Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Akcja serwisowa 2015 - Samoczynne uruchomienie silnika
Autor Wiadomość
John Wayne

Model Samochodu: Captiva LT 2.0D, 2007
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Lut 2015
Posty: 93
Skąd: Gdynia/Poznań
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2015-07-02, 09:29   Akcja serwisowa 2015 - Samoczynne uruchomienie silnika

Jak byłem w ASO, to pracownik wpisując VIN powiedział, że mam do wykonania 3 akcje serwisowe:

1. sprawdzenie drążka kierowniczego?
2. coś z układem ABS (ma to trwać ok. 2,5h)
3. nie potrafił powiedzieć o co chodzi


INFO ZE STRONY UOKIK:
https://uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=11786
Przedsiębiorca Chevrolet Poland Sp. z o.o. powiadomił Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre samochody marki Chevrolet Captiva,
wyprodukowane w Korei Południowej i Rosji, mogą stwarzać zagrożenie dla użytkowników.

Poinformowano, że w ww. modelu istnieje prawdopodobieństwo uruchomienia się silnika w sytuacji kiedy kluczyk został pozostawiony w stacyjce, w położeniu wyłączonym (OFF).
W przypadku, gdy nie jest włączony hamulec ręczny, a dźwignia zmiany biegów znajduje się w położeniu biegu, może to skutkować niezamierzonym ruchem samochodu.

Na rynku polskim kampanią naprawczą objęte są łącznie 1 353 samochody. Lista numerów VIN pojazdów objętych kampanią w załączniku.
http://download.php/?plik=16714
Przedsiębiorca zadeklarował, że właściciele samochodów zostaną powiadomieni listami poleconymi o możliwości wystąpienia usterki
oraz zaproszeni do autoryzowanych serwisów w celu sprawdzenia i wykonania stosownej naprawy.



Przed chwilą dzwonił. Nr 3 będzie w listopadzie i będą wymieniali stacyjkę. Do tego czasu przeczytał mi instrukcję :) (nie 100% dosłownie ale sens taki)

"samochód sprawny do jazdy, ale prosimy, żeby do czasu wymiany nie zostawiać kluczyka w stacyjce po opuszczeniu pojazdu i zawsze zaciągać hamulec postojowy - może się tak zdarzyć, że samochód sam się uruchomi"

Akcje są oczywiście za free, wystarczy podjechać do ASO Opla.

Swoją drogą ktoś miał przypadek, że Captiva sama się uruchomiła?


Więcej INFO:

    Niektóre silniki pojazdów mogą samoczynnie uruchamiać się i działać przez krótki czas,
    gdy kluczyk będzie pozostawiony w bębenku przełącznika zapłonu w położeniu LOCK (OFF).

    Zakres:
    Model Captiva Bupyung MY 2007-2010
    VIN: od 6 B 000428 do A B 119551

    Przyczyna:
    Nieprawidłowe zużycie mechanizmu załączającego we wkładce bębenkowej.

    Działania:
    Wymienić wkładkę bębenkową przełącznika zapłonu zgodnie instrukcją naprawy.
    -> Zestaw bębenka, blokada przełącznika zapłonu 42407874
 
     
John Wayne

Model Samochodu: Captiva LT 2.0D, 2007
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Lut 2015
Posty: 93
Skąd: Gdynia/Poznań
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2016-06-21, 15:43   

Lepiej późno niż wcale :) . Udało mi się dzisiaj dotrzeć do serwisu:

1. Kontrola ABS z wymianą płynu.
2. Wymiana stacyjki.
3. Sprawdzają czy jakaś śruba w kolumnie kierowniczej nie odstaje za bardzo.


Dali mi zastępczego Cruze z 2012r. 1,6 benz., ale muł... Przejechałem niecałe 100km i musiałem dotankować ponad 8l. Prawie tak jak Captiva, a jaka różnica w mocy :) Także nie przesadzajmy z tą paliwożernością naszych skrzypowozów :) Zależy do czego porównujemy.
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2016-06-22, 00:09   

No ale jak to tak ...
wszak z tego co masz w podpisie to auto z 2007 roku czyli taki jak mój.
I teraz do tego robią serwisówkę - oczywiście odpłatną ?
Nie jest to naciągactwo czasami ...

Mój pojazd ma pochodzenie austiackie :) więc takie też są objęte czy tylko te kupione w polskich salonach ?
 
     
John Wayne

Model Samochodu: Captiva LT 2.0D, 2007
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Lut 2015
Posty: 93
Skąd: Gdynia/Poznań
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2016-06-22, 07:42   

Nie no coś Ty, to wynika z jakiejś tam przepisów. Mają o Ciebie dbać :) To są usterki, które wpływają na bezpieczeństwo i nie mogą chyba zostawić Cię z tym samego. Nie wiem jak to działa mówiąc szczerze, bo w żadnym innym aucie się z tym nie spotkałem.

Ja pojechałem do nich (ASO Opla Domcar) rok temu z tym nieszczęsnym DPF i błędem EGR. Nie naprawili, co prawda, ale jak mnie przyjmowali, to prosił VIN i mówi, że są tu do wykonania jakieś 3 akcje serwisowe i żeby się umówić w dogodnym czasie.

JEST TO DARMOWE.

http://pokazywarka.pl/ojqxbk/

Mi się wydaje, że oni dostają normalnie za to pieniądze od Opla, bo inaczej by do mnie nie wydzwaniali :)

Mój jest z Włoch, sprowadzony w zeszłym roku. Także jedź do ASO Opla i zapytaj.

Ale uwaga, bo jak byłem wcześnie w innym ASO (Szpot), zaraz po zakupie na wymianę rozrządu, to nikt się słowem nie zająknął o tych akcjach, mimo, że VIN też gdzieś tam wklepywali.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1422/10164
 14%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-06-22, 12:54   

Możecie jeszcze sprawdzić sobie tutaj - jeśli jeszcze działa
https://mychevrolet.eu/PL/

John Wayne napisał/a:
Dali mi zastępczego Cruze z 2012r. 1,6 benz., ale muł...


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jest jeszcze Cruze 1.4 :-D
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
John Wayne

Model Samochodu: Captiva LT 2.0D, 2007
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Lut 2015
Posty: 93
Skąd: Gdynia/Poznań
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2016-06-22, 15:14   

:mrgreen:

Za to w środku przyjemnie. Jak w Oplu. Żona ma Merivę i przyciski, gałki i przełączniki kierunkowskazów, wycieraczek są identyczne. Zegary też ładne.

Miałem Citroena Picasso 1.6 i nie przypominam sobie, żeby tak słabo przyśpieszał... Może jakiś wadliwy egzemplarz, samochód zastępczy, to nikt nie dba.

Dzięki za linka, zarejestrowałem się i nie ma żadnych akcji serwisowych. Ciekawe, czy to znaczy, że wszystkie już zrobiłem. To by się tak na bieżąco aktualizowało? Korneliusz zarejestruj się, zobacz czy u Ciebie coś widnieje?
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2016-06-23, 00:38   

Ok - tak zrobię
dzięki za linka

pozdr
 
     
red_p 

Model Samochodu: Captiva AT & Insignia
Dołączył: 11 Sty 2015
Posty: 50
Skąd: WARSZAWA
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 12/13
 92%
Wysłany: 2016-07-15, 23:17   

Mi też wyszła wymiana stacyjki w starszej Capti. Za tydzień termin w Dixi
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: