Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Klima przy nawiewie na szybe dzia?a permanentnie
Autor Wiadomość
rwicik 


Model Samochodu: Cruze 1,8
Pomógł: 11 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 304
Skąd: Tarchomin DC
Poziom: 16
HP: 5/556
 1%
MP: 265/265
 100%
EXP: 12/39
 30%
  Wysłany: 2014-03-13, 19:56   Klima przy nawiewie na szybe działa permanentnie

W nawiązaniu do tego tematu: http://www.forum.chevrole...?t=1068&start=0
zgłosiłem do centrali, że na najbliższym przeglądzie chciałbym naprawić usterkę polegającą na braku sygnalizacji włączenia się klimatyzacji przy przełączeniu nawiewu na szybę i niemożliwości wyłączenia klimatyzacji mimo, że przełącznik działa i sygnalizuje jej włączanie i wyłączanie.
Miła pani Iwona o królewskim nazwisku poprosiła o VIN i obiecała pomoc :mrgreen:
 
     
wszim 


Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 394
Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 22/45
 48%
Wysłany: 2014-03-14, 00:18   

Intrygujące. Jeżeli teraz się okaże że jednak da radę to skorzystam z precedensu i będę drugi w kolejce.
_________________
Pozdrawiam
 
     
elkolendo

Model Samochodu: chevrolet cruze 1.8 LPG
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Lis 2013
Posty: 66
Skąd: polska
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2014-03-14, 13:28   

powodzenia! jeśli Ci się uda, to ruszymy za Tobą :)
 
     
JohnnyBeGood 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LTZ HB LPG MY 2013
Pomógł: 4 razy
Wiek: 46
Dołączył: 20 Gru 2013
Posty: 411
Skąd: Warszawa
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 39/45
 86%
Wysłany: 2014-03-15, 08:19   

Skąd wiecie, że klima w danym momencie pracuje? Jak to w praktyce ustalić, przy tym całym zamieszaniu z kontrolkami? W czasie jazdy oczywiście, bez podnoszenia maski i nasłuchiwania sprężarki.
_________________
JohnnyBeGood
 
     
krecik 

Model Samochodu: cruze
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lip 2013
Posty: 259
Skąd: katowice
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 2/35
 5%
Wysłany: 2014-03-15, 13:03   

ciekawe teraz pisze system kontroli jakości powietrza (AQS) jest tylko w wersji LTZ a ja mam LT+ z 2012 my2013 i posiadam przycisk i się swieci jak nacisnę może to nie działa wogole
 
     
rafic 


Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium [Finlandia]
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 414
Skąd: Toruń
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 42/45
 93%
Wysłany: 2014-03-15, 13:24   

Też mam ten cały AQS w LT 2012 MY2012 z tego względu, że mam wersję na rynek fiński i one były zupełnie inaczej wyposażone niż te krajowe. A czy się załącza klima to można sprawdzić na postoju naciskając przycisk nawiewu na szybę i obserwowanie obrotów na biegu jałowym. Powinny dość drastycznie spaść gdzieś do około 600 na jakąś sekundę. Po za tym jak będzie cieplej to odczujesz też chłodniejsze powietrze bez ruszania pokrętła od temperatury.
 
     
rwicik 


Model Samochodu: Cruze 1,8
Pomógł: 11 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 304
Skąd: Tarchomin DC
Poziom: 16
HP: 5/556
 1%
MP: 265/265
 100%
EXP: 12/39
 30%
Wysłany: 2014-03-15, 14:32   

JohnnyBeGood napisał/a:
Skąd wiecie, że klima w danym momencie pracuje? Jak to w praktyce ustalić, przy tym całym zamieszaniu z kontrolkami? W czasie jazdy oczywiście, bez podnoszenia maski i nasłuchiwania sprężarki.


Sprawdź na postoju.
 
     
rwicik 


Model Samochodu: Cruze 1,8
Pomógł: 11 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 304
Skąd: Tarchomin DC
Poziom: 16
HP: 5/556
 1%
MP: 265/265
 100%
EXP: 12/39
 30%
Wysłany: 2014-03-21, 14:50   

elkolendo napisał/a:
powodzenia! jeśli Ci się uda, to ruszymy za Tobą :)


Marnie to widzę.
Pani z centrali napisała, że mam po prostu zgłosić się do ASO, a oni będą monitorować efekty ich pracy :)
 
     
wszim 


Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 394
Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 22/45
 48%
Wysłany: 2014-03-21, 22:32   

No to czemu czarno? Wg mnie jest dobrze bo co niby monitorować, chyba to żeby ci odłączyli tą automatykę?
_________________
Pozdrawiam
 
     
rwicik 


Model Samochodu: Cruze 1,8
Pomógł: 11 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 304
Skąd: Tarchomin DC
Poziom: 16
HP: 5/556
 1%
MP: 265/265
 100%
EXP: 12/39
 30%
Wysłany: 2014-03-22, 09:20   

wszim napisał/a:
No to czemu czarno? Wg mnie jest dobrze bo co niby monitorować, chyba to żeby ci odłączyli tą automatykę?


Mam nadzieję, że monitorowanie będzie polegało na podpowiadaniu ASO co ma zrobić i nie będę musiał tam udać ponownie.
Gorzej, jeśli pojadę i nic nie zrobią, a monitorowanie zacznie się po bezowocnej wizycie.
Szkoda mojego czasu.
 
     
Michał Latacz 
Medyk909

Model Samochodu: Cruze SW 2012r. 1.4T
Dołączył: 04 Maj 2014
Posty: 17
Skąd: Kraków
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2014-05-16, 13:00   Re: Klima przy nawiewie na szyba

rwicik napisał/a:
Zgłosiłem do centrali, że na najbliższym przeglądzie chciałbym naprawić usterkę polegającą na braku sygnalizacji włączenia się klimatyzacji przy przełączeniu nawiewu na szybę i niemożliwości wyłączenia klimatyzacji mimo, że przełącznik działa i sygnalizuje jej włączanie i wyłączanie.
Miła pani Iwona o królewskim nazwisku poprosiła o VIN i obiecała pomoc :mrgreen:


A czytałeś instrukcje obsługi?
Tam masz wyjaśnione...;)
 
     
wszim 


Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 394
Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 22/45
 48%
Wysłany: 2014-05-16, 20:25   Re: Klima przy nawiewie na szyba

Michał Latacz napisał/a:

A czytałeś instrukcje obsługi?
Tam masz wyjaśnione...;)

O czym piszesz. Co niby jest wyjaśnione w instrukcji obsługi?
_________________
Pozdrawiam
 
     
Michał Latacz 
Medyk909

Model Samochodu: Cruze SW 2012r. 1.4T
Dołączył: 04 Maj 2014
Posty: 17
Skąd: Kraków
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2014-05-16, 21:49   Re: Klima przy nawiewie na szyba

wszim napisał/a:
Michał Latacz napisał/a:

A czytałeś instrukcje obsługi?
Tam masz wyjaśnione...;)

O czym piszesz. Co niby jest wyjaśnione w instrukcji obsługi?


:)

Samochód ten jest tak zbudowany tzn. Przyciśnięcie przycisku z nadmuchem na przednią szybę uruchamia między innymi sprężarkę klimatyzacji.
Kontrolka od klimy wtedy się nie świeci.
W tym samochodzie nie włączysz nawiewu na szybę samą bez włączania klimy.
Mnie tez to irytuje, ale tak został zrobiony. Tak jest u wszystkich i u mnie też.
Musimy się do tego przyzwyczaić :)
 
     
wszim 


Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 394
Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 22/45
 48%
Wysłany: 2014-05-16, 22:09   

Ja się nie zapytałem jak jest zbudowany.
Cytat:
Przyciśnięcie przycisku z nadmuchem na przednią szybę uruchamia między innymi sprężarkę klimatyzacji. Kontrolka od klimy wtedy się nie świeci.

Podaj proszę gdzie w instrukcji jest to zapisane skoro zarzucasz nie przeczytanie instrukcji. Bo w mojej instrukcji nie ma. Ba, jest za to napisane, że odszranianie mam na opcji którą mogę wyłączyć, ale tu instrukcja mija się z prawdą bo takiej pozycji w ustawieniach menu komfortu nie mam.
_________________
Pozdrawiam
 
     
bimbaj4 

Model Samochodu: Cruze 1.4T LT+ WTCC
Dołączył: 03 Cze 2013
Posty: 14
Skąd: Warszawa
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2014-07-07, 17:59   

A to ja dziś opiszę sytuację, którą zauważyłem z klimatyzacją. Po pracy wsiadam sobie do auta, gorąc straszny (31 stopni), włączam klimę i sobie jadę. Po ok 10 minutach jazdy wyłączam klimę, bo w zasadzie jestem niedaleko od domu, a w aucie panuje przyjemny chłód, temperatura ustawiona na 19 stopni. Na chwilę później na zewnątrz zaczyna sobie padać deszcz, w środku robi się parno. Ruszam pokrętło od temperatury na 17 stopni i..... włącza się klima! Sama! Włącza się na 100% bo przy obecnej temperaturze na zewnątrz, nie jest możliwe (i nie jest realne!) uzyskanie tak przyjemnego chłodu wydobywającego się z kratek. Dodam, że nawiew jest ustawiony na frontowe kratki (nie na szybę przednią), system AQS jest włączony. Zatem... O co chodzi? Czy ktoś też coś takiego zauważył? :-o
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: