Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-08-13, 12:47
ABS w Chewrolet Evanda
Autor Wiadomość
Dariusz2309 
Dariusz2309

Model Samochodu: Chewrolet Evanda 2.0/16V 131 KM
Wiek: 48
Dołączył: 26 Mar 2011
Posty: 23
Skąd: Łódź
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2011-03-26, 12:00   ABS w Chewrolet Evanda

Witam
Mam problem podczas hamowania w ostatniej fazie włącza mi się ABS pedał kopie a z koła wydobywa się dziwny trzeszczacy dźwięk?? Czy to normalne czy jakaś awaria???
 
     
benny86
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2011-03-26, 12:08   

Z pewnością normalne to nie jest. Pedał może pulsować przy hamowaniu ale tylko na śliskiej nawierzchni, kiedy ABS ma co robić.
 
     
nadamus
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2011-03-26, 12:39   

niekoniecznie ;-) za mocno naciskasz pedał hamulca i dochodzi do blokowania tarcz ;-) aby temu zapobiec włącza się abs i dlatego pedał "kopie" i słychać trzeszczenie ;-) spróbuj delikatnie zahamować (tak aby nie włączał się abs) i zobaczysz że nie ma tych objawów ;-)
 
     
skull 
murgrabia


Model Samochodu: Chevrolet Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 192
Skąd: Ostrołęka
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 25/27
 92%
Wysłany: 2011-03-27, 09:54   Re: ABS w Chewrolet Evanda

Dariusz2309 napisał/a:
Witam
Mam problem podczas hamowania w ostatniej fazie włącza mi się ABS pedał kopie a z koła wydobywa się dziwny trzeszczacy dźwięk?? Czy to normalne czy jakaś awaria???


Z taką właśnie "kulturą" działa ABS, to normalne.
_________________
a kuku
 
     
Dariusz2309 
Dariusz2309

Model Samochodu: Chewrolet Evanda 2.0/16V 131 KM
Wiek: 48
Dołączył: 26 Mar 2011
Posty: 23
Skąd: Łódź
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2011-03-27, 10:04   

Ale żeby trzeszczał i kopał prawie jak koła ledwie już się toczą :evil:
Troche to wkurzajace jest :-P
 
     
nadamus
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2011-03-27, 10:36   

Dariusz2309 napisał/a:
Ale żeby trzeszczał i kopał prawie jak koła ledwie już się toczą :evil:
Troche to wkurzajace jest :-P

to dlatego że hamujesz ;-) abs działa aż do samego końca czyli jak samochód się zatrzyma. tak właśnie działa abs i musisz się przyzwyczaić lub zmienić na taki co nie ma abs-u ;-)
 
     
Dariusz2309 
Dariusz2309

Model Samochodu: Chewrolet Evanda 2.0/16V 131 KM
Wiek: 48
Dołączył: 26 Mar 2011
Posty: 23
Skąd: Łódź
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 5/9
 55%
  Wysłany: 2011-03-28, 08:41   

Czy przyczyną może byc czujnik ABS jednego z kół ??
 
     
Adrian 
Adi.S.W.A.T


Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 DOHC
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 83
Skąd: Sląsk
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2011-04-05, 18:22   

Jak to byłby czujnik to nie gasła by ci kontrolka umieszczona w liczniku
_________________
Chevi aveo 1.2 16V
 
     
Grzywacz 

Model Samochodu: Epica 2.0D LT
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 21
Skąd: Śląsk
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2013-10-26, 17:40   

Witam czy udało sie rozwiązać problem? Proszę o odpowiedź. Mam podobny problem w Epice po wymianie zestawu piasta_łożysko_abs w przednim prawym kole. Nieprawidłowo jest czytana prędkość tego koła, co owocuje włączaniem się ABS przy delikatnym hamowaniu przy niewielkiej prędkości ale najczęściej zapala się kontrolka awarii ABS podczas jazdy. Proszę o informację czy Tobie udało się rozwiązać problem?
 
     
Dariusz2309 
Dariusz2309

Model Samochodu: Chewrolet Evanda 2.0/16V 131 KM
Wiek: 48
Dołączył: 26 Mar 2011
Posty: 23
Skąd: Łódź
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2013-10-27, 13:56   

Witam

Pomógł ASO Chevroleta w Łodzi (zresztą chyba nie tylko mnie z tego co pamietam na forum), który po badaniu komputerem wskazał uszkodzenie czujnika ABS (po prosty wariował przy prędkości ok 10 km/h), ponieważ czujnik jest zintegrowany z piastą nie pozostało mi nic innego tylko zakupienie całej nowej piasty z czujnikiem (Akwimat Warszawa polecam) i pomogło jak ręką odjał - spokój. Tylko jeszcze jedna uwaga gdzieś kiedyś wyczytałem, że nie należy tej wymiany pozostawiać mechanikom z przypadku (bo mogą być znowu problemy), tylko założyć to ASO, za z tego co pamiętam jakieś 170 zł

Pzdr
 
     
Grzywacz 

Model Samochodu: Epica 2.0D LT
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 21
Skąd: Śląsk
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2013-10-27, 16:42   

Dziękuję bardzo z odpowiedź.
1) Założyłem wcześniej wątek w dziale Epica, zerknąłbyś czy jest to taki sam problem jak u Ciebie?: http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=3095
Wydaje mi się, że to dokładnie ten sam problem. Ponadto piasty są identyczne w Evandzie w Epice. Zerknij proszę i daj znać czy podobny problem.
2) U Ciebie ten problem pojawił się bez powodu czy też po wymianie?
3) Sprawdziłem części w Akwimat, piasta jest dosyć tania, kupiłeś tę?: http://www.daewoo.win.pl/...ch=epica&page=1
W cenniku głównym jest za 359,90zł a w innym (całościowy, lista) za 312,01zł. Nie wiem jaka to firma, ale tanio bo przykładowo w iparts piasta FAG to 427zł a SKF w innej hurtowni coś ponad 550zł. Wiesz może jakiej firmy są te Piasty? Jeśli to są te same to co Ty kupiłeś to jak Ci się sprawuje łożysko? Długo już wytrzymało?
 
     
daszczu 

Model Samochodu: Evanda
Pomógł: 9 razy
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lis 2013
Posty: 223
Skąd: Wrocław
Poziom: 13
HP: 3/370
 1%
MP: 176/176
 100%
EXP: 29/30
 96%
Wysłany: 2013-12-28, 22:23   

Jeżeli już jest temacik nie będe smiecił, panowie byłem sprawdzić czemu lampi i się abs na desce no i diagnosa powiedział że nie może się połączyć dodam że na za bardzo sprytnego to mi nie wyglądał, pytanie moje brzmi czy abs mam na kostce obd2? dodam jeszcze że świeci mi się kontrolka hebli lecz z tego co widziałem wszystkie wtyki są oki pozapinane, nie sprawdziłem jeszcze jedynie czujnika na zbiorniku z płynem, płyn jest nie ubywa, czy jest możliwe że coś jest pogrzebane z wtyką że sie połączyc nie mógł?
_________________
 
     
daszczu 

Model Samochodu: Evanda
Pomógł: 9 razy
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lis 2013
Posty: 223
Skąd: Wrocław
Poziom: 13
HP: 3/370
 1%
MP: 176/176
 100%
EXP: 29/30
 96%
Wysłany: 2014-03-09, 08:37   

kontrolka hebli jarzyła bo czujnik przy ręcznym się jakoś nie fortunnie zastał, wymieniałem linki to go rozruszałem i jest oke, z podpięciem, centralke miałem odpiętą, w tym tygodniu jade na diagno zobaczymy co się święci
_________________
 
     
krzysiek53 
jasnygwint

Model Samochodu: Evanda 2004 CDX Czarna
Wiek: 65
Dołączył: 09 Gru 2014
Posty: 135
Skąd: Piastów 05-820
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 15/22
 68%
Wysłany: 2015-04-06, 14:58   

Witam proszę mnie uświadomić bo jestem tępy jak kosa po żniwach .To czujnik nie jest elementem wymiennym???? A gdy wymienię tylko samo łożysko a piasta zostanie ?? ????? :oops:
 
     
krzysiek53 
jasnygwint

Model Samochodu: Evanda 2004 CDX Czarna
Wiek: 65
Dołączył: 09 Gru 2014
Posty: 135
Skąd: Piastów 05-820
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 15/22
 68%
Wysłany: 2015-04-06, 20:20   

Przepraszam PRZEPRASZAM oświeciłem się trońkę Przód ma wymienny czujnik ABS a łożysko i piasta to cały panel tył to cały panel łożysko piasta czujnik.Przepraszam :oops: :oops: :oops: :idea:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: