w swoich Cruzaczkach???

Opiszcie wrażenia pliz, jak to działa i w ogóle OCB :-D
_________________
właściciel Chevrolet Aveo sedan 1.2 8V 2008r
(poprzednio Fiat Siena 1.2 8V)
 
     
SanDiego 
1.6 LS PLUS (2009)


Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 529
Skąd: Olsztyn
Poziom: 21
HP: 9/996
 1%
MP: 475/475
 100%
EXP: 11/56
 19%
  Wysłany: 2011-05-25, 21:48   Tempomat w Cruze i Orlando - jak działa?

Witam Kolegów :)

Zapytałem pana kierownika w ASO, czy jest możliwość zamontowania w moim Cruzie tempomatu, on stwierdził, że pewnie tak i wskazał koszt ok 2500 zł ze wszystkim. Spróbuję skołować samą część w Inter Parts, ale zanim zacznę, to powiedzcie mi czy jest sens się w to bawić?

Czy opłaca się wsadzać tempomat?
_________________
Poprzednio Opel Astra F 1,4 60 KM 8V
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2011-05-25, 23:31   

Ja posiadam i sobie chwalę.
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
adrian0311 
Adi

Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 104
Skąd: Rybnik
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 4/20
 20%
Wysłany: 2011-05-26, 16:48   

Ja akurat tempomatu nie mam ale kilku znajomych jeździ z tymi gadżetami i chwalą sobie to rozwiązanie na trasy... wiadomo spalanie i stała prędkość lecą sobie spokojnie... ale do miasta ( w moim przypadku prawie cały czas zakorkowany Rybnik) to raczej wątpię czy zdał by swoje zadanie... ;)
_________________
Chevy Cruze 2.0 125KM LS+ ;)
 
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2011-05-28, 00:51   Re: Tempomat benzyna

SanDiego napisał/a:
...on stwierdził, że pewnie tak i wskazał koszt ok 2500 zł ze wszystkim...

Dość drogo. Do tej pory tempomaty były w Cruzach LT (auto/manual) i LS z automatem, od modeli rocznika 2011 (w praktyce od samej końcówki 2010) tempomaty montują też (od LS-a w górę) ze skrzynią manualną i cena z tego powodu nie wzrosła. Dla przykładu pakiet premium do LS+ (gdzie masz dodatkowo całą elektronikę, czujniki, automatyczną klimę od LT) kosztuje jedynie 700 zł :roll:
Niestety tempomat w Cruzie nie jest aktywny, czyli nie dobiera np. prędkości do auta przed nami, co w polskich warunkach czyni go mniej użytecznym. Nadepnięcie na którykolwiek z pedałów automatycznie wyłącza tempomat, czyli w praktyce wciąż trzeba go załączać. Dla mnie to raczej czysty gadżet, przydatny na jakiś 5% polskich dróg. Ale faktycznie wygląda ładnie na kierownicy (uzupełnia lukę), i to chyba głównie z tego względu jest on obecnie dodawany do wersji z manualną skrzynią biegów :) GM wrzuca teraz takie bajery wizualne by jeszcze bardziej uatrakcyjnić wnętrze Cruza,;) innym (też efektownym) gadżetem jaki teraz dodają jest wizualny test czujników pt: "tańczące wskazówki" przy odpalaniu :-D
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2011-05-28, 18:25   

Jeżeli naciśniesz na gaz to się nie wyłączy, po puszczeniu gazu dalej będzie pamiętał prędkość która była ustawiona, chyba że zwiększysz prędkość o 40 km/h.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2011-05-30, 00:51   

huri_khan napisał/a:
Cytat:
Nadepnięcie na którykolwiek z pedałów automatycznie wyłącza tempomat,

Jeżeli naciśniesz na gaz to się nie wyłączy, po puszczeniu gazu dalej będzie pamiętał prędkość która była ustawiona, chyba że zwiększysz prędkość o 40 km/h.


No dobrze niech się nie wyłącza lecz przestaje działać (trzymać prędkość ) na moment w którym wciskasz gaz. W praktyce to jest to dokładnie to samo bowiem przy wyprzedzaniu na polskich jednopasmówkach prędkość najczęściej trzeba zwiększyć ponad 40 km/h i po wykonaniu manewru znowu załączyć tempomat. Nie mówiąc już o tym, że często nie da się na raz wszystkich wyprzedzić i w czasie wykonywania tego manewru wciskany jest hamulec. Może byłoby ciekawiej bez tego ograniczenia zwyżki prędkości przy której tempomat przestaje działać :-?
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
kubab

Model Samochodu: Był Orlando...
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 49
Skąd: mazowieckie
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 11/13
 84%
Wysłany: 2013-02-15, 11:52   Tempomat

Piszę tutaj, choć zapewne tempomat w Orlando jest identyczny, jak w innych modelach Chevroleta.

Mam następujący problem. Mianowicie po jeździe na tempomacie powyżej 100 km/h, wyłączeniu samochodu (np. zjazd na stację benzynową), następnie po uruchomieniu samochodu i rozpędzeniu go do pow. 100 km/h tempomat nie chce się uruchomić. Trzeba zwolnić do ok. 60 km/h, wtedy tempomat się uruchamia i już dobrze też działa przy wyższych prędkościach.

Ktoś ma pomysł co to może być? Będę pewnie tą usterkę zgłaszać w serwisie przy przeglądzie, bo samochód jest na gwarancji, ale bardzo mnie zadziwia ta przypadłość.
 
     
Kaczy.mk 
Michał


Model Samochodu: Cruze SW 2.0D LTZ :)
Pomógł: 7 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 232
Skąd: Warszawa
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 8/33
 24%
Wysłany: 2013-02-17, 19:05   

A czy przypadkiem nie podchodzi to pod opis z instrukcji?:

Automatyczna kontrola prędkości
Układ automatycznej kontroli prędkości może zapamiętywać i utrzymywać prędkość od ok. 40 do 200 km/h. W przypadku wjeżdżania na wzniesienie lub zjeżdżania z niego prędkość ta może się zmienić. Ze względów bezpieczeństwa funkcja automatycznej kontroli prędkości może zostać włączona dopiero po jednokrotnym wciśnięciu pedału hamulca.


Może jak wyjeżdżasz ze stacji (np. na autostradzie albo ekspresówce) to faktycznie nie używasz ani razu hamulca od momentu uruchomienia silnika?
_________________
Można? Można: 201KM / 449Nm :)
 
     
kubab

Model Samochodu: Był Orlando...
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 49
Skąd: mazowieckie
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 11/13
 84%
Wysłany: 2013-02-17, 21:17   

No może masz rację, choć za pierwszym razem jak się "zawiesił" kombinowałem przez dłuższy czas i chyba naciskałem też hamulec. Ale dzięki za podpowiedź, bo nie doczytałem, że aby uruchomić tempomat muszę nacisnąć hamulec.

Sprawdzę przy najbliższej okazji.
 
     
vera 
mgr ;-)


Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Wiek: 35
Dołączył: 23 Wrz 2011
Posty: 107
Skąd: Legnica
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 7/20
 35%
Wysłany: 2013-05-19, 23:59   

... w swoim tempomat wlaczylem moze z 5 razy i 6ty przy badaniu spalania
i ... oczywiscie wynik gorszy.
_________________
_______________________________________
Chevy Cruze 2.0 150KM 2010r 02 07 LS+ premium / GCW / 16394km /
 
 
     
kizych 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LPG
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2
Skąd: SBE
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2013-05-20, 00:40   

huri_khan napisał/a:
Cytat:
Nadepnięcie na którykolwiek z pedałów automatycznie wyłącza tempomat,


Jeżeli naciśniesz na gaz to się nie wyłączy, po puszczeniu gazu dalej będzie pamiętał prędkość która była ustawiona, chyba że zwiększysz prędkość o 40 km/h.

Natomiast reaguje na hamulec i sprzęgło wyłączając się.
U mnie MY2013 (RP2012) tylko wciśnięcie hamulca wyłącza tempomat. Jak jest zaprogramowane np. 70 km/h, a zatrzymałem się na światłach, to po ponownym włączeniu mogę na tempomacie przyspieszać na 4 biegu do tych 70, i wrzucić "piątkę" - tempomat nie wyłączy się.
 
     
Arek21 
Arek

Model Samochodu: Cruze 1,4T LPG;Astra J 1,4T LPG
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Mar 2013
Posty: 57
Skąd: szczecin
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 6/14
 42%
Wysłany: 2013-05-20, 22:44   

Też miałem trudność do przyzwyczajenia się do tempomatu. W innych samochodach faktycznie rozłączał się po dotknięciu hamulca lub sprzęgła. W cruzie niespodzianka - jeśli naciśnie się sprzęgło i zmieni bieg to tempomat trzyma ( uwaga może ponieść jeśli redukuje się bieg przed np zakrętem). Natomiast gdy naciśnie się sprzęgło wrzuci bieg ma luz i naciśnie się drugi raz w celu wrzucenia biegu to wtedy tempomat odpuszcza
 
     
Elephant 

Model Samochodu: Cruze 1.4T LT+ MyLink
Dołączył: 07 Lut 2013
Posty: 73
Skąd: WA
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 8/16
 50%
Wysłany: 2013-06-01, 18:37   

Arek21 napisał/a:
W cruzie niespodzianka - jeśli naciśnie się sprzęgło i zmieni bieg to tempomat trzyma



Mi to bardzo pasuje i często tempomat rozpędza mi auto a ja tylko w pewnym momencie wrzucam np. z 5 na 6 bieg.
Pierwsze moje auto z tempomatem i na pewno jest to już konieczne wyposażenie na przyszłość.
_________________
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
  Wysłany: 2013-09-03, 11:02   

A kto w Cruzaku ma taki tempomat?





Do czego służy opcja z prawej na dole? :twisted:
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: