Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik jako?ci powietrza APS system
Autor Wiadomość
miks 

Model Samochodu: Captiva 2.0 auto. i Cruz 1.6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 65
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 14/14
 100%
Wysłany: 2015-01-09, 21:13   Czujnik jakości powietrza APS system

Witam wszystkich,
Po podłączeniu do op-com wyskakuje mi błąd stały czujnika jakości powietrza, udało mi się takowy dostać (używany bo z nowym brak szans dostania poza ASO).
Moje pytanie brzmi czy ktoś się wie gdzie go szukać ? bo nie mogę się go nigdzie dopatrzeć pod maską
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2015-01-09, 21:52   

Nigdy nie słyszałem o takim czujniku. A jaki masz silnik - diesel ? benzyna?
Może to tylko tłumaczenie gumniane a chodzi o przepływonierz ...
 
     
Johny

Model Samochodu: CAPTIVA 2.0 VCDI
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lis 2014
Posty: 35
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 8/11
 72%
Wysłany: 2015-01-09, 22:00   

Według Tis-a wychodzi że ten czujnik jest z przodu w okolicy chłodnic ( na środku). Za lewym reflektorem jest złącze x102 i od niego dołem przedniego pasa idzie wiązka właśnie w okolice chłodnicy. Do tej wiązki wpięty jest sensor AQS i OAT.

Zobacz rysunek.
 
     
miks 

Model Samochodu: Captiva 2.0 auto. i Cruz 1.6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 65
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 14/14
 100%
Wysłany: 2015-01-09, 23:03   

Super dzięki za pomoc Johny !

Korneliusz, mam 2.0 w wersji max, jest to funkcja APS czyli Air Pollution Sensor.
Z założenia ten czujnik wykrywa zanieczyszczenie powietrza np. spaliny w korku i włącza automatycznie obieg wewnętrzny. Opis na stronie 177
 
     
Johny

Model Samochodu: CAPTIVA 2.0 VCDI
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lis 2014
Posty: 35
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 8/11
 72%
Wysłany: 2015-01-09, 23:08   

Nie ma sprawy, jeżeli nie pomoże wymiana to napisz, wtedy po schematach poszukam co dalej diagnozować.
 
     
miks 

Model Samochodu: Captiva 2.0 auto. i Cruz 1.6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 65
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 14/14
 100%
Wysłany: 2015-01-13, 23:04   

Dziś dotarł do mnie czujnik, wymieniony działa, czyli op com mówił prawdę. Johny trafnie wskazał miejsce położenia. Od siebie dodam wskazówki które mogą się przydać w razie gdyby ktoś miał podobny problem. Do czujnika bardzo fajny dostęp od góry, znajduje się tuż pod zamkiem na wysokości wlotu powietrza. Należy zaopatrzyć się w kleszcze i nowe spinki do osłony bardzo łatwo się ukręcają.
Aby się do niego dostać zdejmujemy osłonę górną (ta w której jest wycięcie zamka maski) ukazuje się od razu, jest obok niego czujnik temperatury zewnętrznej. A czujnik jakości powietrza wygląda tak:
_________________
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: