Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Opadaj?cy wska?nik poziomu paliwa w Orlando
Autor Wiadomość
meowth 
=^..^=

Model Samochodu: ORLANDO
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2012-07-23, 20:47   

dzisiaj zgłosiłem do aso uszkodzone lusterko w odpowiedzi dostałem informacje, że jeżeli uszkodzenie będzie mechaniczne to mi nie zaakceptują wymiany gwarancyjnej... no a jakie to uszkodzenie tam się mogło zrobić, elektryczne? ciśnieniowe? przecież mimo, iż nieużywałem tego lustera to się zepsuło to jeszcze okaże się, że nie wymienią mi go..bo lusterko jest po to aby się zepsuło i żeby jego nie dotykać...
dodatkowo może temat zainteresuje kolege comtv, wczoraj wracałem Bytowa i... FILL FUEL!!! co najgorsze, że już się przyzwyczaiłem, że po zatankowaniu gazu do pełna kasuję liczik (pewnie każdy gazownik tak robi :-D ) no i okazało się, że gdy wyświetlany jest komunikat, tam (gdzie kilometry) "FILL FUEL" to nie można skasować licznika!!! masakra, na navigacji komunikat zatankuj paliwo kasuje wyznaczoną trasę!!!
a wszystko przez błąd odczytu poziomu paliwa w zbiorniku a miałem tam jeszcze paliwa na blisko 100km - tak pokazywała czujka wraz z komputerem pokładowym.
Dzisiaj składając reklamację na lusterko opowiedziałem przy okazji o tym że błąd jednak dalej jest to w dowiedziałem się, że w zbiorniku musi być jakiś (jaki?) minimalny poziom paliwa - u mnie nawet rezerwa się nie paliła - za mało????
 
     
comtv 


Model Samochodu: Orlando LT+, 1.8+LPG
Pomógł: 11 razy
Wiek: 51
Dołączył: 08 Mar 2012
Posty: 101
Skąd: Katowice
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 1/20
 5%
Wysłany: 2012-07-23, 22:03   

meowth, ja już zgłosiłem w ASO jakieś dwa tygodnie temu, że mimo wymiany czujnika poziomu paliwa problem nadal występuje, wspominałem o tym tajemniczym module - obiecali sprawdzić temat, ale na razie cisza. Teraz widać jednak, że przyczyna leży gdzie indziej..

Natomiast jakiś miesiąc temu przez przypadek zaobserwowałem następujące zjawisko:

- jeśli po opadnięciu wskażnika paliwa oraz zapaleniu Check Engine ZATRZYMAM SIĘ (jak zawsze robiłem wcześniej) to po ponownym odpaleniu auta zapala się kontrolka rezerwy paliwa, nawigacja każe tankować, pojawia się FILL FUEL (wtedy nie można kasować licznika) - dopiero po przejechaniu ok. 10- 15 km, gdy wskazówka dźwignie się trochę napis FILL FUEL znika i wskaźnik powoli wraca do normy

- jeśli jednak w tej samej sytuacji NIE ZATRZYMAM SIĘ - wyłączam silnik w czasie jazdy i od razu odpalam to wskaźnik paliwa natychmiast wraca na swoje miejsce, znika FILL FUEL,Check Engine, nawigacja również nie reaguje

Czyli, gdy koła się kręcą i następuje restart systemu (ponowne odpalenie) to błąd natychmiast znika. Nie jestem specjalistą, może ktoś inny się wypowie, ale zaczynam osobiście podejrzewać czujnik ABS, który być może generuje jakieś błędy do komputera. Kiedyś w OPLU miałem coś trochę podobnego - uszkodzony czujnik ABS w jednym z kół powodował raz na jakiś czas błędne wskazania prędkoścomierza, przy czym kontrolka ABS nie pokazywała żadnej awarii. W ASO też nie umieli tego wykryć, dopiero polecony specjalista-elektryk szybko zalazł przyczynę.
 
     
meowth 
=^..^=

Model Samochodu: ORLANDO
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2012-07-23, 23:27   

comtv, jak sobie przypomnę to może i faktycznie było tak, że podczas jazdy jak go zgasiłem o odpaliłem to wskazówka poziomu paliwa momentalnie wróciła na miejsce, a gdy (nawet) nie odpalałem tylko brnąłem dalej do domu, to wskazówka powoli po jakimś czasie zaczynała się podnosić, oczywiście wyskoczyły wszystkie alarmy typu fill fuel i navi...
trudno powiedzieć co jest nie tak, wiem jedynie że to się dzieje po zamontowaniu gazu, bo miałem okazję przejechać moim O, jeszcze przed montażem gazu jakieś 1000~1200 km i takich problemów nie było a gdy zamontowali gaz zaraz po wyjeździe z aso zapalił się 'czek'
 
     
kizak9 
kizak9

Model Samochodu: chevrolet orlando
Wiek: 50
Dołączył: 11 Cze 2012
Posty: 6
Skąd: katowice
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
  Wysłany: 2012-07-31, 09:54   

witam- mam 1,8 gaz i też w czasie jazdy zapaliły się kontrolki i pokazał brak paliwa.czytając wcześnie wiedziałem że mam zgasic i ponownie odpalic i tak zrobiłem-wrócił do normy.Zgłosiłem to w serwisie i powiedzieli że wiedzą o tym problemie i że trzeba zamontować jakiś moduł i to przejdzie.Zostawiłem olka w serwisie i po 3 godz.odebrałem .Po 2 tyg. na trasie mimo modułu znowu tosamo.Będę dzwonił do nich co teraz mogą mi zamontować ?? ???[/code]
 
     
comtv 


Model Samochodu: Orlando LT+, 1.8+LPG
Pomógł: 11 razy
Wiek: 51
Dołączył: 08 Mar 2012
Posty: 101
Skąd: Katowice
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 1/20
 5%
Wysłany: 2012-07-31, 10:02   

kizak9, widzę, że też jesteś z Katowic. W jakim serwisie zgłaszałeś usterkę?
 
     
kizak9 
kizak9

Model Samochodu: chevrolet orlando
Wiek: 50
Dołączył: 11 Cze 2012
Posty: 6
Skąd: katowice
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2012-08-01, 14:08   

comtv napisał/a:
kizak9, widzę, że też jesteś z Katowic. W jakim serwisie zgłaszałeś usterkę?
hej-w Krakowie na aleji JP II
 
     
meowth 
=^..^=

Model Samochodu: ORLANDO
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2012-08-30, 12:39   

Jak tam wasze O z BRC i błędem czujnika poziomu paliwa?
Jutro jestem umówiony na kolejną diagnostykę - może moduł źle zamontowany lub coś jeszcze nie tak - tak odpowiedział mi serwis...słów mi brak, tymbardziej że do serwisu nie mam blisko.
A jescze jak ktoś z Wwy i ma O LTZ z navi 600 to niech pisze pw, chiałem porównać oba samochody.

[ Dodano: |31 Sie 2012|, o 12:35 ]
Elo, dzisiaj znowu poświęciłem praiwe 3h na czekanie w ASO
- LPG - sprawdzili moduł - będą wymieniać - 'czekamy na zamówienie'...
LPG BRC i wskaźnik paliwa, jw wspomniałem przeinstalowano wszystko co można było i mam jako królik doświadczalny sprawdzić czy błąd się powtórzy...
Pytanie, czy u Was w ASO jak naprawiają coś, sprawdzają i zabierają samochód na ponad 2h to czy go myją?
Ostatnio byłem w serwisie mazdy/nissana na naprawie uszkodzonej klimy, nie dość, że pan który przyjmował zlecenie był miły i uprzejmy, częstował kawą i herbatą itd wiedząc, że czekam starał się jak najszybciej uporać z problemem który zgłosiłem, nie mówiąc już o tym, że naprawili to w przeciągu 1h wraz z myciem samochodu.
- czy tylko ja mam takiego pecha ze swoim samochodem i tym ASO?
 
     
comtv 


Model Samochodu: Orlando LT+, 1.8+LPG
Pomógł: 11 razy
Wiek: 51
Dołączył: 08 Mar 2012
Posty: 101
Skąd: Katowice
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 1/20
 5%
Wysłany: 2012-09-05, 15:26   

Dzisiaj zainstalowali mi ten emulator, która ma wyeliminować problem ze wskaźnikiem paliwa. Przy okazji w tej sprawie podobno sprawdzili też jakąś wiązkę oraz pływak. Czujnik poziomu paliwa wymieniony został już w maju. Podobno ma juz teraz być dobrze...
Wszystko razem trwało 4,5 godz. Auta nie umyli ale w sumie miałem czyste. Umyli za to tydzien temu na przeglądzie 15 tys (przyjechałem brudnym autem).

[ Dodano: |6 Wrz 2012|, o 13:14 ]
No i nie jest dobrze. Dziś znowu wyskoczył błąd wskaźnika paliwa.
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2012-09-11, 14:49   

ten błąd paliwa to nie dotyczy tylko aut z LPG - przedmówca może mieć rację że to któryś z czujników ABS ale ASO nie jest od tego żeby w takie szczegóły się zagłębiać- najlepiej wymieniać całe moduły a że klient wraca -- no cóż musi być ruch w interesie.p.s. problem ze wskazaniami paliwa są identyczne w modelu cruze który ma de fakto identyczną jednostkę napędową i co za tym idzie całą resztę (układ zasilania). Pozdrawiam!!
 
     
meowth 
=^..^=

Model Samochodu: ORLANDO
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2012-09-13, 13:21   

Witam,
Dzisiaj kolejny raz wyskoczył błąd. Niestety ostatnie serwisowe zmiany w sofcie nie pomogły.
 
     
guzik1978 


Model Samochodu: Chevrolet ORLANDO LT 1.8
Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 152
Skąd: Wrocław
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 10/25
 40%
Wysłany: 2012-09-15, 10:42   

Jak są problemy z gazem, to trzeba było benzynki lub diesle pokupować. Jak było Was stać na takie nowe auta, to moim zdaniem chyba też na paliwo. Ale niestety już taka Polska mentalność. Ja jedno autko miałem na gaz i teraz dziękuję. Tak na prawdę do końca będą problemy z gazem i coraz częściej one występują. Ale wystarczy przełączyć na samą benzynkę i w drogę. :) A jeszcze tylko zdemontować butlę, by było więcej miejsca. Pozdrawiam i życzę jak najmniej problemów gazownikom :) .
 
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2012-09-15, 21:29   

widzę że kolega guzik1978 to prawdziwy "znafca". szkoda tylko, że nie czyta ze zrozumieniem - wcześniej jest napisane, że problem ten nie dotyczy tylko aut z LPG - no ale kto by na to zwracał uwagę ;) To że ktoś kiedyś zamontował najtańszy gaz i miał masę problemów to nie znacy że najnowsze generacje LPG też tak mają ale wszystko trzeba robić z głową a można uniknąć problemów.
 
     
meowth 
=^..^=

Model Samochodu: ORLANDO
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2012-09-16, 18:18   

guzik1978, czytaj linijki i między linijkami. Problem dotyczy wskazywania poziomu paliwa a nie pracy silnika na LPG czy ^Pb95. Ja jak do tej pory przejechałem na gazie blisko 18tysi bez żadnych problemów i wiem, że tak będzie dalej.
 
     
opoka 

Model Samochodu: Aveo+LPG,Orlando-LTZ+LPG
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 63
Skąd: bydgoszcz
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 12/14
 85%
  Wysłany: 2012-09-16, 18:53   

Mam lacetti od 8 lat przejechałem 130tys.Instalacja BRC zamontowana w salonie chevroleta przed odbiorem auta. Nigdy żadnych problemów. Gdyby nie wymiana filtrów co 15tys km nie wiedział bym że mam gaz. Przymierzam sie do kupna orlando i na pewno będzie na gaz. Na gazie jeździłem trzema samochodami zawsze były to auta nowe ,a instalacja montowana u dilera (chociaż droższa)przejechałem autami na gaz łącznie ok 300tys km BEZ PROBLEMOWO!!!! nigdy nie musiałem zaglądać do serwisów poza wymianą filtrów. A opinie o awaryjności samochodów na gaz rozgłaszają ludzie, którzy poszczędzili kasy przy montażu instalacji i jest im głupio się do tego przyznać. Prawda jest ,że nie do wszystkich silników i wszystkich marek gaz sie nadaje ,ale ci którzy mają jakieś doświadczenie wiedzą co i gdzie. I takie opinie powinny przemawiać do tych którzy planują kupić nowe auto i je zagazować ,a nie bajki amatorów którzy kupili byle gdzie serwisują byle gdzie i znają sie na tym byle jak. Co do problemów Orlando z wskaźnikiem paliwa. Problem dotyczy modeli 2010,2011 i wynika z problemów z modułem wskaźnika paliwa ,a nie czy zamontowałeś gaz czy nie. Problemy z wskaźnikami mają auta bez gazu również. W nowych modelach stosuje sie inny moduł komunikacji cyfrowej pływaka z komputerem auta i ten problem wyeliminowano. Jeśli ktoś wie jakie zadanie ma ów nieszczęsny modem i wie jak zbudowana jest instalacja nie wypisuje na takich forach BZDUR!!!!
Pozdrawiam wszystkich Chevroletowych gazowników.
 
     
meowth 
=^..^=

Model Samochodu: ORLANDO
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2012-09-17, 13:22   

modem? - a to ciekawe.
opoka - co nie zaprzecza, że problem taki istnieje i dobrze dla marki Chevrolet, żeby go nie było.

Dzisiaj byłem w ASO i wymienili mi moduł, mam znowu udawać królika doświadczalnego i sprawdzić czy pomogło...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: