Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum http://forum.chevroletteampoland.com/
Zdradliwy system bezkluczykowy. |
Autor |
Wiadomość |
lamer
Model Samochodu: CAPTIVA 2013LTZ, 2.2D, automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 112 Skąd: Zachód
Poziom: 9
|
Wysłany: 2013-12-31, 17:44 Zdradliwy system bezkluczykowy.
|
|
|
Dzisiaj miałem ciekawą przygodę. W nocy było poniżej zera więc rano samochód cały oszroniony. Wyszedłem więc przed dom, odpaliłem samochód i wróciłem do środka dopić kawę. Po paru minutach wyszedłem i pojechałem do sklepu po pieczywo. Kiedy gasiłem silnik mignęło mi "nie wykryto elektronicznego klucza". Po chwili samochód się samoczynnie zamknął. Łapię za kieszeń i już wszystko jasne... Pilot/karta leży w domu na stole
Dziwne, że nie działa żadne zabezpieczenie typu immobiliser. Nie ma takowego w Captivie? Chętnie doczytał bym w instrukcji samochodu ale niestety do modelu 2013 dołączają starą wersję, która nie opisuje systemu bezkluczykowego
Skończyło się spacerem do domu. Ale co by było, gdybym zatrzymał się np. 700km od domu (na więcej i tak zbiornik paliwa nie pozwoli)??? |
|
|
|
 |
C77
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 4978 Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
|
Wysłany: 2013-12-31, 18:40 Re: Zdradliwy system bezkluczykowy.
|
|
|
lamer napisał/a: | Dziwne, że nie działa żadne zabezpieczenie typu immobiliser. Nie ma takowego w Captivie? |
Hej, immobiliser działa tutaj aktywnie przy odpalaniu samochodu, a nie po jego uruchomieniu.
Czyli jeśli silnik został "legalnie" odpalony to immobiliser sam go nie wyłączy, pomimo wykrycia braku "legalnego" kluczyka,
ale aktywuje się w pełni już po celowym wyłączeniu silnika przez kierowcę i przy braku kluczyka nie da się już go odpalić.
W tym są zawarte m.in kwestie bezpieczeństwa, bo wyobraź sobie, że odpalony legalnie przez Ciebie silnik,
nagle wyłącza się samoczynnie w czasie jazdy ulicą (z powodu braku kluczyk) i nie daje możliwości ponownego uruchomienia
Co do instrukcji działania tego systemu to jest trochę na ten temat w instrukcji od Cruze MY2013,
pewnie podobnie macie w Captivach.
http://www.chevrolet.pl/p..._MY13_pl_pl.pdf |
|
|
 |
|
|