kamera cofania |
Autor |
Wiadomość |
cosca
Model Samochodu: captiva 2011
Poziom: 1
|
Wysłany: 2016-03-06, 19:50 kamera cofania
|
|
|
Witam. Jestem nowym użytkownikiem na forum. Mam captive z 2011r. Zabrudziła mi się kamera od wewnątrz. Chciałbym się do niej dostać i wyczyścić od środka. Coś mi się o uszy obiło, że należy rozebrać klapę bagażnika, aby się do niej dostać Może ktoś podsunie jakiś pomysł na wyczyszczenie kamerki. Z góry pięknie dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
krasy191
Model Samochodu: Captiva LTZ 2,2D 184 KM
Poziom: 3
|
Wysłany: 2016-04-24, 19:02
|
|
|
Cześć. Powiem szczerze, że wczoraj sam musiałem się dostać do kamerki i faktycznie trzeba rozebrać cały bagażnik. Ale jest to dosyć proste. Wykręcasz te wszystkie zaślepki i ściągasz osłonę z zatrzasków (dwa wkręty trzymają uchwyt-rączke do złapania bagażnika). Jak już sobie to zdejmiesz to znajdziesz śrubki do zdjęcia całego panelu gdzie znajdują się kamera i światła oświetlające rejestrację. Odkręcasz i ściągasz. Teraz cała zabawa, u mnie śrubki trzymające kamerę były tak skorodowane, że pół dnia zajęło mi ich odkręcenie . Małe śrubki są jeszcze w kamerce, odkręcasz i czyścisz. jak nie masz mocno zabrudzonych to powinno pójść szybko. U mnie były mocno zabrudzone. Kamera była pęknięta i nie działała wogóle. Teraz ja mam też jedno pytanie. Czy wiesz/wiecie może jaka to kamerka jest (nazwa/model) i czy można ją zastąpić jakimś zamiennikiem?
Może wiecie gdzie można dokupić taką samą, jaki jest to orientacyjny koszt w aso? |
|
|
|
 |
Korneliusz
Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy Wiek: 56 Dołączył: 17 Lip 2014 Posty: 125 Skąd: Szczecin
Poziom: 10
|
|
|
|
 |
krasy191
Model Samochodu: Captiva LTZ 2,2D 184 KM
Poziom: 3
|
Wysłany: 2016-05-03, 04:59
|
|
|
Dzwoniłem do Opla i koszt nowej to bagatela, 1600 zł brutto
Pojechałem do sklepu i kupiłem zamiennik i wstawiłem w tą naszą "małą" obudowę kamerki. Niestety u nas jest problem i dokładnie, szczerze mówiąc to nie wiem czy z rozdzielczością, czy z napięciem (bo na kamerze jest 7V), że wiele modeli kamer po prostu nie chce współpracować. Po kilku próbach udało się znaleźć modeł który współpracuje z naszymi ustawieniami. Nie jest to oryginał, ale jak się ktoś nie zna to nie zauważy różnicy .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
cosca
Model Samochodu: captiva 2011
Poziom: 1
|
Wysłany: 2016-05-28, 13:27
|
|
|
..u mnie obraz idealny, tylko sie nie śmiejcie, to ze widok z kamery był za mgłą - powód, oryginalna folia na szkiełku kamery, hehe.... i ja i serwisant w salonie byl w szoku, ze od nowości nikt jej nie zdjął |
|
|
|
 |
|