Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieraczki problem
Autor Wiadomość
Xofer 

Model Samochodu: Alfa Romeo 164 2.0 V6 TB
Dołączył: 18 Cze 2013
Posty: 16
Skąd: Mikorzyn
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 6/8
 75%
Wysłany: 2013-07-13, 13:26   Wycieraczki problem

Nie działa pierwszy i drugi bieg wycieraczek - pracuje tylko szybki i bardzo szybki. W dodatku na trybach pracujących jak wycieraczki wyłączy się manetką to nie zjeżdżają do dołu tylko wyłączają się w tym miejscu, w którym akurat są. Gdzie może leżeć problem ? Lacetti CDX 08r, 2.0 diesel. Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi.
_________________
www.artdom.jasky.pl
 
     
griba 

Model Samochodu: Nubira III 1,8 (J200) / Aveo 1,2 SOHC (T200)
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 92
Skąd: Gdynia
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 11/19
 57%
Wysłany: 2013-07-15, 22:32   A może zasilanie krańcówki?

Może być tak, że krańcówka nie dostaje "plusa". Z tego samego przewodu jest - być może - zasilany moduł, który steruje pracą wycieraczek na biegu przerywanym.

Krańcówka decyduje o zatrzymaniu ramion wycieraczek w pozycji spoczynkowej.

W Lanosie taki moduł znajdował się w kabinie w okolicy bezpieczników, tutaj w Lacetti widzę na schemacie jakoby był zintegrowany z silnikiem wycieraczek.

Sprawdź "plus" na złączu nr 8 silnika wycieraczek. Gdybyś potrzebował schemat podaj mail na priv.
_________________
Pozdrawiam,
Griba

Masz problem z Aveo, Lanosem, Nubirą lub Lacetti? Nie za często zaglądam na to forum, ale spróbuję pomóc, jeśli dasz mi znać na PW.
 
     
DominiqeS 
DominiqeS

Model Samochodu: Lacetti HTB
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Kwi 2014
Posty: 12
Skąd: WR / TK
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 2/8
 25%
Wysłany: 2014-04-21, 22:36   

Xofer napisał/a:
Nie działa pierwszy i drugi bieg wycieraczek - pracuje tylko szybki i bardzo szybki. W dodatku na trybach pracujących jak wycieraczki wyłączy się manetką to nie zjeżdżają do dołu tylko wyłączają się w tym miejscu, w którym akurat są


Witam, niedawno zakupiłem swojego lacetti i właśnie pisze pierwszy post na tym forum :-)
Dziś rozwiązałem problem jak powyżej. Wiem że odkopałem stary temat, ale może moje rozwiązanie komuś się przyda. Przyczyna w moim przypadku znajdowała się koło silniczka wycieraczek, pod plastikowym czarnym dekielkiem kryjącym przekładnię ślimakową, styki krańcówki i płytkę z elektroniką. Spodziewałem się problemów ze stykami ale to nie to.
Prawdziwa przyczyna to UPALONA ŚCIEKA pod spodem płytki.
Przyczyna

A oto tanie, proste i skuteczne rozwiązanie ... lutownica i kawałek kabelka do zmostkowania spalonej ścieżki.
Rozwiązanie

Mam nadzieję, że komuś się to przyda, pozdrawiam, :-D
_________________
Osoba bez samochodu
(łac) Persona non grata
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: