Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-21, 13:02
Pod??czenie Aveo do komputera i wgrywanie "patcherów&qu
Autor Wiadomość
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2011-07-27, 00:06   Podłączenie Aveo do komputera i wgrywanie "patcherów&qu

tak się zastanawiam, ponieważ serwisy ASO głównie do lokalizowania usterek stosują komputery z oprogramowaniem do chevroleta. i tu się pojawia moje pytanie, ponieważ nigdy mnie nie wpuścili na serwis jak był na gwarancji; jakiego komputera używają i gdzie można kupić tudzież uzyskać oprogramowanie?:>

pozdrawiam,
Chevy_power
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-07-27, 05:01   

chevy_power napisał/a:
ASO głównie do lokalizowania usterek stosują komputery z oprogramowaniem do chevroleta.


Tak i jest to GDS - Global Diagnostic System.

chevy_power napisał/a:
jakiego komputera używają i gdzie można kupić tudzież uzyskać oprogramowanie?


Z tego to zauważyłem to skanery mają różne ale przeważnie do podstawowej diagnostyki jest to TECH-2 >KLIK< a do rozszerzonej używa się komputera PC połączonego z bazą GDS. Oprogramowanie jest bardzo drogie i nie dostępne.
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2011-07-27, 17:37   

Marco dzięki za informację. A tak z ciekawości spytam, czy GDS jest programem ogólnym stosowanym w większości lub wszystkich autach, czy jest to program dedykowany do danej marki?

Marco napisał/a:
do rozszerzonej używa się komputera PC połączonego z bazą GDS.

czy podłączenie PC jest na zasadzie portu USB, czy trzeba mieć przełącznik jakiś?

Tak pytam z ciekawości bo w kwestii wyższej elektroniki zawsze byłem zielony
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-07-27, 18:08   

chevy_power napisał/a:
A tak z ciekawości spytam, czy GDS jest programem ogólnym stosowanym w większości lub wszystkich autach, czy jest to program dedykowany do danej marki?


Każda marka ma swoją bazę danych.

chevy_power napisał/a:
czy podłączenie PC jest na zasadzie portu USB, czy trzeba mieć przełącznik jakiś?


Podłącza się to po przez interfejs >KLIK<
Ostatnio zmieniony przez nieaktualne 2011-07-27, 18:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2011-07-27, 18:18   

Marco mam jeszcze ostatnie pytanie. nie orientujesz się może czy oprogramowanie do Opla jest kompatybilne z naszymi autami? :> no bo w końcu wszystkie ASO są i opla i chevroleta...
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-07-27, 18:24   

chevy_power napisał/a:
nie orientujesz się może czy oprogramowanie do Opla jest kompatybilne z naszymi autami?


Jeśli chodzi o podstawową diagnostykę to tak zaś jeśli chodzi o rozszerzoną to już nie bo wtedy wchodzą w grę jakieś tam procedury oraz inne protokoły. Sprzęt może być ten sam ale oprogramowania się różnią.

Do podstawowej diagnostyki Swojego auta możesz się zaopatrzyć za kilkadziesiąt złotych np na allegro w uniwersalny scaner ELM237 >KLIK<
 
     
Marcin 

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 466
Skąd: Podlasie
Poziom: 19
HP: 7/798
 1%
MP: 381/381
 100%
EXP: 49/49
 100%
Wysłany: 2011-08-31, 07:50   

a powiedźcie skąd wiadomo ze do danego modelu wyszly jakies uaktualnienia softu, bo mysle ze napewno cos producent zmienia w oprogramowaniu z biegiem czasu np Aveo z 2009r może mieć troche inny soft niz te z 2010 czy 2011 (tzn poprawione zmienione)
_________________
Chevrolet AVEO II HB 5D 1.2 84KM 16V
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-08-31, 13:38   

Marcin napisał/a:
a powiedźcie skąd wiadomo ze do danego modelu wyszly jakies uaktualnienia softu


Znalazłem przez przypadek coś takiego >KLIK< ale nie za bardzo wiem o co tu chodzi :-/


ASO twierdzi że aby sprawdzić dane oprogramowanie do danego auta trzeba się u nich podłączyć autem do bazy GDS (Global Diagnostic System) i wtedy wiadomo.

Jest jedno ale :mrgreen: koszt samego podłączenia (diagnostyki) u nich to po nad 200pln więc jak dziękuję za taką przyjemność ;-)
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-08-31, 17:44   

jak masz auto na gwarancji to nic nie płacisz,przynajmniej tak było
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-08-31, 18:05   

ryjek napisał/a:
jak masz auto na gwarancji to nic nie płacisz


Przy gwarancji nic nie płacisz ale od razu jesteś skazany na nie powodzenie bo im się takie zabiegi raz nie opłacają a dwa to to że im się nie chce poza tym nigdzie nie jest w warunkach gwarancji napisane że ASO ma na bieżąco aktualizować soft do ECU. Jak by tak było to by każdy co kawałek do nich jeździł ;-)

Moja rada jest taka że jak jest wszystko w porządku z samochodem to nic nie kombinować.
 
     
Marcin 

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 466
Skąd: Podlasie
Poziom: 19
HP: 7/798
 1%
MP: 381/381
 100%
EXP: 49/49
 100%
Wysłany: 2011-08-31, 18:14   

Marco napisał/a:

Znalazłem przez przypadek coś takiego >KLIK< ale nie za bardzo wiem o co tu chodzi :-/


wyskoczylo mi takie cos :

Torque reduction for manual transmission performance
_________________
Chevrolet AVEO II HB 5D 1.2 84KM 16V
 
     
etylinek 


Model Samochodu: Aveo 1,2 HB 8V 2005 LPG
Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 139
Skąd: ŁDZ
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 19/22
 86%
  Wysłany: 2011-08-31, 20:51   

U mnie możliwość zaprogramowania:
Sterownik: TCM Transmission Control Module
Sterownik: ECM Engine Control Module
 
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2011-08-31, 21:48   

ja wypełniłem formularze i zatrzymuję się na "Country of Registration" - nie ma wogóle krajów europejskich - same jakieś bahama, syria itp. ale podziękowania dla Marco za znaleziecie stronki. za niedługo zapewne rozkminimy o co kaman;-)
 
     
Marcin 

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 466
Skąd: Podlasie
Poziom: 19
HP: 7/798
 1%
MP: 381/381
 100%
EXP: 49/49
 100%
Wysłany: 2011-09-01, 06:41   

no wlasnie moze ktos powie gdzie sie odczytuje co mozna zaprogramwoac ? na ostatniej zakladce , w jakim miejscu ? (najlepiej jakiegos printscreena)
_________________
Chevrolet AVEO II HB 5D 1.2 84KM 16V
 
     
MEMO1402

Model Samochodu: AVEO II 1.2 sedan
Dołączył: 11 Lis 2013
Posty: 6
Skąd: Częstochowa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2013-11-13, 18:01   

Witam wszystkich na forum. To jest mój pierwszy wpis. Mam pytanie: w którym miejscu w aveo jest gniazdo aby podłączyć auto z komputerem?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: