Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Obrotomierz nie dzia?a
Autor Wiadomość
A09331 
Technik


Model Samochodu: Aveo T250
Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 7
Skąd: kujawy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
  Wysłany: 2015-05-15, 06:02   Obrotomierz nie działa

Cześć :-)
na forum nie mogłem znaleźć takiego problemu jak mój dlatego zakładam nowy temat
Pół roku temu kupiłem Aveo sedan 1.4 16v z 2006r już wtedy obrotomierz nie działał, czy wie ktoś jaka może być tego przyczyna i skąd wgl są pobierane dane o obrotach bo nigdzie nie mogę znaleźć czy to jakiś impulsator czy cewka. dodam ze na komputerze nic nie wyszło.

z góry dziękuję za pomoc :-)
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-05-15, 09:35   

Możliwe, że to czysta abstrakcja co napiszę, ale jak od kupienia nie działał obrotomierz, to czy to jest wersja z obrotomierzem? Poprzedni właściciel mógł chcieć dodać sobie taki bajer, a z taką przeróbką wiąże się taki problem jak w temacie: http://forum.chevrolet.or...ght=obrotomierz
 
     
A09331 
Technik


Model Samochodu: Aveo T250
Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 7
Skąd: kujawy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2015-05-15, 11:19   

nie wydaje mi sie aby to była wersja bez obrotomierza. aveo LT 2006 po lifcie. chociaz wszystko jest mozliwe :)
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-05-15, 11:26   

a Ty masz T200 czy T250???
 
     
A09331 
Technik


Model Samochodu: Aveo T250
Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 7
Skąd: kujawy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2015-05-16, 10:08   

T250
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-05-16, 11:29   

A09331 napisał/a:
T250

a to cofam swoją poprzednią tezę o wymianie zegarów.

Możliwe, że coś nie styka na wtyczce.
 
     
A09331 
Technik


Model Samochodu: Aveo T250
Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 7
Skąd: kujawy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2015-05-16, 20:32   

właśnie wtyczki sprawdzałem i tam jest wszystko ok. tylko nie mogę nigdzie znaleźć skąd on te obroty bierze, w jednych samochodach jest impulsator, w innych z cewki pobiera. a o aveo nigdzie nic nie jest napisane.
 
     
A09331 
Technik


Model Samochodu: Aveo T250
Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 7
Skąd: kujawy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2015-05-19, 08:04   

ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ? :)
 
     
iron210


Model Samochodu: Aveo T250
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 13
Skąd: Śląsk
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 3/8
 37%
Wysłany: 2015-05-20, 12:10   

Witam. Według TIS'u do zestawu wskaźników przychodzą dwie wtyczki mniejsza i większa. Za sygnał do obrotomierza odpowiada kabelek w 16 pinie tej większej wtyczki. Według schematu sygnał jest pobierany z ECM więc bez problemu możesz sprawdzić czy np nie ma na tym przewodzie przerwy. Jeżeli wszystko z kabelkiem będzie ok to jest możliwe że masz uszkodzony mikroprocesor do którego sygnał z ów przewodu leci ale tego elementu już raczej się nie sprawdzi :-)
 
     
A09331 
Technik


Model Samochodu: Aveo T250
Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 7
Skąd: kujawy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2015-09-01, 18:08   obrotomierz

odswiezam. usterka naprawiona. zasniedziałe luty. po wyczyszczeniu wszystko ok :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: