griba
Model Samochodu: Nubira III 1,8 (J200) / Aveo 1,2 SOHC (T200)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lip 2013 Posty: 92 Skąd: Gdynia
Poziom: 8
|
Wysłany: 2016-05-06, 13:58 Re: Zepsuta turbina objawy
|
|
|
Ponaty napisał/a: | Witam serdecznie forumowiczów. W moim Chevrolecie Aveo turbina dość mocno dymi na czarno i zauważyłem mocny spadek mocy. W zasadzie to nie ma przyśpieszenia jakby turbina nie załączała się. Pytanie do was forumowicze czy to jest zepsuta turbina i jej objawy? Jak mogę sprawdzić co to za przyczyna tych objawów. |
Sprawdź na początek szczelność węży za turbosprężarką i intercooler, czy nie jest pęknięty itp. Dymi, bo paliwa dostaje, a do silnika trafia za mało powietrza. Może któryś wąż strzelił.
Jakieś odgłosy wydaje ta turbosprężarka od momentu zauważonego spadku mocy, dymienia? BTW - jaki to silnik - uzupełnij może profil? Możesz jeszcze spróbować dostać się do dolotu turbosprężarki i zobaczyć, czy wirnik lekko się obraca (kręcąc palcami powinien lekko chodzić). Wtedy mógłbyś też ocenić jaki ma luz.
Gdyby doszło do potrzeby regeneracji polecam zakład AM SERWIS na Pogórzu w Gdyni. Robiłem tam sprężarkę do benzyny (akurat Garrett T2), wrażenia (jak na razie) b. pozytywne, pełna regeneracja, protokół wyważenia, szybko, sprawnie itd. Serwis też prowadzą, więc możesz ich podpytać co o tym sądzą.
Tyle pomysłów na tą chwilę. |
_________________ Pozdrawiam,
Griba
Masz problem z Aveo, Lanosem, Nubirą lub Lacetti? Nie za często zaglądam na to forum, ale spróbuję pomóc, jeśli dasz mi znać na PW.
|
|