Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Niezidentyfikowany d?wi?k
Autor Wiadomość
Stavross 

Model Samochodu: Orlando MY2014 2.0 LTZ
Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 13
Skąd: Giżycko
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 3/8
 37%
Wysłany: 2014-10-12, 19:54   Niezidentyfikowany dźwięk

Witam Was serdecznie i proszę o wskazówkę co to może być: za każdym razem, po kolejnym uruchomieniu silnika bez względu czy jest zimy czy rozgrzany, podczas ruszania, po wrzuceniu dwójki zupełnym zwolnieniu sprzęgła i wciśnięciu pedału gazu, słychać po chwili krótki ale dość głośny dźwięk "zachrobotanie" spod maski. Poza tym, prócz tego, że jest słyszalny z różnym natężeniem, to dodatkowo czuje się drganie przenoszone w trakcie tego krótkiego, sekundowego dźwięku na pedale gazu. Jest to za każdym nowym uruchomieniem silnika i tylko raz podczas pierwszego ruszenia po tym uruchomieniu, potem już można ruszać, zatrzymywać się i znowu ruszać i już nie pojawia się. Zgłosiłem to do ASO lecz nie wiedza co to może być. Mówią, że może to być jakiś zawór pneumatyczny, hydrauliczny lecz tylko "może być" ale na pewno nie wiedzą a tym bardziej ja. Dziękuję z góry za wskazówki i podpowiedzi. Pozdrawiam.
 
     
wszim 


Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 01 Wrz 2013
Posty: 394
Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 22/45
 48%
Wysłany: 2014-10-13, 13:42   

Wydaje mi się, że to co słyszysz to test systemu ABS.
_________________
Pozdrawiam
 
     
Stavross 

Model Samochodu: Orlando MY2014 2.0 LTZ
Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 13
Skąd: Giżycko
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 3/8
 37%
Wysłany: 2014-10-13, 16:33   

Dlaczego tak sądzisz? Jaki element wydaje taki dźwięk i gdzie się znajduje, że przenosi drgania na pedał przyśpieszenia? Poza tym jeżeli ktoś ma inne zdanie zapraszam do dyskusji, będę wdzięczny za każdą pomoc.
 
     
rafic 


Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium [Finlandia]
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 414
Skąd: Toruń
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 42/45
 93%
Wysłany: 2014-10-13, 16:48   

http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=3348
Zapraszam do tego tematu i chyba wszystko się wyjaśni ;-)
Z drugiej strony świetni fachowcy w tym ASO pracują jak nawet nie znają podstaw działania ich samochodów nie mówiąc już o tym, że jest w instrukcji :mrgreen:
 
     
daro205 

Model Samochodu: Chevrolet ORLANDO LTZ 2.0 163 KM AUT MY 2014
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 42
Skąd: Bruxelles
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 4/13
 30%
Wysłany: 2014-10-13, 18:33   

Potwierdzam to jest test ABS. Też początkowo byłem zaniepokojony ale ASO potwierdziło informacje z forum. W moin ChevLando z automatem też to "chrobotnięcie" występuje.
 
     
Stavross 

Model Samochodu: Orlando MY2014 2.0 LTZ
Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 13
Skąd: Giżycko
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 3/8
 37%
Wysłany: 2014-10-13, 19:54   

Bardzo Wam dziękuję za wyjaśnienia i rozwiązanie zagadki. Pozdrawiam serdecznie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: