Przesunięty przez: C77 2016-08-17, 10:37 |
UKP Reveltronics - fotorelacja z montażu |
Autor |
Wiadomość |
karpior
Model Samochodu: Lacetti 1.6 HB
Poziom: 7
|
Wysłany: 2014-05-17, 10:51 UKP Reveltronics - fotorelacja z montażu
|
|
|
Udało mi się wreszcie znaleźć czas i zamontować komputer pokładowy UKP Zamontowałem go w miejsce fabrycznego zegarka, który zaczął pokazywać spóźniony czas oraz były problemy z jego podświetleniem.
Celem było przystosowanie fabrycznych przycisków H, M, S do działania z UKP tak, aby nie było śladu bo ingerencji.
Zdecydowałem się na wersję OLED z racji kilku mankamentów wyświetlaczy LED jak np. opóźnienie w niskich temperaturach jak i kąty widzenia.
Co dostajemy w zakupionym zestawie można podejrzeć na stronie producenta.
Zacząłem spokojnie opisywać sobie kabelki wyprowadzone ze złącza molex, aby potem przy lutowaniu nie patrzeć co chwilę w instrukcję.
Następnie rozebrałem obudowę zegarka i przygotowałem ją pod montaż wyświetlacza OLED.
Z płytki elektronicznej odciąłem część na której są przyciski fabryczne i dolutowałem do nich kabelki
Następnie punktowo przykleiłem wyświetlacz do obudowy i sprawdziłem czy na pewno cały ekran jest widoczny i nie zasłania go daszek z deski rozdzielczej. Pod taśmę wyświetlacza trzeba było wykonać również nacięcie w obudowie zegarka.
Następnie skleiłem całą obudowę i przystąpiłem do przeciągnięcia 2 dodatkowych kabli do komory silnika (przy prowadzeniu zasilania do wzmacniacza przeciągnąłem ich za mało) - potrzebne są 3 do czujnika temp. zewn., 1 od sygnału wtrysku oraz 1 dodatkowy "na zapas" - np. do podpięcia pod instalację LPG.
Po ściągnięciu nadkola (a wcześniej oczywiście przedniego lewego koła) mamy dostęp do gumowego przepustu.
Kabel sygnału wtrysku wędruje na górę przy akumulatorze, natomiast 3 kable do czujnika temp. poprowadziłem obok zbiornika spryskiwaczy. Czujnik chciałem zamontować pod światłem przeciwmgielnym jednak udało mi się urwać mu jedną nóżkę i będę musiał zamówić nowy czujnik
UWAGA: dodatkowy czujnik najlepiej nie kupować ze sklepu producentów UKP bo kilkakrotnie taniej można go nabyć na Allegro
symbol - DS18B20
Kable we wnętrzu poprowadziłem pod dywanikiem a następnie za konsolą środkową - przy zdjętym daszku spokojnie do zrobienia.
Następnie lutujemy potrzebne kable
U mnie wadliwy był dołączony od producenta kabelek z oprawą biezpiecznika - musiałem założyć inną oprawkę.
Po podłączeniu zasilania, masy i acc sprawdziłem jeszcze czy wszystko OK.
Potem upchnąłem wszystko w otworze w desce (mieści się raczej bezproblemowo). Owinąłem wszystką cienką gąbką aby nic nie stukało.
Po założeniu:
Logo startowe ;P
Fabryczna plastikowa "szybka" od zegarka zmienia trochę kolor wyświetlacza z niebieskiego na taki z domieszką zieleni, nie ukazują tego zdjęcia.
Wykorzystanie fabrycznych przycisków się udało i dopóki nie przekręcimy kluczyka, nie widać żadnej ingerencji w kokpit
Polecam ten produkt
UPDATE:
POŻYCZONE ZDJĘCIE gdzie się wpiąć do ECU (sygnał wtrysku).
Ja użyłem kabelka w samym rogu, dolutowałem się do niego nie przecinając go.
 |
|
|
|
 |
Novy
Model Samochodu: Chevrolet Lacetti Kombi 1.6 LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Kwi 2013 Posty: 76 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-05-17, 11:04
|
|
|
dobra robota. Ile czasowo zajął Ci montaż? |
_________________  |
|
|
|
 |
karpior
|
Wysłany: 2014-05-17, 11:12
|
|
|
jak to zwykle u mnie bywa, 3 dni po trochę wieczorem po pracy
Ale do zrobienia w 1 dzień spokojnie |
|
|
|
 |
Krzysiek_81

Model Samochodu: Orlando 1.8 LT+ LPG
Pomógł: 21 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Kwi 2013 Posty: 436 Skąd: Legionowo
Poziom: 19
|
Wysłany: 2014-05-17, 11:34
|
|
|
karpior, gratuluję montażu, zawsze miło popatrzeć na porządnie wykonaną robotę! |
_________________ Pozdrawiam, Krzysiek
 |
|
|
|
 |
karpior
|
Wysłany: 2015-04-04, 23:25
|