Immobiliser rozkodowany czy bateria w kluczyku? |
Autor |
Wiadomość |
joanna1133
Model Samochodu: Aveo
Poziom: 1
|
Wysłany: 2015-09-29, 12:06 Immobiliser rozkodowany czy bateria w kluczyku?
|
|
|
Witam mam problem. Mama Aveo 1.2 benzyna 2012r. Dzisiaj wsiadam do auta i nie mogę go odpalić. świeci się lampka od immobilisera i nie pali w ogóle a także nie da sie otworzyć auta z pilota tylko przez klucz w drzwiach. Czytam instr wychodzi na to ze rozkodowany immobiliser ale brat mi mówi zeby spr baterię w kluczyku a zatem otwieram a bateria mokra. Nie wiem czemu bo na pewno nie był zamoczony więc nie wiem skąd ta woda. Kurcze no i nie wiem suszę kluczyk mam zamiar kupić nową baterię ale cos czytalam ze potem trzeba zakodować na nowo klucz i nie mam pojęcia jak. Czy sama sobie z tym poradzę? czy to wina tej baterii czy w ogóle problem jest gdzie indziej? Trochę daleko mam do serwisu
nie mam możliwości sprawdzenia drugim kluczem gdyż schowałam go w dobre miejsce żeby nie zgubić i nie mogę znależć
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam |
|
|
|
 |
chevy_power
Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy Wiek: 37 Dołączył: 01 Lis 2010 Posty: 756 Skąd: Kraków
Poziom: 24
|
Wysłany: 2015-09-29, 12:15
|
|
|
Bateryjka raczej nie ma związku z immobilizerem, ale nie zaszkodzi jej wymienić.
W Fordzie Focusie miałem podobną przypadłość. Przyczyną był przetarty od eksploatacji kluczyk i immobilizer nie rozpoznawał go. Patent jaki sprzedał mi znajomy jest oczywiście tymczasowym i ludowym rozwiązaniem, który mogę polecić. Końcówkę kluczyka, którą wkładamy do stacyjki włożyć do buzi tak, żeby delikatnie go poślinić i zaraz potem do stacyjki i spróbować odpalić.
Moja porada może brzmieć nieco dwuznacznie, ale w Focusie to działało to może i u Ciebie zadziała.
Niemniej jednak jeśli zadziała na przyszłość polecam dorobienie kluczyka lub znalezienie tego zapasowego (i także dorobienie trzeciego). |
|
|
|
 |
joanna1133
|
Wysłany: 2015-09-29, 13:57
|
|
|
No rzeczywiście zabrzmiało dwuznacznie dzięki spróbuję Twojego sposobu i mam nadzieję że podziała. Ale zanim sprawdzę to może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł? |
|
|
|
 |
joanna1133
|
Wysłany: 2015-09-29, 21:06
|
|
|
A więc baterię wymieniłam i samochód zapalił tylko że nie da sie otworzyć auta z pilota w ogóle nie reaguje. Ktoś ma jakieś rozwiązanie? Czy jak dorobie klucz z tego to powinno być dobrze? Może po prostu to jakieś spięcie w pilocie od tej mokrej baterii? |
|
|
|
 |
MarcinekNu2
Model Samochodu: Evanda
Pomógł: 7 razy Dołączył: 03 Lip 2015 Posty: 151 Skąd: Puławy
Poziom: 11
|
Wysłany: 2015-09-30, 13:28
|
|
|
Ja miałem podobnie po wymianie baterii w pilocie. Miał się nie rozkodować a się rozkodował. Kodowanie 100 zł lub kodowanie z drugim kluczykiem (tym brązowym). Nie miałem ani 100 zł ani drugiego kluczyka. Wsadziłem ten co miałem w stacyjkę przy wyjętej baterii, przekręciłem zapłon i włożyłem baterię. Kluczyk się zakodował. Oczywiście dotyczy to sterowania z pilota a nie immo. |
|
|
|
 |
joanna1133
|
Wysłany: 2015-10-01, 09:52
|
|
|
Dzięki ale nie pomogło chociaż będę próbowała jeszcze. U mnie podobnie ani kluczyka zapasowego ani 100 zł;( |
|
|
|
 |
|